Sałatka w szynce
Zwykła szynka i zwykła sałatka a jednak całość nieco inna. Nie powiem, że niezwykła bo to może przesada, ale czy sam sposób podania nie zmienia zwykłości składników? Wiecie to i beze mnie bo na pewno każdy z Was ma też swoje sposoby żeby coś pospolitego podać tak żeby zaskoczyć i zadziwić siedzących przy stole.
składniki:
sposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę, wrzuciłam do niewielkiej ilości wrzątku, gotowałam ok. 3 min.. Kiedy była miękka dodałam pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotowałam tylko po kilku sekundach odcedziłam i ostudziłam. Ogórki i ser pokroiłam w drobną kostkę, kukurydzę osączyłam. Wszystkie warzywa i ser wsypałam do miseczki, dodałam majonez, musztardę, zieleninę i doprawiłam do smaku. Plasterki szynki zwijałam w rożki i małą łyżeczką nakładałam w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami czy wykałaczkami. Gotowe rożki układałam na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobiłam listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.
składniki:
- 20 okrągłych plastrów szynki gotowanej śr.ok. 12 - 15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)
- 1 marchewka
- 2 - 3 ogórki konserwowe
- 1 kawałek pora ok. 8 - 10cm
- 4 - 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 10 dkg sera żółtego w kawałku
- 3 łyżki gęstego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- do smaku: sól, pieprz mielony,
- do przybrania: kilka liści sałaty, gałązki natki, pomidorki koktajlowe
sposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę, wrzuciłam do niewielkiej ilości wrzątku, gotowałam ok. 3 min.. Kiedy była miękka dodałam pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotowałam tylko po kilku sekundach odcedziłam i ostudziłam. Ogórki i ser pokroiłam w drobną kostkę, kukurydzę osączyłam. Wszystkie warzywa i ser wsypałam do miseczki, dodałam majonez, musztardę, zieleninę i doprawiłam do smaku. Plasterki szynki zwijałam w rożki i małą łyżeczką nakładałam w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami czy wykałaczkami. Gotowe rożki układałam na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobiłam listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.
ale to ładne :-)
OdpowiedzUsuńPiękne szynkowo-sałatkowe rożki! ;)
OdpowiedzUsuń