wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 28 maja 2013

Tort capuccino

Bardzo lubię desery z kawą bo lubię kawę. Właściwie powinnam ją odstawić, nie pić i nie jeść niczego z jej dodatkiem, ale co tam - kawa jest jedną z niewielu moich przyjemności i mam w nosie zalecenia pani doktorki :D 

Wilgotny tort z kremem z bitej śmietany, z dodatkiem kawy, leciutki i cudowny - aż ciężko nie sięgnąć od razu po drugi kawałek . . .




czas przygotowania : w sumie kilka godzin
składniki : 
  • BISZKOPT - 5 jajek L
  • 150 ml cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 4 lekko czubate łyżki kakao naturalnego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanek 
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej 
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalne
  •  
  • PONCZ - ok. 180 ml mocnego naparu kawy naturalnej albo tyleż wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki rumu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara

  • MASA JASNA - 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g gęstego twarożku waniliowego
  • 1 dobrze czubata łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 

  • MASA KAWOWA -250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g gęstego twarożku waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - drobny proszek
  • 150 g białej czekolady 
  • 1 op. śmietan fix
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  •  
  • ew. cukrowa posypka 


sposób przygotowania : BISZKOPT - mąkę pszenną przesiałam razem z ziemniaczaną i kakao. Jajka ubiłam z cukrem i solą na bardzo puszystą pianę - cukier musi się zupełnie rozpuścić a masa powinna być kremowa i bardzo gęsta. Wsypałam sypkie składniki i wymieszałam całość bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Masę wylałam do tortownicy śr. 22 cm tylko na dnie posmarowanej odrobiną masła i wysypanej tartą bułką - można wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem, wyjęłam i zostawiłam w formie do wystudzenia. Dopiero gdy ostygł okroiłam brzegi i wyjęłam ciasto odwracając je do góry spodem - tak zostawiłam na noc przykrywając dużą miską żeby nie wysechł.

PONCZ - mocny, przestudzony napar kawy posłodziłam i wymieszałam z rumem.

MASA JASNA - żelatynę zalałam zimną wodą a po kilku minutach gdy napęczniała podgrzewałam ją pomału i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła uważając żeby nie zagotować. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Jedną łyżkę serka wymieszałam z lekko przestudzoną, płynną żelatynę. Nie przerywając miksowania śmietany wlałam tę mieszankę. Dodałam też resztę serka i pastę waniliową.

Biszkopt przekroiłam poziomo na 3 mniej więcej równe części. Jeden blat ułożyłam na paterze, nasączyłam 1/3 ponczu, posmarowałam 1/3 masy. Nałożyłam drugi blat, nasączyłam, posmarowałam. Z trzecim postąpiłam tak samo, z tym że ostatnią częścią masy posmarowałam wierzch i boki tortu. Odstawiłam ciasto do lodówki na ok. godzinę żeby krem stężał.

MASA/KREM CAPUCCINO - ubiłam zimną śmietankę na sztywno pod koniec wsypując śmietan fix zmieszany z cukrem pudrem i kawą. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wlałam do masy cały czas ją miksując. Dodałam też serek, wymieszałam. Masę nałożyłam do rękawa cukierniczego i pokryłam nią obficie wierzch oraz boki tortu. Chłodziłam kilka godzin.

Ważne żeby kawa rozpuszczalna do kremu była w postaci drobnego proszku bo większe granulki mogą się źle rozprowadzać. Radzę też schłodzić krem zanim zaczniecie dekorować. Jak widać moja dekoracja nie jest najładniejsza  bo miałam mało czasu i  zrobiłam to od razu - masa o mało mi nie spłynęła  z tortu . . . Ale za to smak całości jak dla mnie rewelacja !



22 komentarze:

  1. Za samego rana trafiłam na Twój tort,oj kusisz
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuszę bo wyszedł bajecznie pyszny :D

      Usuń
  2. Ja też bez kawy nie mogłabym żyć,nie przypominam sobie bym kiedykolwiek jadła tort kawowy,twój wygląda obłednie.Gdyby nie to że nie mam wielu składników w domu już bym go kręciła.Lubię zaglądać do ciebie,zawsze mnie czymś zainspirujesz... Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię a powinnam zupełnie z niej zrezygnować - przyznam, że bardzo ciężko mi to przychodzi...

      Usuń
  3. aż ślinka leci, mniam :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda prześlicznie. Pewnie tak samo smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje to nawet lepiej niż wygląda :D

      Usuń
  5. Witaj Iza :)
    Cudny ten Twój tort. Jest tak piękny, że aż niemożliwe, żeby lepiej smakował... Nie komentuję przepisów nie wykorzystanych przeze mnie, ale ten jest tak śliczny, że nie mogłam się powstrzymać :). Piszesz: Jak widać moja dekoracja nie jest najładniejsza bo miałam mało czasu i zrobiłam to od razu - masa o mało mi nie spłynęła z tortu . . .
    No cóż, a ja zastanawiałam się jak osiągnęłaś taki efekt - wspaniały po prostu. Dzięki za przepis, już wiem, co przygotuję na imieniny ;)
    Pozdrawiam najserdeczniej, Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo Ci dziękuję za te wszystkie miłe słowa - to balsam dla duszy :) Tort jest naprawdę pyszny więc śmiało polecam :)

      Usuń
    2. Cześć Iza!
      No zrobiłam ten tort wreszcie ;), jakoś później niż planowałam.
      Czeka od wczoraj na dzisiejszych gości, mam nadzieję, że mi wyszedł.
      Przyznam, że zrobiłam mniej masy capuccino, no i mniej było na dekorację, ale poradziłam sobie inaczej.
      Dzięki za przepis :)
      Serdecznie pozdrawiam, Małgosia
      https://picasaweb.google.com/108104691143894682840/WKuchniJasiaIMaGosi#5893360459577876834

      Usuń
    3. pięknie Ci wyszedł - mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)Masa wyszła Ci ładniutka, gładka - pewnie schłodziłaś tak jak radziłam i świetnie jest ! Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Oj jak smakował, wszystkim bez wyjątku! pyszny po prostu.
      Masę capuccino zrobiłam podobnie jak tę jasną, tyle, że bez dodatku białej czekolady (zapomniałam kupić), ale dodając 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej z kilkoma łyżkami wrzątku. Połączyłam tę kawę z żelatyną i przestudzoną mieszaninę dodałam do ubitej śmietany z cukrem i serkiem. Nie trzeba było schładzać.
      W sumie bardzo szybko poszło mi wykonanie tego tortu.
      Dziękuję jeszcze raz!!!
      Serdecznie pozdrawiam, Małgosia

      Usuń
    5. no to cieszę się bardzo :) Pozdrawiam, Małgosiu :)

      Usuń
  6. Przepiękny tort! Bardzo mi się podoba przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis w sumie dość prosty a całość niezwykle udana smakowo

      Usuń
  7. Mmm, pychota! Też uwielbiam kawę w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo kawa świetnie komponuje się ze słodyczami

      Usuń
  8. Izo,jaki serek proponujesz ? mascarpone ?
    pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam serka waniliowego, takiego homogenizowanego ale bardzo gęstego

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...