Bułeczki pomidorowe, krucho drożdżowe, z kiełbasą

Kiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego. 

 Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy.



czas przygotowania : ok. 15 minut + 25 minut pieczenie

składniki na 10 bułeczek :
  • 250 g mąki pszennej luksusowej 
  • 2 szczypty soli  
  • 1 żółtko 
  • 50 g oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru 
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku 
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ok. 100 g gęstej śmietany 18 %
  • ok. 150 g  wędliny - u mnie drobiowa kiełbasa

sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam z cukrem aż zrobiły się płynne. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, koncentrat i olej, wymieszałam rękami aż powstał jakby mokry piasek. Dosypałam przyprawy, dodałam żółtko, droższe i 3/4 śmietany. Zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto.

Podzieliłam je na 3 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 12x35 cm. Pocięłam wzdłuż na paski szerokości 4 cm. Na każdym układałam półplasterki kiełbasy kładąc je obok siebie tak żeby wystawały ponad krawędź ciasta. Zwinęłam paski w roladki niezbyt ściśle i włożyłam do foremki na muffuny - nie natłuszczałam formy bo ciasto zawiera sporo tłuszczu.



Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - na 5 minut przed końcem pieczenia posmarowałam bułeczki z wierzchu niewielką ilością śmietany



30 komentarzy:

  1. Śliczne, zapisuję sobie Ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, są piękne i pyszne. Z pewnością będą u nas gościć jeszcze nie raz! Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. bardzo proszę :) cieszę się, że smakowało

      Usuń
  2. Jej jakie sliczne tylko ciekawi mnie jak się dokładnie zawija?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała kuchareczka - zobacz na zdjęcia - zaczynasz od jednego końca paska z ułożoną wędliną i zwijasz zwyczajnie w roladkę

      Usuń
  3. Wspaniałe. Kiedys je zrobię.
    Poza tym...widać kto na warsztatach fotograficznych był ;) (czy pomyliłam fakty? ) Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. byłam, Małgosiu, byłam - coś próbuję, ale daleko mi jeszcze do tego co bym chciała...

      Usuń
  4. ślicznie wyglądają, jak różyczki :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale efektowny przepis! Zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne- pozwolisz , że podkradnę przepis:)?

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne!! szybkie, smaczne a do tego jakie sliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie! Planuję je zrobić na sobotnią imprezę... Nadają się do jedzenia na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możne je jeść także na zimno, ale najlepsze są jeszcze lekko ciepłe

      Usuń
  9. U pieklam jeg i wyszly przepyszne.Mieszkam w Dani i musialam cos przygotowania do szkoly dla 7 letnich dzieci..dunskie dzieciaki zajadaly sie nimi az milo bylo patrzec .bardzo dziekuje za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, idealne na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger