Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką
Taki zwyczajny placek ze śliwkami upiekłam. Puszyste ciasto, słodkie węgierki i kruszonka - cudownie !
Pięknie jest już podczas pieczenia bo wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie uspokaja. Potem magia wyrastania i ten zapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki.
Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny !
Placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : ZACZYN - drożdże rozmieszałam dokładnie w kubeczku z pozostałymi składnikami i odstawiłam na 10 minut aż zaczęły się pienić.
CIASTO WŁAŚCIWE - do miski przesiałam obie mąki z solą. Dodałam cukier. Wlałam zaczyn, resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wbiłam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Gdy składniki połączyły się dobrze nie przerywając wyrabiania powoli wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiałam ciasto ok. 15 minut aż stało się gładkie i odchodziło od miski. Zostawiłam je w niej, przykryłam dobrze i odstawiłam na ok. godzinę, półtorej, żeby wyrosło, podwoiło swoją objętość.
KRUSZONKA - miękkie masło roztarłam rękami z cukrem i mąką na masę, w której nie było widać kawałków tłuszczu. Odłożyłam do lodówki.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i przełożyłam na blachę o wymiarach 22x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Można też po prostu wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Rozciągając ciasto lekko rękami rozłożyłam je równomiernie na całej powierzchni dna blaszki. Przykryłam ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut - powinno wyraźnie wyrosnąć.
Śliwki opłukałam i dobrze osączyłam. Poprzekrawałam wzdłuż na połówki usuwając pestki. Ułożyłam je gęsto jedna przy drugiej, brzuszkami do dołu, na powierzchni wyrośniętego ciasta, leciutko wciskając w nie. Owoce posypałam zimną kruszonką.
Placek piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Dobraliśmy się do niego kiedy było jeszcze ciepłe bo takie smakuje nam najbardziej :)
Podane czasy wyrastania ciasta są orientacyjne i zależą od temperatury pomieszczenia, w którym ciasto rośnie.
Pięknie jest już podczas pieczenia bo wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie uspokaja. Potem magia wyrastania i ten zapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki.
Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny !
Placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
- ZACZYN - 30 g świeżych drożdży
- 20 g cukru zwykłego
- 25 g mąki pszennej tortowej
- 50 ml letniego mleka
- CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 80 g cukru zwykłego
- 1/5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50 g masła
- 170 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- KRUSZONKA - 60 g masła
- 60 g zwykłego cukru
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 70 g mąki pszennej krupczatki
- ok. 500-700 g dojrzałych śliwek węgierek
sposób przygotowania : ZACZYN - drożdże rozmieszałam dokładnie w kubeczku z pozostałymi składnikami i odstawiłam na 10 minut aż zaczęły się pienić.
CIASTO WŁAŚCIWE - do miski przesiałam obie mąki z solą. Dodałam cukier. Wlałam zaczyn, resztę mleka, ekstrakt waniliowy, wbiłam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Gdy składniki połączyły się dobrze nie przerywając wyrabiania powoli wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiałam ciasto ok. 15 minut aż stało się gładkie i odchodziło od miski. Zostawiłam je w niej, przykryłam dobrze i odstawiłam na ok. godzinę, półtorej, żeby wyrosło, podwoiło swoją objętość.
KRUSZONKA - miękkie masło roztarłam rękami z cukrem i mąką na masę, w której nie było widać kawałków tłuszczu. Odłożyłam do lodówki.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i przełożyłam na blachę o wymiarach 22x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Można też po prostu wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Rozciągając ciasto lekko rękami rozłożyłam je równomiernie na całej powierzchni dna blaszki. Przykryłam ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut - powinno wyraźnie wyrosnąć.
Śliwki opłukałam i dobrze osączyłam. Poprzekrawałam wzdłuż na połówki usuwając pestki. Ułożyłam je gęsto jedna przy drugiej, brzuszkami do dołu, na powierzchni wyrośniętego ciasta, leciutko wciskając w nie. Owoce posypałam zimną kruszonką.
Placek piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Dobraliśmy się do niego kiedy było jeszcze ciepłe bo takie smakuje nam najbardziej :)
Podane czasy wyrastania ciasta są orientacyjne i zależą od temperatury pomieszczenia, w którym ciasto rośnie.
Oo jak ja chcę spróbować tego placka !!!
OdpowiedzUsuńno to musisz upiec sama bo mojego już nie ma :)
Usuńświetnie wyszło. musi być pyszne.
UsuńAle puchata drożdżówka. Do tego piękne zdjęcia! Je się oczami :)
OdpowiedzUsuńW prostocie zazwyczaj tkwi najlepszy smak :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie! Juz na zdjeciu wyglada na nieziemsko puchaty! :) Super Pyza jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńCo za zbieg okoliczności? Właśnie identyczny placek ze śliwkami jem z wielkim smakiem już drugi dzień !!!!
OdpowiedzUsuńczyli też mieliście pyszne ciasto :)
Usuńpyszności, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje :)
UsuńNie ma jak puchata drożdżówka z owocami i kruszonką :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepyszny przepis ;) ciasto udało się, mąż po kolacji! zjadł pół blaszki, oby do jutra dla córki zostało :)zamiast śliwek można dodać też i jabłka.Mama moja tak układała warstwę plasterków jabłek z cynamonem i na to kruszonka.Wielkie dzięki Izo- Pyzo Smaczna :) <3 dzięki Tobie i Margarytce opanowałam strach przed drożdżowym, teraz luzik, sprawia mi to frajdę :)
OdpowiedzUsuńMaryniu, nawet nie wiesz jak mnie to cieszy ! sama kiedyś nie lubiłam robić drożdżowego i nie wychodziło mi a dzisiaj piekę je z przyjemnością :) Pozdrawiam !
UsuńTo ciasto sprawdza się na każdą okazję, ja czasami zamiast śliwek kładę wiśnie i płatki migdałowe, albo robię taką mieszankę razem ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńBo owoce można dodać różne, smacznie wychodzi też z porzeczkami albo morelami
UsuńW końcu znalazłam przepis na puchatą drożdżówkę. Ciasto jest pyszne, zamiast śliwek dałam powidła i podwójną porcję kruszonki. Dziękuję za super przepis. Jeżeli zdążę to wyślę zdjęcie
OdpowiedzUsuń