wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 11 marca 2013

Rolada z karkówki z czerwoną cebulą

Niedawno robiłam roladki z karkówki i bardzo nam zasmakowały. Dziś, mając w ręku ładny kawałek karczku, pomyślałam sobie, że może zrobić z niego jedną, dużą roladę ? Czy nie rozleci się po upieczeniu ? Czy farsz bez usztywniacza nie wypadnie ? Cóż, nie przekonam się jeśli nie spróbuję więc do dzieła. 



czas przygotowania : ok. 3 - 4 godziny

składniki na 6 - 8 porcji :
  • ok. 1 , 25 kg chudej karkówki wieprzowej bez kości 
  • 2 duże cebule czerwone 
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego 
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1/2 łyżeczki listków tymianku

  • SOS - 2 czerwone cebule 
  • 4 gałązki świeżego tymianku 
  • ok. 1/2 szkl. wywaru cielęcego 
  • ok. 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki duszonej żurawiny  
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej \
  •  
  • do smaku - sól,  pieprz czarny grubo mielony, miód, przyprawa ognista 

sposób przygotowania : kawałek mięsa opłukałam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Bardzo ostrym nożem rozcięłam na większy płat tak jakbym chciała go rozwinąć. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam nieco tłuczkiem - mięso ma mieć grubość ok. 1 , 5 - 2 cm. Z obu stron oprószyłam karczek solą i czarnym pieprzem, odłożyłam na chwilę.

2 duże cebule obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam mieszając 3 - 4 minut aż zaczęła się leciutko rumienić. Posoliłam troszkę, oprószyłam przyprawą ognistą, wlałam ocet balsamiczny, dodałam 1 łyżeczkę miodu i świeży tymianek. Dusiłam aż cebula zmiękła. Na koniec zwiększyłam ogień i odparowałam płyn żeby nie wypływał potem. Przestudziłam.

Tak przygotowaną cebulę nałożyłam na płat mięsa i zaczynając od krótszego boku zwinęłam roladę. Obwiązałam ją sznurkiem kuchennym, ale nie za mocno żeby nie wycisnąć farszu.

Pozostałe 2 cebule też obrałam i pokroiłam w półplasterki, ułożyłam w naczyniu do zapiekania. Dodałam gałązki tymianku i na takim posłaniu położyłam roladę. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C, dolałam gorący bulion zmieszany z połową wina i piekłam karkówkę dalej, ok. 2 godzin, od czasu do czasu przekręcając ją delikatnie i polewając wytworzonym sosem.

Upieczone, mięciutkie mięso ostrożnie przełożyłam na talerz i przykryłam żeby nie wystygło, ale odpoczęło. Sos przecedziłam przez sito i przetarłam. Zebrałam z wierzchu większość tłuszcz a następnie ponownie podgrzałam. Dodałam żurawinę i mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach czerwonego wina, zagotowałam.

Podałam krojąc roladę w grube plastry, z dodatkiem klusek śląskich, sosu i gotowanej fasolki.



19 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie, chętnie wypróbuję ten przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepyszna była ta rolada - bardzo mięciutka

      Usuń
  2. Jutro zamierzam to zrobić. Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na wieści jak smakowało :)

      Usuń
  3. super obiad jak zawsze, ale rozpieszczasz rodzinę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała !!!! aż mi oczy wyszły tak bym zjadła..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, dawno nie ma - u nas mięso nie poleży :)

      Usuń
  5. Roladka z karmelizowaną cebulką - mniam.... no i wreszcie u kogoś nie wygotowana (do utraty koloru i smaku) fasolka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, fasolka co prawda mrożona o tej porze roku, ale i tak gotowana al'dente bo taką lubię :)

      Usuń
  6. Uwielbiam rolady i często je robię,ale z takim farszem jeszcze nie robiłam-wygląda zachęcająco-napewno zrobię i podzielę się wrażeniami,tym bardziej,że robiłam w sobotę też z karkówki tylko jeszcze nie wstawiłam na bloga-fajne masz przepisy więc wrzucam cię do blogów do których wpadam od czasu do czasu-pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi bardzo miło :) również pozdrawiam !

      Usuń
  7. Gdyby nie moja dieta to jutro bym ją piekła.Poczekam,aż zacznę w miarę normalnie jeść i na pewno zrobię.Po Twojej karkóweczce z sosem śliwkowym ta pewnie będzie kolejną która u mnie na stałe zagości.
    msewka

    OdpowiedzUsuń
  8. piekłam dzisiaj, polecam nawet dzieci się zachwycały, dziękuję za wspałniały przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ! buziaki dla dzieciaków i dla Ciebie :)

      Usuń
  9. piekłam dzisiaj wyszła super myślę że nieraz do niej wrócę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za zaufanie :)

      Usuń
  10. Karkówka pyszna,miękka,soczysta:) To moje popisowe danie gdy odwiedzają mnie goscie.Wszystkim smakuje.Rewelacja.Poza tym wszystkie Twoje przepisy są fantastyczne i zawsze się udają.Wiem bo już dużo testowałam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...