wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 8 września 2011

Babeczki prowansalskie

Ciepłe babeczki były doskonałą przekąską gdy przyszli znajomi. Do tego zimne piwo albo kieliszek wina do wyboru i oczywiście miłe pogaduszki, bardzo miły wieczór :-)


składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła albo margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki soli

  • NADZIENIE - 100 g szynki gotowanej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 5 pomidorów suszonych z oliwy z ziołami i czosnkiem
  • 2 łyżeczki oliwy od pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

  • do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka śmietanki

sposób przygotowania:
mąkę zmieszałam z przyprawami, dodałam pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Włożyłam do foliowego woreczka i odłożyłam do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyłam na foremki, docisnęłam do ścianek a nadmiar odcięłam. Z części ciasta wycięłam foremką koła średnicy babeczek a w każdym na środku wycięłam otwór żeby wilgoć z farszu miała jak uchodzić. Z resztek uformowałam małe listki.

Cebulę, czosnek i chili oczyściłam i posiekałam drobno. Na patelni rozgrzałam oliwę od pomidorów, podsmażyłam posiekane składniki. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam pokrojoną w kosteczkę szynkę i posiekane pomidory, smażyłam chwilę, odstawiłam do ostudzenia. Dodałam pokrojony w kosteczkę ser, posiekany koperek i jajko, wymieszałam i doprawiłam do smaku.

Porcje farszu nakładałam do naszykowanych surowych babeczek - nie za czubato żeby farsz nie wykipiał! Brzegi posmarowałam żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, nałożyłam koła z dziurką i zlepiłam brzegi dokładnie. Wierzch posmarowałam żółtkiem i przykleiłam listki. Babeczki piekłam ok. 15 - 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Najlepsze są lekko przestudzone,ale ciepłe.

Z tej ilości składników wyjdzie 10-12 babeczek z farszem (śr.6,5 cm)

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, chętnie wykorzystam :-)) Ślicznie je ozdobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne i zapewne bardzo smaczne :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają i bardzo ładnie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak swojsko;)rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...