wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 1 września 2014

Śniadanie. Omlet z białek i płatków owsianych, z owocami

Robiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co z tych białek zrobić na szybko ? I wymyśliłam omlet bo kiedyś rzuciło mi się w oczy coś podobnego podczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego i bardzo smakowitego.

Żarłoczek uwielbia omlety, ale takie jajeczne z dodatkami - za Omlet z kurkami  i serem pleśniowym dałby się pokroić ! Zupełnie jak ja za Omlet z warzywami i szynką !



Omlet białkowy z płatkami owsianymi  i owocami

czas przygotowania : ok. 10 minut
składniki na 2 porcje :
  • 4-6 białek  jajka kurzego 
  • 4-6 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Lubella
  •  szczypty soli
  • 2 dojrzałe nektarynki
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu - u mnie czarny
  • trochę cukru pudru do oprószenia
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego


sposób przygotowania : płatki owsiane zmieliłam w blenderze - nie jest to konieczne, ale rozdrobnione nie są takie kłujące w potrawie. Omlety robiłam na 2 tury, dla siebie i potem dla męża, więc najpierw tylko połowę białek wlałam do miski, dodałam sól i zaczęłam ubijać - można to zrobić ręcznym mikserem albo rózgą, jak kto woli. Kiedy piana była już sztywna dosypałam połowę płatków i wymieszałam delikatnie przy pomocy łyżki.

Rozgrzałam patelnię. Ważne żeby była to patelnia pokryta jakąś powłoką, do której nic nie przywiera. Można omlet wtedy smażyć bez tłuszczu albo tylko smarując nim dno. Ja wolałam posmarować. Na natłuszczoną gorącą patelnię wyłożyłam masę białkową i rozprowadziłam formując okrągły omlet. Można zrobić jeden na prawie całą patelnię albo mniejsze jak placuszki. Napisałam na prawie całą bo lepiej żeby piana nie dotykała boków - potem ciężko będzie omlet odwrócić.

Omlet smażyłam kilka chwil, 2-3 minuty, aż spód ładnie się zrumienił. Pomagając sobie szeroką szpatułą przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam jeszcze chwilę. Przełożyłam na talerz. Dla Żarłoczka z podobnej ilości masy usmażyłam mniejsze omleciki/placuszki. Omlety białkowe zjedliśmy ze świeżą nektarynką, odrobiną cukru pudru i sezamem. Bardzo nam smakowało więc zdecydowanie nie ostatni raz robiłam coś takiego.

Takie omlety można podać na różne sposoby. Dodatki mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne. 


9 komentarzy:

  1. o jacie! poświęciłabym obiad za takie śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam wyczuwalną pianę z białek w omlecie, więc taki omlet to dla mnie jak marzenie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. śniadanie przepyszne, a jeszcze tak pięknie podane, że można zacząć dzień z uśmiechem na twarzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie smaków, te nektarynki i sezam - rewelacja. Drobna uwaga - mogłabyś napisać, że produkt jest bezglutenowy, gdybyś użyła specjalnych płatków owsianych bez glutenu, takie płatki dostępne są zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością. W marketach mamy płatki owsiane z popularnych mąk, są zazwyczaj z glutenem. Zapraszam na mój blog http://margaretglutenfree.blogspot.com/, gdzie podaję informację, kiedy produkt jest bezglutenowy lub zawiera śladowe ilości glutenu. Więcej na stronach o celiakia - choroba trzewna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję za podpowiedź, tyle że płatki owsiane nie są z mąki chyba a z całych ziaren ? dzięki za link, podszkolę się :)

      Usuń
    2. Wszystkie ziarna: pszenica, jęczmień, owies, żyto i orkisz zawierają gluten. W mące jest gluten, dlatego iż zboże, z którego jest robione zawiera gluten. Zboża bezglutenowe to ryż, kukurydza, proso, gryka, bezglutenowa jest też komosa ryżowa i amarantus, które pochodzą z Ameryki Południowej. Zdobyłam tą wiedzę gdy zachorowałam, choroba zmusiła mnie do zmiany diety i czytania etykiet ze składem na produkcie. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. masz rację, zmienię tytuł bo faktycznie osoby znający temat pobieżnie mogę zmylić

      Usuń
  5. Bardzo dziękuje za przepis, właśnie zrobiłam i ja i mój chłopak sie zajadamy. Właśnie czegoś takiego szukałam. Super!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...