Przepyszne udka maślankowe
Pomysł na tak przygotowanego kurczaka pieczonego krąży po sieci od dawna. Udka lub inne elementy kurczaka moczy się, a właściwie marynuje, w maślance. W zwykłej, naturalnej maślance.
Oczywiście wcześniej mięso przyprawia się żeby było jeszcze smaczniejsze. Maślankowa marynata sprawia, że kurczak po upieczeniu jest niezwykle delikatny. Pierwszy raz podeszłam do tego sposobu z rezerwą, ale już wiem, że warto właśnie tak je przygotowywać bo są pyszne!
Udka pieczone marynowane w maślance
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić udka pieczone w maślance?
Udka kurczaka opłukałam i osuszyłam. Natarłam solą, czosnkiem suszonym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 sztuki do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane mięso włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę jednak wyciekała maślanka.
Następnego dnia udka wyjęłam z lodówki i odłożyłam na godzinę żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Nie obcierałam ich z maślanki tylko takie upaćkane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45-60 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem, a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową.
Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.
Smaczna Pyza życzy smacznego!
Oczywiście wcześniej mięso przyprawia się żeby było jeszcze smaczniejsze. Maślankowa marynata sprawia, że kurczak po upieczeniu jest niezwykle delikatny. Pierwszy raz podeszłam do tego sposobu z rezerwą, ale już wiem, że warto właśnie tak je przygotowywać bo są pyszne!
Udka pieczone marynowane w maślance
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania + czas pieczenia
składniki:
- 6 udek albo ćwiartek z kurczaka
- ok. 1,5 - 2 szkl. maślanki naturalnej
- 1 - 2 łyżki oleju,
- czosnek suszony mielony albo świeży
- pieprz biały mielony
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- sól
Jak zrobić udka pieczone w maślance?
Udka kurczaka opłukałam i osuszyłam. Natarłam solą, czosnkiem suszonym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 sztuki do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane mięso włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę jednak wyciekała maślanka.
Następnego dnia udka wyjęłam z lodówki i odłożyłam na godzinę żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Nie obcierałam ich z maślanki tylko takie upaćkane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45-60 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem, a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową.
Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.
Smaczna Pyza życzy smacznego!
No tak..przepis krąży od dawna a ja jeszcze nie wyprobowalam.wyglądają pysznie..
OdpowiedzUsuńO tak, te udka nie tylko są przepyszne, ale ślicznie się pieką, na złociście, właśnie jak Twoje. ;) Polecam też metodę marynowania w kwasie chlebowym - fantastyczne. ;)
OdpowiedzUsuńw kwasie chlebowym? tego jeszcze nie słyszałam, ale brzmi bardzo dobrze :) dzięki za radę :)
Usuńspróbuję.
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam dzieciakom do szkoły torcik fiony.Nawet talerzyki wylizali.Bardzo dobre masz przepisy,dobrze opisane,czytelne,ze nawet ja sobie z nimi radzę:)
ojej, jak mi miło - dziękuję za takie serdeczne słowa :) pozdrawiam !!!
Usuńtak, zdecydowanie kurczak w maślance jest pyszny!
OdpowiedzUsuńSuper! Zrobię na pewno, kolejny fajny pomysł na kurczaka. Irmela
OdpowiedzUsuńRobiłam kurczaka w marynacie jogurtowej, pyszny był - muszę i z maślanką spróbować :)
OdpowiedzUsuńojej, u Ciebie Pyzuś zawsze mogę liczyć na jakieś nowości które pomogą w godnym uczczeniu powrotu mego P. ;) bo musi być z miesem w roli głównej ;)
OdpowiedzUsuńNo nie!! akurat natknąłem się na udka maślankowe akurat o tej porze. Co ja teraz zrobię jak po przeczytaniu całego przepisu jestem taki głodny jak nie wiem co?? chyba zrobię sobie kanapkę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie udka, zdarzało mi się robić, dziękuję za przypomnienie przepisu Pyzo :):):)
OdpowiedzUsuńa ja zamiast maślanki używam jogurtu naturalnego, cała reszta bez zmian,pozdrawiam. Basia
OdpowiedzUsuńw jogurcie nie marynowałam całych udek, wypróbuję :) dzięki, Basiu
UsuńJa wiem, że tak się robi z królikiem aby skruszał. Pierwszy raz słyszę o kurczaku. Zrobię.
OdpowiedzUsuńudka wychodzą niezwykle delikatne , polecam
UsuńWitam Pani Izo czy tą maślankę co zostanie w woreczku taż wylać na mięso czy już nie?Teraz trochę z innej beczki strucla z makiem dla leniwych wyszła mi znakomicie i była przepyszna dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńMuszę, po prostu muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńrobiłam je już jakiś czas temu, naprawdę bardzo smaczne :) na imprezie zeszły pierwsze
OdpowiedzUsuńoj Pyzunio, te udka są MEGA. Dałam do marynaty rozmaryn- świeży, bo rośnie w ogrodzie. Super danie :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne☺
OdpowiedzUsuńMam maslanke, mmam zamrozne uda. Zaraz je wyjme a jak sie rozmroza w maslanke :)
OdpowiedzUsuńi jak wyszło? smakowało?
UsuńJa właśnie przygotowałam całą porcję i zalałam maślanką. Wstawiłam do lodówki i jestem bardzo ciekawa jak to jutro będzie smakowało.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowały 😊
UsuńKurczak smaczny, nie wiem tylko dlaczego ja musiałam go dopiekać na patelni, bo pomimo 50 minut w piekarniku nie chciał się upiec, a tu rodzince burczało w brzuchu :)
OdpowiedzUsuń45 minut to czas w zupełności wystarczający na upieczenie udek
UsuńZ moich po 50 po nakłuciu wypływała krew, podejrzewam, że piekarnik nie był wystarczająco nagrzany. Ale dzięki za przepis, pyszny.
Usuńniedostatecznie nagrzany piekarnik i być może udka bardzo zimne, prosto z lodówki - zaraz dopiszę w przepisie że po wyjęciu z lodówki powinny postać nieco żeby nabrały temp. pokojowej
UsuńPani Izo,a ja mieszkam we Wloszech i tu nie ma niestety maslanki.Czy w kefirze moga byc?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam zmieniać na kefir
Usuń