Śledzie z ogórkiem konserwowym
Żarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam !
Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas moczenia śledzi + czas oczekiwania żeby całość się przegryzła
składniki :
sposób przygotowania : płaty śledziowe opłukałam - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć, ale to już musicie sami sprawdzić. Śledzie pokroiłam na kawałki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodałam do warzyw gorczycę, koperek, trochę pieprzu, olej i zalewę od ogórków - wymieszałam dokładnie. W słoiku układałam warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas moczenia śledzi + czas oczekiwania żeby całość się przegryzła
składniki :
- 3 ładne płaty śledziowe a'la matjas
- 1 cebula czerwona
- 3-4 ogórki konserwowe
- ok. 1/2 szkl. zalewy octowej od ogórków
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku
- do smaku - pieprz mielony
sposób przygotowania : płaty śledziowe opłukałam - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć, ale to już musicie sami sprawdzić. Śledzie pokroiłam na kawałki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodałam do warzyw gorczycę, koperek, trochę pieprzu, olej i zalewę od ogórków - wymieszałam dokładnie. W słoiku układałam warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Witam:) Ja też takiego śledzika robię, dodaję jeszcze grzybki marynowane i ewentualnie zielony groszek.. Wychodzi taka sałatka. Super:) Agata
OdpowiedzUsuńpyszna sałatka, Agato :)
Usuńpiękna róża z ogórka.
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe śledzie, ale takich jeszcze nie jadłam. chociaż połączenie wydaje mi się bardzo udane, a nawet klasyczne :]
no właśnie bardzo proste i jednocześnie pyszne, za śledziami w oleju nie przepadam :)
UsuńRobiłam po raz pierwszy teraz w Święta, wyszły przepyszne. Bardzo dziękuję za tak prosty i pyszny przepis. Serdecznie pozdrawiam i Życzę wszystkiego dobrego w Nowym ROKU :) Monika
OdpowiedzUsuńCzy można użyć innego oleju?
OdpowiedzUsuńtak, można, najlepiej jakiegoś delikatnego w smaku i zapachu oleju tłoczonego na zimno
UsuńDziękuję :) spróbuję w te święta zrobić taką rybkę bo przepis wygląda na prosty a samo danie apetycznie
UsuńWitam, czy mogą poleżeć dłużej, jesli zrobię je jutro to będą dobre na Święta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myślę, że w lodówce wytrzymają do świąt
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź :) Pozdrawiam i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.
UsuńAgnieszka