Bułeczki pomidorowe, krucho drożdżowe, z kiełbasą
Kiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego.
Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy.
czas przygotowania : ok. 15 minut + 25 minut pieczenie
składniki na 10 bułeczek :
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam z cukrem aż zrobiły się płynne. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, koncentrat i olej, wymieszałam rękami aż powstał jakby mokry piasek. Dosypałam przyprawy, dodałam żółtko, droższe i 3/4 śmietany. Zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto.
Podzieliłam je na 3 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 12x35 cm. Pocięłam wzdłuż na paski szerokości 4 cm. Na każdym układałam półplasterki kiełbasy kładąc je obok siebie tak żeby wystawały ponad krawędź ciasta. Zwinęłam paski w roladki niezbyt ściśle i włożyłam do foremki na muffuny - nie natłuszczałam formy bo ciasto zawiera sporo tłuszczu.
Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - na 5 minut przed końcem pieczenia posmarowałam bułeczki z wierzchu niewielką ilością śmietany
Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy.
czas przygotowania : ok. 15 minut + 25 minut pieczenie
składniki na 10 bułeczek :
- 250 g mąki pszennej luksusowej
- 2 szczypty soli
- 1 żółtko
- 50 g oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 25 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %
- 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ok. 100 g gęstej śmietany 18 %
- ok. 150 g wędliny - u mnie drobiowa kiełbasa
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam z cukrem aż zrobiły się płynne. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, koncentrat i olej, wymieszałam rękami aż powstał jakby mokry piasek. Dosypałam przyprawy, dodałam żółtko, droższe i 3/4 śmietany. Zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto.
Podzieliłam je na 3 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 12x35 cm. Pocięłam wzdłuż na paski szerokości 4 cm. Na każdym układałam półplasterki kiełbasy kładąc je obok siebie tak żeby wystawały ponad krawędź ciasta. Zwinęłam paski w roladki niezbyt ściśle i włożyłam do foremki na muffuny - nie natłuszczałam formy bo ciasto zawiera sporo tłuszczu.
Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - na 5 minut przed końcem pieczenia posmarowałam bułeczki z wierzchu niewielką ilością śmietany
Fajne :)
OdpowiedzUsuńprawda ?
UsuńWyglądają jak różyczki.
OdpowiedzUsuńbardzo łatwo się je robi a są efektowne
UsuńŚliczne, zapisuję sobie Ten przepis :)
OdpowiedzUsuńi koniecznie zrób :)
UsuńZrobiłam, są piękne i pyszne. Z pewnością będą u nas gościć jeszcze nie raz! Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!
Usuńbardzo proszę :) cieszę się, że smakowało
Usuń...a bułeczki sa cudowne!
OdpowiedzUsuńJej jakie sliczne tylko ciekawi mnie jak się dokładnie zawija?
OdpowiedzUsuńMała kuchareczka - zobacz na zdjęcia - zaczynasz od jednego końca paska z ułożoną wędliną i zwijasz zwyczajnie w roladkę
UsuńWspaniałe. Kiedys je zrobię.
OdpowiedzUsuńPoza tym...widać kto na warsztatach fotograficznych był ;) (czy pomyliłam fakty? ) Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne :)
byłam, Małgosiu, byłam - coś próbuję, ale daleko mi jeszcze do tego co bym chciała...
Usuńślicznie wyglądają, jak różyczki :]
OdpowiedzUsuńmnie też się właśnie dlatego podobają :)
UsuńAle efektowny przepis! Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńoki, zapisuj i wypróbuj :)
UsuńNie zabijaj :P
OdpowiedzUsuńnie bardzo rozumiem....
UsuńŚlicznie wyszły
OdpowiedzUsuńdzięki, staram się :)
UsuńBardzo fajne- pozwolisz , że podkradnę przepis:)?
OdpowiedzUsuńpiecz, na zdrowie i smacznego :)
Usuńidealne!! szybkie, smaczne a do tego jakie sliczne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie!!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Planuję je zrobić na sobotnią imprezę... Nadają się do jedzenia na zimno?
OdpowiedzUsuńtak, możne je jeść także na zimno, ale najlepsze są jeszcze lekko ciepłe
UsuńU pieklam jeg i wyszly przepyszne.Mieszkam w Dani i musialam cos przygotowania do szkoly dla 7 letnich dzieci..dunskie dzieciaki zajadaly sie nimi az milo bylo patrzec .bardzo dziekuje za ten przepis:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńŚwietny przepis, idealne na przystawkę :)
OdpowiedzUsuń