wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 21 czerwca 2011

Torcik truskawkowy

Czas truskawek więc pora na desery właśnie z tymi owocami...



składniki:
  • MASA CZERWONA - ok. 750g świeżych truskawek
  • 2 nieduże dojrzałe banany
  • 2 galaretki w proszku o smaku truskawkowym
  • 125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

  • MASA BIAŁA - 1 budyń w proszku waniliowy (taki na 1/2l)
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 80g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

  • dodatkowo: 1 galaretka w proszku o smaku truskawkowym + 400 ml wody

sposób przygotowania: tortownicę śr.26 cm wyłożyć na dnie okrągłymi, małymi biszkoptami - ja układam je tak żeby zachodziły na siebie.

MASA CZERWONA - obie galaretki rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka większych odłożyć do dekoracji), większość zmiksować razem z obranymi bananami, odmierzyć - musu powinno być 625ml (2,5 szkl). Zmieszać ten mus z galaretkami i sokiem pomarańczowym, odstawić do lodówki żeby zaczął tężeć a gdy tak się zacznie dziać wylać go delikatnie na biszkopty. Na wierzch wyłożyć pojedynczą warstwę biszkoptów, ale ułożyć je odwrotnie czyli wypukłością do dołu, powinny lekko się zatopić. Odstawić tortownicę do lodówki żeby mus całkowicie zastygł.

MASA BIAŁA - proszek budyniowy rozmieszać w jednej szklance zimnego mleka, dodać cukier, podgrzewać mieszając aż się zagotuje i gotować na małym ogniu 3-4 min.. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą układając ją tak żeby przylgnęła do budyniu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękki tłuszcz rozetrzeć aby nabrał puszystości i ucierać dodając po trochu zimnego budyniu - utrzeć dokładnie żeby nie było grudek. Zimną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. mleka i gdy przestygnie dodać do kremu.

Krem wyłożyć na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pozostałe truskawki, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody, odstawić do schłodzenia, najlepiej na noc.

3 komentarze:

  1. wygląda cudnie :-) mąż ma w sobotę urodziny i chyba wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj robię, mam nadzieję że wyjdzie taki cudny jak na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mam taką nadzieję i trzymam kciuki :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...