Babka marcepanowa z czekoladą
Baby, babki i babeczki to wypieki, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą. Za mazurkami nie przepadamy a dobra babka to coś pysznego. Nie powinna być zbyt sucha, ale za to pachnąca. Pomysłów na wielkanocną babkę są tysiąca - ja proponuję dzisiaj taką z marcepanem i czekoladą. Spróbujecie bo jest pyszna !
Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo Baba drożdżowa
Przepis pochodzi z TEJ strony, ale ja swoją małą babeczkę upiekłam z połowy składników i takie ilości niżej podaję. Podobne babki znajdziecie też u Agnieszki i Kasi :) bo chociaż wirtualnie to piekłyśmy razem.
Babka z marcepanem i czekoladą
czas przygotowania : ok. 15 minut + 30 minut pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : Naszykowałam foremkę na babkę - wysmarowałam ją wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam kakao i wymieszałam aż składniki się połączyły. Białka ubiłam z solą i 25 g cukru na sztywną pianę. Miękkie masło zaczęłam ucierać a kiedy zbielało partiami dodawałam 50 g cukru zwykłego, cukier waniliowy i żółtka jaj. Do puszystej masy dodałam porwany na kawałki marcepan i ucierałam aż masa była gładka. Dosypałam mielone migdały i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszałam żeby nie było grudek. Delikatnie, ale starannie, wmieszałam pianę z białek.
Ok. 1/3 masy przełożyłam do oddzielnej miseczki. Do tej części dodałam rozpuszczoną czekoladę z kakao i amaretto, wymieszałam. Do naszykowanej formy nałożyłam m/w połowę jasnej masy. Na to czekoladową a na wierzch resztę jasnej. Można delikatnie przemieszać całość widelcem żeby uzyskać marmurkowy wzorek, ale moje ciasto było bardzo gęste i nie chciało współpracować w tym temacie.
Babeczkę piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, grzanie góra/dół. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut i dopiero wyjęłam z formy. Ostudzoną polałam najpierw rozpuszczoną białą a potem ciemną czekoladą i posypałam czekoladowymi płatkami
Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo Baba drożdżowa
Przepis pochodzi z TEJ strony, ale ja swoją małą babeczkę upiekłam z połowy składników i takie ilości niżej podaję. Podobne babki znajdziecie też u Agnieszki i Kasi :) bo chociaż wirtualnie to piekłyśmy razem.
Babka z marcepanem i czekoladą
czas przygotowania : ok. 15 minut + 30 minut pieczenia
składniki :
- 100 g miękkiego masła
- 50 g + 25 g cukru zwykłego
- 3 duże jajka
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 40 g mąki pszennej typ 1850
- 3 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów (bez skórki)
- szczypta soli
- 100 g marcepanu
- 70 g gorzkiej czekolady lub kuwertury czekoladowej
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżka likieru Amaretto
- POLEWA - 80 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- do przybrania - płatki/wiórki czekoladowe
- do formy - 1 łyżeczka masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania : Naszykowałam foremkę na babkę - wysmarowałam ją wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam kakao i wymieszałam aż składniki się połączyły. Białka ubiłam z solą i 25 g cukru na sztywną pianę. Miękkie masło zaczęłam ucierać a kiedy zbielało partiami dodawałam 50 g cukru zwykłego, cukier waniliowy i żółtka jaj. Do puszystej masy dodałam porwany na kawałki marcepan i ucierałam aż masa była gładka. Dosypałam mielone migdały i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszałam żeby nie było grudek. Delikatnie, ale starannie, wmieszałam pianę z białek.
Ok. 1/3 masy przełożyłam do oddzielnej miseczki. Do tej części dodałam rozpuszczoną czekoladę z kakao i amaretto, wymieszałam. Do naszykowanej formy nałożyłam m/w połowę jasnej masy. Na to czekoladową a na wierzch resztę jasnej. Można delikatnie przemieszać całość widelcem żeby uzyskać marmurkowy wzorek, ale moje ciasto było bardzo gęste i nie chciało współpracować w tym temacie.
Babeczkę piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, grzanie góra/dół. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut i dopiero wyjęłam z formy. Ostudzoną polałam najpierw rozpuszczoną białą a potem ciemną czekoladą i posypałam czekoladowymi płatkami
Perfekcyjna :) na wielkanocny stół idealna:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńmarcepan+ czekolada to najlepsze połączenie na świecie. myślę, że zrobię taką babkę na święta.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra babka, wilgotna, w smaku mocno czekoladowa, polecam.
OdpowiedzUsuńmarcepan... uwielbiam ten smak, a babka wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy takie nadzianej babki ale chętnie zrobie :)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuń