Koreczki włoskie

To taka szybciutka przekąska - delikatne koreczki, pachnące bazylię i z kwaskowym sosem. Jadnak zamiast malutkiej mozarelli, która jakoś ostatnio nam nie smakuje, kuleczki zrobiłyśmy z Koleżanką z twarożku - taki mały przekręt :-)


składniki:

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych albo daktylowych, albo innych małych
  • 150 g twarogu białego - użyłam serka Capri, może być też kozi twaróg
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • listki bazylii (tyle sztuk ile pomidorków albo podwójnie jeśli małe)
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony
  • wykałaczki lub szpadki

  • sos: 1 szkl. octu balsamicznego

sposób przygotowania: Ocet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i stawiamy na niedużym ogniu, gotujemy aż będzie miał konsystencję syropu, studzimy (trzeba pamiętać, że stygnąc jeszcze zgęstnieje) - można też użyć gotowego syropu balsamicznego, ale A. nie miała takiego.

Twaróg roztarłam dokładnie z jogurtem, doprawiłam solą i pieprzem. Uformowałam z niego niewielkie kuleczki. Na każdą wykałaczkę nadziałam kulkę serka, 1 - 2 listki bazylii i pomidorka.
Talerz, najlepiej biały (całość ładnie na takim wygląda) polałam niewielką ilością syropu balsamico w esy-floresy i ułożyłam koreczki - sposób ułożenia w/g uznania, można po prostu porozrzucać je po talerzu albo ułożyć koliście . . . Trochę syropu podałam w miseczce.
Proste i bajecznie smaczne!

przepis dołączam do akcji Viva Italia, do działu antipasti

4 komentarze:

  1. jakie idealne te kuleczki wam wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak się utrze dobrze twarożek to ładnie się lepią takie kuleczki w łapkach

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki zestaw, pod każdą postacią, takie "szaszłyczki" to dla mnie idealna "postać"! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger