Zrób to sam. Marcepan. Masa marcepanowa domowa
Marcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich, które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz.
Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu :
Babka marcepanowa z czekoladą
Jabłka w cieście z marcepanem
Marchewki z marcepanu do ozdoby tortu
Marcepan domowej roboty
czas przygotowania : 10 minut (z użyciem migdałów bez skórki) + czas chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : migdały możecie kupić już blanszowane żeby zaoszczędzić sobie czasu i roboty. Jeśli jednak macie takie ze skórką to trzeba ją usunąć. Wystarczy migdały wsypać do miski, zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie aż przestygną na tyle, że można je będzie brać w palce. Skórka powinna schodzić bez problemu.
Migdały bez skórki zmieliłam w blenderze na proszek. Im dokładniej się to zrobi tym gładsza później będzie masa więc warto się postarać.
Do rondla wsypałam cukier i wlałam wodę. Na niedużym ogniu doprowadziłam do wrzenia, ale nie mieszałam łyżką tylko potrząsałam lekko naczyniem. Kiedy cukier zupełnie się rozpuścił dosypałam migdały i smażąc dalej mieszałam drewnianą łyżką aż masa zaczęła ładnie odchodzić od dna i ścianek. Po kilku minutach smażenia przełożyłam masę do miski, przykryłam i zostawiłam aż przestygła. Lekko ciepłą zagniotłam rękami dolewając amaretto aż zrobiła się plastyczna. Można użyć zamiennie wody różanej i dodać kilka kropli olejku migdałowego. Masę uformowałam w wałek, zawinęłam ściśle w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Marcepan trzeba przechowywać dobrze zawinięty w folię żeby nie wysechł. Z tej ilości składników otrzymałam ok. 500 g masy marcepanowej.
Proste, prawda ?
Przepis na podstawie pomysły Marty Gesler
Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu :
Babka marcepanowa z czekoladą
Jabłka w cieście z marcepanem
Marchewki z marcepanu do ozdoby tortu
Marcepan domowej roboty
czas przygotowania : 10 minut (z użyciem migdałów bez skórki) + czas chłodzenia
składniki :
- 250 g migdałów łuskanych
- 250 g cukru - zwykły albo trzcinowy demerara
- 60 ml wody
- 30 ml likieru amaretto albo wody różanej albo
sposób przygotowania : migdały możecie kupić już blanszowane żeby zaoszczędzić sobie czasu i roboty. Jeśli jednak macie takie ze skórką to trzeba ją usunąć. Wystarczy migdały wsypać do miski, zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie aż przestygną na tyle, że można je będzie brać w palce. Skórka powinna schodzić bez problemu.
Migdały bez skórki zmieliłam w blenderze na proszek. Im dokładniej się to zrobi tym gładsza później będzie masa więc warto się postarać.
Do rondla wsypałam cukier i wlałam wodę. Na niedużym ogniu doprowadziłam do wrzenia, ale nie mieszałam łyżką tylko potrząsałam lekko naczyniem. Kiedy cukier zupełnie się rozpuścił dosypałam migdały i smażąc dalej mieszałam drewnianą łyżką aż masa zaczęła ładnie odchodzić od dna i ścianek. Po kilku minutach smażenia przełożyłam masę do miski, przykryłam i zostawiłam aż przestygła. Lekko ciepłą zagniotłam rękami dolewając amaretto aż zrobiła się plastyczna. Można użyć zamiennie wody różanej i dodać kilka kropli olejku migdałowego. Masę uformowałam w wałek, zawinęłam ściśle w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Marcepan trzeba przechowywać dobrze zawinięty w folię żeby nie wysechł. Z tej ilości składników otrzymałam ok. 500 g masy marcepanowej.
Proste, prawda ?
Przepis na podstawie pomysły Marty Gesler
Bardzo przydatny przepis.Na pewno skorzystam.Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńpolecam - robi się łatwo a do świątecznych wypieków na pewno się przyda
Usuńno i taka domowa masa to świetny pomysł gdy nie można jej nigdzie kupić. Ja robiłam ją do rogali marcińskich, tyle, że z miodem zamiast likieru ale następnym razem dodam i to. Wyszła świetnie
OdpowiedzUsuńmiodek dosłodzi i doda innego aromatu niż likier - zależy też dla kogo taki marcepan przeznaczony bo jeśli mają go jeść dzieciaki to raczej alkohol odpada, no chyba że w pieczonych słodkościach bo wtedy odparuje
Usuńdzieciak pałaszowały, ale kolejnym razem dodam likierek, bo mam w planie tort dla dorosłych
UsuńWitam, zastanawiam się ile należy dodać miodu, żeby konsystencja była ok, bo chcę go użyć do tortu dla dzieci, więc alkohol odpada. Będę wdzięczna za odpowiedź. Anna
Usuńjeśli marcepan ma być do tortu to trzeba się przyłożyć i bardzo dokładnie zmielić migdały a nawet je jeszcze przesiać. Miodu dodać tyle żeby masa była plastyczna jak nieco już wyrobiona plastelina.
UsuńOk, dziękuję. :)
UsuńPięknie wyszła, tez się za nią wkrótce zabiorę. Nurtuje mnie dlaczego zwiększyłaś ilość cukru w porównaniu z oryginalnym przepisem, ze względu na smak czy konsystencję?
OdpowiedzUsuńdałam więcej cukru ze względu na smak - Żarłoczek orzekł, że pierwsza wersja była za mało słodka jak na marcepan
UsuńDzięki, udał się marcepan, przepis idealny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pani Izo, czy taki marcepan gotowy przechowywała Pani dłużej? Chodzi mi o to ile wcześniej przed planowaną imprezą można go przygotować :) ?
OdpowiedzUsuńu mnie nie leżał nigdy dłużej niż kilka dni, bo mam w domu miłośnika marcepanu, ale zawinięty w folię i schowany do lodówki na pewno wytrzyma przynajmniej 2 tygodnie
Usuń