Jajka zapiekane z grzankami

Do takiego pysznego śniadania można wykorzystać to co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw i niezbyt świeży chleb mogą zamienić się w coś smakowitego.



składniki: 
  • 4 duże kromki wiejskiego chleba - grubości ok. 0 , 5 cm
  • 2 - 3 plasterki boczku wędzonego albo innej wędliny
  • 1 cebula 
  • 1 pomidor 
  • duża garść świeżego szpinaku 
  • 2 jajka 
  • do smaku: sól, przyprawa ognista, pieprz mielony 
  • 3 łyżeczki oleju

sposób przygotowania: 2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów.

Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.

Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć.  Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C - trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.


2 komentarze:

  1. Rachel Khoo nazywa je Croque Madame Muffins. Też bardzo lubię takie śniadanie, a do środka wkładam co mam pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
  2. gruba jadzia - nie wiedziałam, że takie coś ma swoją nazwę, dzięki za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger