Placek orkiszowo - pszenny z letnimi owocami

 Z mąką orkiszową dopiero się zaprzyjaźniam. Do niedawna na prawdę ciężko było taką kupić, zresztą inne pełnoziarniste czy gryczaną też. Ale od jakiegoś czasu miły Pan z pobliskiego bazarku zaczął przywozić po kilka na próbę i sam jest zdziwiony jak dobrze mu się sprzedają. Pobliski duży market także rozszerzył swoją ofertę o kilka mącznych  "wynalazków" i tam mąka orkiszowa pełnoziarnista  kosztuje niecałe 4 zł/kg więc muszę, po prostu muszę, jej używać. Bardzo smakują mi bułeczki z takiej mąki, ale wydawało mi się, że do ciasta, szczególnie ucieranego, może być za ciężka. Zmieszałam ją wiec tym razem ze zwykłą pszenną w stosunku 1 : 1 i ciasto wyszło super - puchate i bardzo smaczne. 


 

składniki:

  • 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (składniki odmierzyłam szkl. poj. 250 ml)
  • 1 szkl. mąki pszennej typ 500
  • 5 niedużych jajek
  • 1 szkl. cukru drobnego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 125 g masła albo margaryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek maślanki
  • owoce - ok. 1/2 kg (wiśnie, borówka amerykańska, morele)

  • Kruszonka - 30 g masła albo margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  •  
  • dodatkowo: 2 łyżki cukru perlistego

sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miseczek oddzielając białka od żółtek, do białek dodałam sól i ubiłam na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem aż nabrało puszystości i cały czas miksując dodawałam po jednym żółtku. Następnie dosypywałam mąki zmieszane razem ze sobą i proszkiem do pieczenia, dolałam też maślankę i esencję. Wyłączyłam mikser i do masy dołożyłam 3 łyżki piany z białek. Delikatnymi, ale stanowczymi ruchami wmieszałam ją i kiedy ciasto nieco się rozrzedziło dodałam resztę piany i tak samo dokładnie ją wmieszałam. Masę przelałam do formy (u mnie kwadratowa o wymiarach 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam owoce.

Składniki kruszonki wsypałam do miski i roztarłam palcami. Grudkami posypałam wierzch ciasta. Posypałam je jeszcze cukrem perlistym. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem.

Pachniało tak, że z trudem wytrzymałam z krojeniem żeby choć trochę przestygło a potem szybciutko zjadłam kawałek popijając zimnym mlekiem - po prostu pychota !

9 komentarzy:

  1. Niesamowite ile płacisz za mąkę orkiszową, bo ja ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością za kilogram zapłaciłam 18 zł (typ 2000). Jestem zaskoczona!
    U mnie dziś własnie z tej mega drogiej mąki ciasto na blogu :) Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Świetnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo puszyste wyszło i takie fajne wilgotne, na pewno będę jeszcze piekła z tej mąki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ciasto:-) lapie kawaleczek do herbatki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie kupiłam mąkę orkiszową. Strasznie mi się podoba to ciacho i chciałabym je zrobić. Czy na kolejny dzień jest tak samo pysze, czy traci coś na swojej jakości?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiek, na dzisiaj zostało jeszcze trochę i jest równie smaczne jeśli nawet nie lepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wilgotne, to koniecznie muszę zrobić :) i jeszcze zdrowy element w postaci mąki orkiszowej... nie można nie spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypieki z mąki pełnoziarnistej są raczej suche, ale tutaj jest sporo owoców które nadają wilgotności

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger