wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 2 września 2011

Zupa z dyni z kaszą jaglaną

Zupa z dyni to zwykle na różne sposoby przyprawiony krem. Ale można też ją zrobić w zupełnie innym stylu bo to warzywo daje nam wiele możliwości, spróbujcie sami.



składniki:
  • ok. 1/2 kg miąższu dyni
  • 5 - 6 łyżek kaszy jaglanej
  • ok. 1 - 1,5 l lekkiego bulionu z kurczaka
  • kawałek pora, ok. 10 - 15 cm
  • 1/2 strączka chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona

  • opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego

sposób przygotowania: Dynię pokroiłam w drobną kostkę. Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie i osączyłam. Chili i pora umyłam, z chili usunęłam pestki, posiekałam drobniutko. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuściłam masło, podsmażyłam na nim przez minutę pora, większość zdjęłam na talerzyk a do rondla dodałam chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażyłam a po chwili dołożyłam dynię i kaszę. Smażyłam razem całość mieszając kilka minut, następnie zalałam całość bulionem. Dodałam 2 małe szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki suszonej mięty. Gotowałam na malutkim ogniu ok. 15 min. aż kasza była miękka. Doprawiłam niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podałam posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.

6 komentarzy:

  1. Na pewno bardzo ciekawa w smaku, podoba mi się tutaj użycie aromatycznych przypraw i mojej ulubionej kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dobry pomysł na dyniówkę.
    Fajnie było Cię spotkać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, wzięłaś mnie z zaskoczenia :) ale bardzo miło mi było Cię poznać osobiście :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Wow superowo smakuje i w ogóle jest to chyba najlepsza zupa jaką jadłam,masz naprawdę dobry gust.Tym bardziej że zupa z dyni to moja ulubiona:]

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczna i syta polecam Jola S.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...