Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami
Na świątecznym stole musi być u nas sałatka jarzynowa. Musi bo wszyscy lubią. Robię przeważnie jedną wersję taką zupełnie normalną i drugą "nienormalną" czyli z dodatkiem grzybów marynowanych jesienią. Amatorzy są na obie i chyba nie umiem powiedzieć która lepsza chociaż obie jarzynowe.
Przepis na taką zupełnie tradycyjną sałatkę jarzynową podawałam w ubiegłym roku więc dzisiaj wersja z grzybami. Ciekawa i równie smaczna jest też sałatka pieczarkowa - polecam wypróbować :)
czas przygotowania : ok. 1 godziny + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : ziemniaki i warzywa korzeniowe opłukałam i bez obierania włożyłam do garnka. Zalałam wrzątkiem tak żeby były przykryte. Gotowałam aż zmiękły - czas zależy od wielkości warzyw a po ok. 10 minutach sprawdzam je nakłuwając czubkiem wąskiego noża.
Po ugotowaniu odcedziłam, przelałam zimną wodą i zostawiłam do ostudzenia. Gdy ostygły obrałam. Cebulę czerwoną obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Przełożyłam na sito i przelałam wrzącą wodą, osuszyłam. Ugotowane jarzyny pokroiłam w kostkę - ziemniaki w nieco większą niż korzeniowe. Wszystko po kolei przesypywałam do miski. Jabłko obrałam i też pokroiłam w kosteczkę, podobnie ogórki i odcedzone z zalewy grzybki. Dosypałam osączony groszek i posiekaną natkę.
Majonez połączyłam z musztardą i jogurtem, wlałam do sałatki i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszałam.
Sałatka jarzynowa właściwie nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale zdecydowanie zyskuje kiedy przynajmniej kilka godzin postoi i wszystkie smaki się przenikną. Dlatego zostawiam ją w przykrytej misce na całą noc w lodówce.
Przepis na taką zupełnie tradycyjną sałatkę jarzynową podawałam w ubiegłym roku więc dzisiaj wersja z grzybami. Ciekawa i równie smaczna jest też sałatka pieczarkowa - polecam wypróbować :)
czas przygotowania : ok. 1 godziny + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
- 3 średnie ziemniaki sałatkowe
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 kawałek selera korzeniowego wielkości niedużego jajka
- 4 większe ogórki konserwowe
- 1 szkl. marynowanych borowików brunatnych
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1 małe kwaskowe jabłko
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : ziemniaki i warzywa korzeniowe opłukałam i bez obierania włożyłam do garnka. Zalałam wrzątkiem tak żeby były przykryte. Gotowałam aż zmiękły - czas zależy od wielkości warzyw a po ok. 10 minutach sprawdzam je nakłuwając czubkiem wąskiego noża.
Po ugotowaniu odcedziłam, przelałam zimną wodą i zostawiłam do ostudzenia. Gdy ostygły obrałam. Cebulę czerwoną obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Przełożyłam na sito i przelałam wrzącą wodą, osuszyłam. Ugotowane jarzyny pokroiłam w kostkę - ziemniaki w nieco większą niż korzeniowe. Wszystko po kolei przesypywałam do miski. Jabłko obrałam i też pokroiłam w kosteczkę, podobnie ogórki i odcedzone z zalewy grzybki. Dosypałam osączony groszek i posiekaną natkę.
Majonez połączyłam z musztardą i jogurtem, wlałam do sałatki i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszałam.
Sałatka jarzynowa właściwie nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale zdecydowanie zyskuje kiedy przynajmniej kilka godzin postoi i wszystkie smaki się przenikną. Dlatego zostawiam ją w przykrytej misce na całą noc w lodówce.
Nareszcie porządny przepis na pyszną i ... estetyczną (!) wersję sałatki jarzynowej.Uważam, że grzyby podkręcają smak, a Twoje szczgółowe uwagi na temat przygotowywania i krojenia smakołyku zdradzają profesjonaliskę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Pyzo. I aż mi się chce znów do kuchni pobiec i kroić, kroić, kroić... Ostatnio robiłam sałatkę z białą fasolą zamiast groszku - smak dzieciństwa...
dziękuję za miłe słowa - ja wiem jak ciężko niektóre potrawy sfotografować więc tym bardziej cieszę się, że moja sałatka Ci się podoba :)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń:)och sałatki jarzynowej jest tyle wersji ile kucharek,sama robię wersje z kiełbasą typu podwawelska,ze śledziem ,z kukurydza w miejsce groszku.Jednak na Wigilie jest to podstawowa klasyczna sałatka: ziemniak marchew ,jaja,jabłko ,groszek,ogórek kiszony,por,majonez i musztarda.Z grzybkami musi smakować wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńto prawda - sama często coś w niej zmieniam :)
UsuńPyszna salatka taka jak zawsze robila moja Mama i Babci i ja tez a teraz moje corki.
OdpowiedzUsuń