Knedle serowe z morelkami
Kiedy rozkroisz takiego knedla - lato się do Ciebie uśmiechnie :D
Robię takie kluchy co roku gdy są świeże morele, i to kilka razy bo są pyszne. Mrożę nawet specjalnie małe morelki żeby móc powspominać zimą letnie dni. Oczywiście można zamiast moreli zawinąć w ciasto inne owoce - śliwki czy truskawki, ale morelowe są takie słoneczne !
Zobacz przepis na Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczanego i Małe knedelki serowe ze śliwkami i orzechami
Knedle serowe z morelami
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki:
sposób przygotowania: Twaróg roztarłam widelcem - jeśli macie bardziej suchy z twardszymi grudkami to lepiej zmielić. Wbiłam jajka, dodałam sól i 3/4 całości mąki, wyrobiłam - dosypałam prawie resztę mąki - masa ma być taka jak na leniwe pierogi i ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jaj.
Morele umyłam, każdą przekroiłam na pół, ale nie do końca, wyjęłam pestkę a na jej miejsce, między dwie połówki, włożyłam po kostce cukru, "zamknęłam" owoce. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczałam ręce w zimnej wodzie, nabierałam porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczałam na dłoni na placuszek. Na środek kładłam morelę i dokładnie oblepiałam owoc ze wszystkich stron formując kulkę.
Gotowe kuleczki wkładałam delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy woda znów zawrzała zmniejszyłam ogień i gotowałam ok. 10 - 15 min. Wyjmowałam, osączałam i kładłam na talerze. Można polać śmietaną, ale u mnie Żarłoczki wodą z bułeczką zrumienioną na maśle
Robię takie kluchy co roku gdy są świeże morele, i to kilka razy bo są pyszne. Mrożę nawet specjalnie małe morelki żeby móc powspominać zimą letnie dni. Oczywiście można zamiast moreli zawinąć w ciasto inne owoce - śliwki czy truskawki, ale morelowe są takie słoneczne !
Zobacz przepis na Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczanego i Małe knedelki serowe ze śliwkami i orzechami
Knedle serowe z morelami
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki:
- 1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego
- 3 , 5 - 4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (to będzie jakieś 30 szt)
- cukier w małych kostkach, tyle sztuk ile moreli
- 2 - 3 płaskie łyżki bułki tartej
- ok. 80 g masła
sposób przygotowania: Twaróg roztarłam widelcem - jeśli macie bardziej suchy z twardszymi grudkami to lepiej zmielić. Wbiłam jajka, dodałam sól i 3/4 całości mąki, wyrobiłam - dosypałam prawie resztę mąki - masa ma być taka jak na leniwe pierogi i ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jaj.
Morele umyłam, każdą przekroiłam na pół, ale nie do końca, wyjęłam pestkę a na jej miejsce, między dwie połówki, włożyłam po kostce cukru, "zamknęłam" owoce. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczałam ręce w zimnej wodzie, nabierałam porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczałam na dłoni na placuszek. Na środek kładłam morelę i dokładnie oblepiałam owoc ze wszystkich stron formując kulkę.
Gotowe kuleczki wkładałam delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy woda znów zawrzała zmniejszyłam ogień i gotowałam ok. 10 - 15 min. Wyjmowałam, osączałam i kładłam na talerze. Można polać śmietaną, ale u mnie Żarłoczki wodą z bułeczką zrumienioną na maśle
O Ty robisz knedle bez ziemniaków. Nastepnym razem też zrobię bez :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałas mi o knedlach! Ale ich dawno nie jadłam i po twoim zdjęciu nabrałam ochoty. Musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńo takkkkk uwielbiam je :)i twierdzę tak jak Kuchareczka
OdpowiedzUsuńmężczyzna-gotuje, z ziemniakami też robię, ale teraz młode ziemniaki jeszcze wodniste a poza tym tak po prostu było mi wygodniej i szybciej :-)
OdpowiedzUsuń