Makaron ze szpinakiem i parmezanem
Nieczęsto natraficie u mnie na szpinak, szczególnie w daniach ciepłych. Trauma wyniesiona jeszcze z przedszkola nie bardzo chce mnie opuścić. Są jednak sytuacje kiedy przygotowuję coś ze szpinakiem sprawdzając czy smak mi się nie zmienił i powiem Wam, że sprawa wygląda z roku na rok coraz lepiej :)
czas przygotowania : 20 minut
składniki na 2 - 3 porcje :
sposób przygotowania : szpinak świeży opłukać i dobrze osączyć - grubo pokroić. Ja użyłam mrożonego, takich całych zwiniętych mrożonych liści, które pokroiłam gdy lekko odtajały.
Boczek pokroiłam w słupki. Czosnek i szalotkę obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, usmażyłam boczek na skwarki - wyjęłam je na talerz a na tłuszcz wrzuciłam szalotkę z czosnkiem. Smażyłam tylko chwileczkę zanim dorzuciłam suchy makaron i wlałam ok. 400 ml wody. Gotowałam pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie dodałam szpinak i dusiłam następne 5 minut. Gdy makaron zmiękł dosypałam parmigiano reggiano, wlałam śmietankę i smażyłam już bez przykrycia mieszając aż ser się rozpuścił a sos zredukował. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i przyprawą ognistą czyli mieszanką chili, gorczycy, pieprzu i kolendry.
Podałam posypując skwarkami boczku, świeżym szczypiorkiem i odrobiną sera.
czas przygotowania : 20 minut
składniki na 2 - 3 porcje :
- 150 g makaronu rurki
- 250 g szpinaku - świeży albo mrożony całe liście
- 80 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 80 - 100 ml słodkiej śmietanki
- 6 czubatych łyżek startego parmigiano reggiano
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista
sposób przygotowania : szpinak świeży opłukać i dobrze osączyć - grubo pokroić. Ja użyłam mrożonego, takich całych zwiniętych mrożonych liści, które pokroiłam gdy lekko odtajały.
Boczek pokroiłam w słupki. Czosnek i szalotkę obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, usmażyłam boczek na skwarki - wyjęłam je na talerz a na tłuszcz wrzuciłam szalotkę z czosnkiem. Smażyłam tylko chwileczkę zanim dorzuciłam suchy makaron i wlałam ok. 400 ml wody. Gotowałam pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie dodałam szpinak i dusiłam następne 5 minut. Gdy makaron zmiękł dosypałam parmigiano reggiano, wlałam śmietankę i smażyłam już bez przykrycia mieszając aż ser się rozpuścił a sos zredukował. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i przyprawą ognistą czyli mieszanką chili, gorczycy, pieprzu i kolendry.
Podałam posypując skwarkami boczku, świeżym szczypiorkiem i odrobiną sera.
o tak! takie dania uwielbiam najbardziej!:D boski makaron:)
OdpowiedzUsuńodpowiem tak - znam kilka lepszych, ale smakowało mi :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron ze szpinakiem twój sposob gotowania makaronu powalił mnie na kolana !
OdpowiedzUsuńczemu ? sposób zaczerpnęłam od producenta makaronu, ale dodaję do niego nie sos z torebki a sama doprawiam - chodzi o to żeby było w jednym naczyniu bo to po prostu praktyczne :)
UsuńA ja od dzieciństwa szpinak uwielbiam i Twoja wersja do mnie bardzo przemawia:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńno to bardzo się cieszę :)
Usuńhmmmm całkiem ciekawe, .usze przetestować :)
OdpowiedzUsuń