Placek drożdżowy z truskawkami, serem i migdałami
Domowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego !
Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim. U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci na smaku - pozostaje świeże i pachnące.
Placek drożdżowy z truskawkami, białym serem i migdałami
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
Jak zrobić placek drożdżowy z truskawkami?
CIASTO - drożdże rozmieszałam z 1 łyżką cukru i mąki oraz połową podgrzanego lekko mleka. Odstawiłam żeby podrosły. Do miski przesiałam mąkę z solą, dodałam resztę cukru i otartą na malutkich oczkach skórkę cytrynową. Gdy drożdże podwoiły swoją objętość wlałam je do miski z mąką. Wbiłam jajko i wlałam resztę mleka, zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki dobrze się połączyły dolewałam stopniowo roztopiony, lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto przez kilka/kilkanaście minut aż było gładkie, lśniące i odchodziło od rąk. Zostawiłam je w misce przykrywając ściereczką żeby wyrosło - na ok. godzinę.
Wyrośnięte wyłożyłam na blat lekko posypany mąką, ponownie zagniotłam i rozciągnęłam rękami na wielkość blaszki czyli 22x32 cm. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam i ponownie przykryłam ściereczką żeby podrosło. Tym razem zostawiłam je na ok. 30 minut.
POLEWA - wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i utarłam tak żeby masa była gładka, bez żadnych grudek.
PLACEK - wyrośnięte ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Ułożyłam umyte, osuszone i odszypułkowane owoce lekko wciskają je w ciasto - nie za gęsto bo jeśli będzie za dużo soku to zrobi się zakalec. Między owocami nałożyłam masę z serkiem i całość posypałam migdałami.
Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół.
Ciasto nie jest bardzo słodkie więc po upieczeniu można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale to już jak kto lubi :)
Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim. U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci na smaku - pozostaje świeże i pachnące.
Placek drożdżowy z truskawkami, białym serem i migdałami
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
- CIASTO - 400 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g zwykłego cukru
- 200 ml mleka
- 80 g masła albo margaryny
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- POLEWA - 100 g gęstej śmietany 18 %
- 150 g sera białego mielonego - użyłam wiaderkowego
- 5 łyżek zwykłego cukru
- 1 jajko
- 25 g mąki kukurydzianej
- skórka otarta z połowy cytryny
- DODATKOWO - 30 sztuk truskawek średniej wielkości
- 50 g słupków migdałowych
- ew. cukier puder
- 3 płaskie łyżki drobnej bułki tartej
Jak zrobić placek drożdżowy z truskawkami?
CIASTO - drożdże rozmieszałam z 1 łyżką cukru i mąki oraz połową podgrzanego lekko mleka. Odstawiłam żeby podrosły. Do miski przesiałam mąkę z solą, dodałam resztę cukru i otartą na malutkich oczkach skórkę cytrynową. Gdy drożdże podwoiły swoją objętość wlałam je do miski z mąką. Wbiłam jajko i wlałam resztę mleka, zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki dobrze się połączyły dolewałam stopniowo roztopiony, lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto przez kilka/kilkanaście minut aż było gładkie, lśniące i odchodziło od rąk. Zostawiłam je w misce przykrywając ściereczką żeby wyrosło - na ok. godzinę.
Wyrośnięte wyłożyłam na blat lekko posypany mąką, ponownie zagniotłam i rozciągnęłam rękami na wielkość blaszki czyli 22x32 cm. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam i ponownie przykryłam ściereczką żeby podrosło. Tym razem zostawiłam je na ok. 30 minut.
POLEWA - wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i utarłam tak żeby masa była gładka, bez żadnych grudek.
PLACEK - wyrośnięte ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Ułożyłam umyte, osuszone i odszypułkowane owoce lekko wciskają je w ciasto - nie za gęsto bo jeśli będzie za dużo soku to zrobi się zakalec. Między owocami nałożyłam masę z serkiem i całość posypałam migdałami.
Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół.
Ciasto nie jest bardzo słodkie więc po upieczeniu można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale to już jak kto lubi :)
Wyrósł pięknie! Mi zawsze zakalce wychodzą...
OdpowiedzUsuńja się jakiś czas temu zaparłam, drożdżowe potrzebuje cierpliwości :)
Usuńbardzo lubię takie drożdżowe :) moje ulubione z kruszonką ale to ciasto najlepiej smakuje w babcinej kuchni:D:D
OdpowiedzUsuńwiadomo, Babcia robi najlepsze ! ale moje też niczego sobie chociaż bez kruszonki :)
UsuńMmm ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńciasto drożdżowe według tego przepisu zawsze wychodzi, dziekuję
OdpowiedzUsuńBaśka
nie mogę się nie zgodzić :) pozdrawiam, Basiu :)
Usuń