Babeczki orzechowe z kremem
Szybko i łatwo się je robi a smak jest cudny - po prostu cudny :) Babeczki są puszyste a krem dodaje im dodatkowego smaku, oczywiście orzechowego - dla tych co lubią orzechy to coś wymarzonego. U nas zniknęły zaraz po udekorowaniu, stanowczy zbyt mało ich zrobiłam .
Focone były na szybko, widać nawet jakiś promyk słońca, który przebił się przez ciemne chmury i błysnął radośnie - chwilę potem było już ciemno, paskudnie i rzęsisty deszcz przesłonił widoki na świat . . . Taki to ten kwiecień plecień . . .
składniki:
Na krem ubiłam zimną śmietankę - na sztywno. Ponieważ krem czekoladowo - orzechowy był lekko płynny i bałam się, że masa spłynie mi z babeczek to rozpuściłam żelatynę w 4 łyżeczkach wody i ciepłą dolałam do śmietany cały czas miksując. Następnie dodałam krem i dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyłam porcje kremu na babeczki, posypałam krokantem orzechowym.
Ja miałam krem czekoladowo - orzechowy do pralinek, który dostałam w zabezpieczonym rękawie w Fabryce Czekolady na warsztatach. Nie bardzo wiedziałam ile może poleżeć i wolałam go zużyć bo był taki pyszny, że szkoda by była gdyby się zmarnował. Wy możecie użyć takiego kremu typu nutella ze słoika - jeśli będzie bardzo gęsty to nie dodawajcie żelatyny do śmietanki.
Focone były na szybko, widać nawet jakiś promyk słońca, który przebił się przez ciemne chmury i błysnął radośnie - chwilę potem było już ciemno, paskudnie i rzęsisty deszcz przesłonił widoki na świat . . . Taki to ten kwiecień plecień . . .
składniki:
- 3 duże jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g mąki pszennej typ 500
- 80 g orzechów laskowych mielonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła albo margaryny
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżeczka żelatyny
- kilka łyżek kremu orzechowo - czekoladowego
- krokant orzechowy do posypania
Na krem ubiłam zimną śmietankę - na sztywno. Ponieważ krem czekoladowo - orzechowy był lekko płynny i bałam się, że masa spłynie mi z babeczek to rozpuściłam żelatynę w 4 łyżeczkach wody i ciepłą dolałam do śmietany cały czas miksując. Następnie dodałam krem i dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyłam porcje kremu na babeczki, posypałam krokantem orzechowym.
Ja miałam krem czekoladowo - orzechowy do pralinek, który dostałam w zabezpieczonym rękawie w Fabryce Czekolady na warsztatach. Nie bardzo wiedziałam ile może poleżeć i wolałam go zużyć bo był taki pyszny, że szkoda by była gdyby się zmarnował. Wy możecie użyć takiego kremu typu nutella ze słoika - jeśli będzie bardzo gęsty to nie dodawajcie żelatyny do śmietanki.
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńKurczę ,ale cudowne te muffiny.
OdpowiedzUsuńJa też wczoraj robiłem ,na dziś dla siostry do przedszkola... całe 30 czekoladowych. Następnym razem biorę ten przepis! :)
no proszę - jaki dobry braciszek :)))
UsuńWspaniale wyglądają, muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńAngie, są przepyszne :)
Usuńohh bardzo mi sie podoba ten przepis:)
OdpowiedzUsuńależ Ci piękne babeczki wyszły :)
OdpowiedzUsuńpolecam się :)
OdpowiedzUsuńo mniam:)
OdpowiedzUsuń