wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 8 czerwca 2012

Pyszny, trochę patriotyczny obiad

Lubię knedle z truskawkami i tak jakoś dzisiaj patriotycznie wyszło bo biało - czerwono, ale co tam - trudno. Pysznie wyszło i nie ma to żadnego związku z dzisiejszym meczem :) Ja na to wszystko koko spoko :D Możecie zrobić też Knedle z morelami albo Knedle ze śliwkami - wszystkie są pyszne !

Nie lubię piłki nożnej chociaż czasami oglądam jakieś mecze ligi europejskiej. Nie lubię "naszego" tegorocznego Euro chociaż dopiero się zaczyna bo zewsząd atakują mnie reklamy tej imprezy - wszędzie jest to temat numer jeden zupełnie jakby wszyscy mieli obowiązek kibicować. Ja nie jestem "wszyscy" i bardzo nie lubię gdy mi się coś narzuca.


Często robię mieszane ciasto do knedli - z sera i ziemniaków bo takie bardzo nam smakują. Ale najprawdziwsze knedle ze śliwkami są z ciasta ziemniaczanego. Wy zdecydujcie sami jakie wolicie :)




Knedle z truskawkami 

składniki:
  • ok. 250 g sera białego półtłustego 
  • ok. 300 g ugotowanych ziemniaków 
  •  1 jajko 
  •  ok. 1 - 1 , 5 szkl. mąki pszennej luksusowej 
  • truskawki - 30 szt. niedużych owoców + ok. 250 g na sos 
  • cukier do posypania 
  • śmietana do polania 

sposób przygotowania: Ziemniaki i ser zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam jajko i ok. 1 szkl. mąki, wyrobiłam ciasto jak na kopytka. Jeśli ciasto będzie za rzadkie i będzie się mocno kleić do rąk to można a nawet trzeba dosypać jeszcze troszkę mąki - dużo zależy od wilgotności sera. 

Truskawki opłukałam, osączyłam, oderwałam szypułki. Małe (te do środka) zostawiłam w całości, resztę zmiksowałam blenderem dodając troszkę cukru. Z ciasta odrywałam kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczałam na dłoni, na środku kładłam truskawkę i zlepiałam dokładnie brzegi formując kulkę. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi a gotowe kluski odkładać na tacę czy ściereczkę wysypaną mąką. Gotowe knedle wkładałam do osolonego wrzątku, gotowałam ok. 3 - 5 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu z wody osączyłam. Na talerzu polałam sosem truskawkowym i śmietaną, i posypałam cukrem. 

Sos truskawkowy to po prostu trochę surowych truskawek zblendowanych na gładką masę. 

8 komentarzy:

  1. U mnie też dziś patriotycznie na talerzu - będą pierogi z truskawkami polane śmietanką. Jutro na pewno pojawią się na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) jeszcze nie jadlam z twarogiem :) swietny pomysl :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam knedli, chyba mnie zainspirowałaś żeby to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, atmosfera EURO widzę króluje dziś na blogach.
    cudowny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. chciałam dziś zrobić te apetycznie wyglądające knedle... wszystko zrobiłąm wg przepisu - dałam tylko więcej ziemniaków... ale ciasto wyszło niesamowicie klejące - non stop musiałam dokładać mąki żeby jakoś zlepić te kule..a po ugotowaniu katastrofa! - tego czegoś nie dało się wsiąść do ust!:(...istna paciacha... i smakowało jak surowe..a taka miałam nadzieję ze uda znalazłam wreszcie dobry przepis- to już 2 moje podejście do knedli i równie nieudane jak 1-esze...nie wiem moze nie potrzebny ten ser... w większości przepisów są same ziemniaki.....nie wiem czemu mi nie wyszło... dodam jeszcze ze po zarobieniu ciasta poszłam do ogródka urwać truskawek, to ciasto z 10 minut leżało w misce czy to mogło mieć wpływ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż, przykro mi, że Ci się nie udały :( ziemniaki są różne - nie wszystkie gatunki nadają się na knedle czy inne kluski - niektóre są po prostu bardzo wodniste. Mąki też różne . . . Wiem, że w większości przepisów są same ziemniaki, ale ja robię też takie bo bardziej nam smakują. Ciasto ze zmielonymi ziemniakami nie powinno też leżeć bo rzednie - powinno się je zaraz po zagnieceniu formować i gotować chociaż te 10 minut to nie długo więc nie wiem czy faktycznie aż taki mogło mieć wpływ. Moja rada - nie zniechęcaj się, zmień może gatunek ziemniaków (młode wcale się nie nadają bo mają za mało skrobi) - przyznam, że nawet pierwsze mi wyszły, ale może po prostu miałam szczęście do składników . . .

      Usuń
  6. dziękuje za odpowiedz.... chyba to te ziemniaki sa winne -sa wodniste i zwsze po ugotowaniu robi sie puree po stłuczenu:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...