Sos. Jogurt. Czosnek. Dip czosnkowo jogurtowy
Sos na bazie jogurtu, z czosnkiem, to świetny dodatek do pieczonych ziemniaków, frytek czy pizzy. Można nim posmarować tortillę albo maczać sobie w nim kawałki świeżych warzyw. I chociaż przygotowanie jest bardzo proste to podam przepis bo na pewno komuś się przyda.
Według mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy jego przygotowaniu jest posiekanie a następnie roztarcie czosnku. Wierzcie mi, że przeciśnięty przez praskę smakuje zupełnie inaczej i ja takiego urządzenia nie używam.
Sos czosnkowy będzie pasował także do Torciku naleśnikowego - spróbujcie !
Jogurtowy sos czosnkowy
czas przygotowania : 5 minut
składniki :
sposób przygotowania : ząbki czosnku obrałam z osłonki. Pokroiłam je najpierw w plasterki, potem z paski i zaczęłam siekać na desce. Dosypałam ok. 1/2 łyżeczki soli i siekałam a potem rozcierałam nożem tak długo aż z czosnku zrobiła się pasta. Dopiero taki przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt, majonez, wymieszałam dokładnie. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i cytryną - soli już nie dodawałam.
Ilość czosnku w takim sosie to indywidualna sprawa - u mnie jest go dużo dzięki czemu sos jest bardzo aromatyczny i dość ostry. Wy możecie zrobić łagodniejszą wersje, wedle własnego gustu.
Tym razem sos przygotowałam do ziemniaków pieczonych z tymiankiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony i raczej nie powinno się go robić ani dużo wcześniej ani zostawiać do następnego dnia bo świeży czosnek zmienia smak i zapach.
Według mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy jego przygotowaniu jest posiekanie a następnie roztarcie czosnku. Wierzcie mi, że przeciśnięty przez praskę smakuje zupełnie inaczej i ja takiego urządzenia nie używam.
Sos czosnkowy będzie pasował także do Torciku naleśnikowego - spróbujcie !
Jogurtowy sos czosnkowy
czas przygotowania : 5 minut
składniki :
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku, dość duże
- kilka kropli soku z cytryny
- do smaku - sól morska, pieprz świeżo mielony - użyłam kolorowego
sposób przygotowania : ząbki czosnku obrałam z osłonki. Pokroiłam je najpierw w plasterki, potem z paski i zaczęłam siekać na desce. Dosypałam ok. 1/2 łyżeczki soli i siekałam a potem rozcierałam nożem tak długo aż z czosnku zrobiła się pasta. Dopiero taki przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt, majonez, wymieszałam dokładnie. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i cytryną - soli już nie dodawałam.
Ilość czosnku w takim sosie to indywidualna sprawa - u mnie jest go dużo dzięki czemu sos jest bardzo aromatyczny i dość ostry. Wy możecie zrobić łagodniejszą wersje, wedle własnego gustu.
Tym razem sos przygotowałam do ziemniaków pieczonych z tymiankiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony i raczej nie powinno się go robić ani dużo wcześniej ani zostawiać do następnego dnia bo świeży czosnek zmienia smak i zapach.
uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńWidzę Iza, że gustujemy w takich samych naczynkach. Dokładnie takie samo przeznaczenie ma mój.
OdpowiedzUsuńczasami ciekawie wyglądają na stole naczynka pozornie nadające się do czegoś innego :)
UsuńNie dość że sos czosnkowy jest moim ulubionym , to jeszcze dodatkowo mam praktycznie identyczny przepis na jego przygotowanie !!!!
OdpowiedzUsuńbo filozofii w tym wielkiej nie ma :)
Usuńa ja zawsze przez praskę przeciskałam, muszę wypróbować Twój sposób i zobaczyć w czym różnica :)
OdpowiedzUsuńmajonezu nie dodaję, natomiast tak z Grecką nutą dolewam odrobine oliwy.
OdpowiedzUsuńmusze dodac ,ze do sosu czosnkowego dodaje sie jeszcze,czaber ziola prowansalskie oraz bazylie musztarde ikapke oliwy a TYoty zapomniałas dodaj zobaczysz jaki wtedy jest smaczny.
OdpowiedzUsuńO niczym nie zapomniałam, to mój sos i robię go tak jak lubię, pozwolisz? Z dodatkiem tylu ziół nie będzie już czosnkowy tylko czosnkowo ziołowy a to zupełnie co innego
UsuńIle wychodzi sosu z podanego wyżej przepisu?
OdpowiedzUsuńnaprawdę tak ciężko samemu policzyć? 200ml jogurtu + 2 łyżki majonezu, cytryna, przyprawy czyli jakieś 230-250ml sosu
UsuńJA DODAJĘ JESZCZE SZCZYPTĘ CUKRU....
OdpowiedzUsuń