Chrupiący twarożek

Tak, takie śniadanie to ja mogę jeść codziennie ! ! !


składniki:
  • 30 - 40 dkg sera białego twarogowego
  • 1 gruszka
  • 1/2 owocu granatu
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 2 mandarynki
  • 3 - 4 łyżki słupków migdałowych
  • 2 łyżeczki sok z cytryny
  • do dekoracji: mięta

sposób przygotowania:
Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę - jeśli owoc jest świeżutki i nie ma grubej skóry to można nie obierać. Skropiłam go od razu sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Twaróg, użyłam półtłustego, roztarłam w misce - jeśli jest bardzo suchy to można zmielić, ale nie jest to konieczne. Dodałam gruszkę, pestki z połowy dojrzałego granatu i miód, wszystko dokładnie wymieszałam. Nałożyłam porcje na talerze przy pomocy gałkarki do lodów. Obłożyłam plasterkami obranych mandarynek. Posypałam podprażonym na suchej patelni słupkami migdałowymi i ozdobiłam listkami świeżej mięty . . .
Zwykły twarożek z owocami . . .

3 komentarze:

  1. O, takie śniadanie chętnie bym zjadła. Bardzo lubię twaróg z owocami i miodem.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie śniadanko to ja też mogę jeść codziennie, bo jestem twarożkojadem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Noo, nie dziwię się - ja, co śniadania jadam rzadko chętnie bym się pokusiła na coś takiego!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger