wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 6 lutego 2012

Babka dyniowa z nutą pomarańczy

Kilka dni temu dostałam do testowania kolejny produkt  - formę na babkę. Forma leciuteńka, metalowa, z powłoką ceramiczną a więc piekąc w niej wystarczy posmarować wnętrze cieniuteńką warstwą tłuszczu. Nadaje się do pieczenia we wszystkich rodzajach piekarników, także tych z termoobiegiem.

Formy na babki u mnie już dwie, ale nieco inne, więc ta z Aledobre.pl bardzo mnie ucieszyła i zabrałam się za wymyślanie cóż takiego w niej upiekę. Gdy spojrzałam na leżący w lodówce kawałek dyni pomysł wpadł do głowy sam.



składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru zwykłego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie z lekką górką)
  • 350 g musu/przecieru z dyni, z dodatkiem soku z jednej pomarańczy (niżej opiszę jak go zrobiłam)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżeczek suszonych owoców - kandyzowany ananas, papaja, rodzynki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej


sposób przygotowania:
kawałek dyni obrałam, pokroiłam w kostkę. Zlałam sokiem z pomarańczy i dusiłam na malutkim ogniu pod przykryciem aż zaczęła się rozpadać - zmiksowałam i ostudziłam - przyznam, że samej dyni wcześniej nie ważyłam, zważyłam dopiero gotowy mus. Ja użyłam świeżej dyni bo taką miałam, ale możecie - jeśli macie - użyć przecieru dyniowego ze słoika czy mrożonego, oczywiście rozmrażając go wcześniej.  Suszone owoce sparzyłam, osączyłam dokładnie, wymieszałam z mąką ziemniaczaną

Jajka ubiłam mikserem z cukrem i solą na bardzo puszystą, prawie białą masę. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką - wymieszałam, ale delikatnie, przy pomocy łyżki. Wmieszałam w masę mus dyniowy i mieszając dolałam olej. Na koniec dodałam owoce suszone. Masę przelałam do formy spryskanej lekko tłuszczem w sprayu, tak do 3/4 wysokości - masa była bardzo puszysta i trochę zostało bo bałam się żeby podczas pieczenia nie wykipiała - resztę wlałam do niedużej żaroodpornej miseczki i też upiekłam. Formy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 35 min. - radzę jednak sprawdzić patyczkiem zanim wyjmiecie. 


Po upieczeniu i ostudzeniu polałam babkę lukrem utartym z soku pomarańczowego i cukru pudru - można też posypać po prostu pudrem. Wyszła  pyszna - wilgotna, puszysta, cudowna  :)

Forma Balance_Kaiser jest świetna - ma ładny kształt, klasyczny i zgrabny;  podczas pieczenia nic nie przywarło i babka po prostu lekko się z niej wysunęła; foremka równo się nagrzewa a ciasto równo się w niej piecze - jestem z niej bardzo zadowolona i szczerze polecam. Sama muszę koniecznie rozejrzeć się na innymi formami z tej serii bo część mam wiekowych, zużytych i przydałaby się wymiana. Cena może początkowo nieco zniechęcać, ale wydaje mi się, że są warte tych pieniędzy i będą służyć długo. Kupując byle jakie tanie foremki na najwyżej kilka razy w efekcie płacimy więcej.


19 komentarzy:

  1. Ta babka wygląda jak prawdziwe arcydzieło. I widac jaka jest puszysta, az mi się ślinka toczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem, pycha babka. Pod wrażeniem zdjęć - są coraz lepsze i mega apetyczne! A nowa forma super !

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne te serduszka i jaka wyrośnięta baba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wygląda wspaniale. :)
    Ja jednak - niestety musiałabym zrezygnować z pomarańczy bo jestem uczulona na cytrusy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to szkoda bo razem właśnie dynia z pomarańczą tworzą pyszny duet :)

      Usuń
  5. Piękna babeczka!i foremka tez:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super jest ta baba...ja czekam...może też taką dostanę.....a ciasto-baba...znakomity pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna babka, no i ta dynia do tego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zobaczyłam tą formę u Ciebie, wiedziałam, że wykombinujesz coś pysznego!! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyzuniu, babka wygląda cudownie~!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudna... mam w szafce jeszcze małą dyńkę i nie zawaham się jej użyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. UPIEKŁAM,BYŁA WYŚMIENITA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja mam mus z dyni zamrożony i jak w takim przypadku połączyć to z sokiem z pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpierw rozmrozić mus - pewnie jest z pieczonej dyni więc nie trzeba go już dusić - jeśli jest bardzo gęsty to możesz dolać troszkę soku z pomarańczy i zetrzeć skórkę z owocu żeby wzmocnić smak, jeśli mus jest rzadszy, półpłynny, to nie dolewałabym już soku - w moim przypadku służył raczej do tego żeby dynia nie przypaliła się podczas duszenia

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...