wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 5 czerwca 2014

Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami.

Na obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw.

Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki

Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.




Szpecle zapiekane z jagnięcymi klopsikami, serem i pomidorami.

czas przygotowania : ok. 60-70 minut
składniki :
  • KLOPSIKI - ok. 400 g mielonej jagnięciny z udźca 
  • 1 nieduża cebula 
  • garść koperku 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
  • 1 mała łyżeczka soli

  • KLUSKI - 500 g suchych klusek typu szpecle albo makaronu świderki, rurki czy wstążki
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 300 ml mleka 
  • 150 g startego sera żółtego Gouda 
  • 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
  • do smaku - sól, papryka mielona 

  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  •  
  • do posypania - garść startego sera żółtego Gouda 
    sposób przygotowania : KLOPSIKI - mięso zmieliłam, cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę, opłukany i osączony koperek posiekałam. W misce wymieszałam mięso z cebulą, koperkiem, bułką tartą, mlekiem, suszonymi pomidorami, solą i koncentratem. Dobrze wyrobiłam masę rękę a następnie uformowałam kilka klopsików.

    Kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam mniej więcej 3/4 czasu jaki podany był na opakowaniu - mają być niedogotowane i pozostać twardawe. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam drobno pokrojoną cebulą. Dosypałam mąkę i smażyłam kilka chwil mieszając po czym dolałem zimne mleko. Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Dodałam suszone pomidory, koncentrat, gotowałam 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dosypałam starty ser i wymieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku a następnie dorzuciłam podgotowane kluski i wymieszałam żeby dobrze pokryły się sosem.

    Kluski z sosem przełożyłam do przygotowanego wcześniej, wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyłam surowe klopsiki. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypałam całość jeszcze garścią sera żółtego.

    Podałam na gorąco, z sałatką ze świeżych pomidorów.


    3 komentarze:

    1. wygląda rewelacyjnie:) świetny pomysł:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń
    3. Zamiast spamować i nieudolnie reklamować kiepską firmę radzę przeczytać wpis gdzie wyraźnie napisałam, że mięso może być inne. Następny taki spam wywalę do kosza.

      OdpowiedzUsuń

    Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...