czwartek, 5 czerwca 2014

Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami.

Na obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw.

Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki

Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.




Szpecle zapiekane z jagnięcymi klopsikami, serem i pomidorami.

czas przygotowania : ok. 60-70 minut
składniki :
  • KLOPSIKI - ok. 400 g mielonej jagnięciny z udźca 
  • 1 nieduża cebula 
  • garść koperku 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
  • 1 mała łyżeczka soli

  • KLUSKI - 500 g suchych klusek typu szpecle albo makaronu świderki, rurki czy wstążki
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 300 ml mleka 
  • 150 g startego sera żółtego Gouda 
  • 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
  • do smaku - sól, papryka mielona 

  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  •  
  • do posypania - garść startego sera żółtego Gouda 
    sposób przygotowania : KLOPSIKI - mięso zmieliłam, cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę, opłukany i osączony koperek posiekałam. W misce wymieszałam mięso z cebulą, koperkiem, bułką tartą, mlekiem, suszonymi pomidorami, solą i koncentratem. Dobrze wyrobiłam masę rękę a następnie uformowałam kilka klopsików.

    Kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam mniej więcej 3/4 czasu jaki podany był na opakowaniu - mają być niedogotowane i pozostać twardawe. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam drobno pokrojoną cebulą. Dosypałam mąkę i smażyłam kilka chwil mieszając po czym dolałem zimne mleko. Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Dodałam suszone pomidory, koncentrat, gotowałam 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dosypałam starty ser i wymieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku a następnie dorzuciłam podgotowane kluski i wymieszałam żeby dobrze pokryły się sosem.

    Kluski z sosem przełożyłam do przygotowanego wcześniej, wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyłam surowe klopsiki. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypałam całość jeszcze garścią sera żółtego.

    Podałam na gorąco, z sałatką ze świeżych pomidorów.


    3 komentarze:

    1. wygląda rewelacyjnie:) świetny pomysł:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń
    3. Zamiast spamować i nieudolnie reklamować kiepską firmę radzę przeczytać wpis gdzie wyraźnie napisałam, że mięso może być inne. Następny taki spam wywalę do kosza.

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...