wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

poniedziałek, 6 lutego 2012

Babka dyniowa z nutą pomarańczy

Kilka dni temu dostałam do testowania kolejny produkt  - formę na babkę. Forma leciuteńka, metalowa, z powłoką ceramiczną a więc piekąc w niej wystarczy posmarować wnętrze cieniuteńką warstwą tłuszczu. Nadaje się do pieczenia we wszystkich rodzajach piekarników, także tych z termoobiegiem.

Formy na babki u mnie już dwie, ale nieco inne, więc ta z Aledobre.pl bardzo mnie ucieszyła i zabrałam się za wymyślanie cóż takiego w niej upiekę. Gdy spojrzałam na leżący w lodówce kawałek dyni pomysł wpadł do głowy sam.



składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru zwykłego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie z lekką górką)
  • 350 g musu/przecieru z dyni, z dodatkiem soku z jednej pomarańczy (niżej opiszę jak go zrobiłam)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżeczek suszonych owoców - kandyzowany ananas, papaja, rodzynki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej


sposób przygotowania:
kawałek dyni obrałam, pokroiłam w kostkę. Zlałam sokiem z pomarańczy i dusiłam na malutkim ogniu pod przykryciem aż zaczęła się rozpadać - zmiksowałam i ostudziłam - przyznam, że samej dyni wcześniej nie ważyłam, zważyłam dopiero gotowy mus. Ja użyłam świeżej dyni bo taką miałam, ale możecie - jeśli macie - użyć przecieru dyniowego ze słoika czy mrożonego, oczywiście rozmrażając go wcześniej.  Suszone owoce sparzyłam, osączyłam dokładnie, wymieszałam z mąką ziemniaczaną

Jajka ubiłam mikserem z cukrem i solą na bardzo puszystą, prawie białą masę. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką - wymieszałam, ale delikatnie, przy pomocy łyżki. Wmieszałam w masę mus dyniowy i mieszając dolałam olej. Na koniec dodałam owoce suszone. Masę przelałam do formy spryskanej lekko tłuszczem w sprayu, tak do 3/4 wysokości - masa była bardzo puszysta i trochę zostało bo bałam się żeby podczas pieczenia nie wykipiała - resztę wlałam do niedużej żaroodpornej miseczki i też upiekłam. Formy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 35 min. - radzę jednak sprawdzić patyczkiem zanim wyjmiecie. 


Po upieczeniu i ostudzeniu polałam babkę lukrem utartym z soku pomarańczowego i cukru pudru - można też posypać po prostu pudrem. Wyszła  pyszna - wilgotna, puszysta, cudowna  :)

Forma Balance_Kaiser jest świetna - ma ładny kształt, klasyczny i zgrabny;  podczas pieczenia nic nie przywarło i babka po prostu lekko się z niej wysunęła; foremka równo się nagrzewa a ciasto równo się w niej piecze - jestem z niej bardzo zadowolona i szczerze polecam. Sama muszę koniecznie rozejrzeć się na innymi formami z tej serii bo część mam wiekowych, zużytych i przydałaby się wymiana. Cena może początkowo nieco zniechęcać, ale wydaje mi się, że są warte tych pieniędzy i będą służyć długo. Kupując byle jakie tanie foremki na najwyżej kilka razy w efekcie płacimy więcej.


19 komentarzy:

  1. Ta babka wygląda jak prawdziwe arcydzieło. I widac jaka jest puszysta, az mi się ślinka toczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem, pycha babka. Pod wrażeniem zdjęć - są coraz lepsze i mega apetyczne! A nowa forma super !

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne te serduszka i jaka wyrośnięta baba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wygląda wspaniale. :)
    Ja jednak - niestety musiałabym zrezygnować z pomarańczy bo jestem uczulona na cytrusy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to szkoda bo razem właśnie dynia z pomarańczą tworzą pyszny duet :)

      Usuń
  5. Piękna babeczka!i foremka tez:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super jest ta baba...ja czekam...może też taką dostanę.....a ciasto-baba...znakomity pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna babka, no i ta dynia do tego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zobaczyłam tą formę u Ciebie, wiedziałam, że wykombinujesz coś pysznego!! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyzuniu, babka wygląda cudownie~!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudna... mam w szafce jeszcze małą dyńkę i nie zawaham się jej użyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. UPIEKŁAM,BYŁA WYŚMIENITA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja mam mus z dyni zamrożony i jak w takim przypadku połączyć to z sokiem z pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpierw rozmrozić mus - pewnie jest z pieczonej dyni więc nie trzeba go już dusić - jeśli jest bardzo gęsty to możesz dolać troszkę soku z pomarańczy i zetrzeć skórkę z owocu żeby wzmocnić smak, jeśli mus jest rzadszy, półpłynny, to nie dolewałabym już soku - w moim przypadku służył raczej do tego żeby dynia nie przypaliła się podczas duszenia

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...