wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 4 lipca 2011

Zimna babeczka serowo-truskawkowa

To właściwie zwykły sernik na zimno a jednak zmiana kształtu powoduje, że wygląda niecodziennie. I czasami właśnie takie niewielkie zmiany - zastosowanie innej niż zwykle formy podania dania - pozwalają cieszyć się potrawą na nowo.




składniki:
  • MASA JASNA - 750g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru (szkl. poj.220ml)
  • 80g roztopionego masła albo margaryny
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • ok. 1/2 kg truskawek
  • 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody

  • MASA CZERWONA - 1 szkl. zmiksowanych truskawek (ok. 25 dkg)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. wody
  • małe, okrągłe biszkopty

sposób przygotowania: Formę na babkę spryskałam bardzo cieniutką warstwą tłuszczu w sprayu i wstawiłam do lodówki żeby się schłodziła.

MASA JASNA - żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Truskawki opłukałam, osączyłam, oderwałam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Jajka umyłam, sparzyłam wrzątkiem i wybiłam do miski - jajka do takich deserów muszą być bardzo świeże i z pewnego źródła! Do jaj dodałam cukier i zmiksowałam na bardzo puszystą, jasną masę. Dodałam ser, stopiony tłuszcz, skórkę oraz sok z cytryny, miksowałam chwilę razem.. Następnie wlałam jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam miskę na chwilę do lodówki żeby masa zaczęła gęstnięć a gdy tak się stało dodałam truskawki, delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy, odstawiłam do stężenia.

MASA CZERWONA - żelatynę zalałam zimną wodą, podgrzałam i mieszałam do rozpuszczenia. Połączyłam z truskawkami, cukrem i sokiem z cytryny. Połowę wylałam na zastygniętą jasną masę. Od razu ułożyłam na musie biszkopty i polałam je resztą czerwonej masy. Odstawiłam na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjęłam z formy odwracając ją do góry dnem i przykładając do dużego talerza - powinna po chwili nieco się ogrzać w temp. pokojowej i sama wysunąć.

5 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje :) czasem właśnie takie drobne zmiany dużo dają a ciasto zyskuje na atrakcyjności :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...