Kapusta duszona na gęsto, z pomidorami
Już od dziecka byłam kapuściara. Kapuśniak czy bigos to dania, które zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach, które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty, ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie na kilka dni. Takie jesienne, rozgrzewające i pyszne !
Kapusta duszona z pomidorami
czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki :
sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, opłukałam i przekroiłam na ćwiartki a następnie poszatkowałam niezbyt cienko. W miarę krojenia przekładałam do dużego garnka. Kiedy cała kapusta, pokrojona, znalazła się już w garnku posoliłam ją i posypałam cukrem. Wlałam też gorącą wodę, garnek przykryłam i dusiłam kapustę ok. 10 minut aż nieco zmiękła, w międzyczasie kilka razy przemieszałam.
Marchewkę, cebulę i papryczkę oczyściłam. Marchew starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a papryczkę posiekałam. Rozdrobnione warzywa dodałam do lekko podduszonej kapusty i dusiłam razem 5 minut.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę. Smażyłam je w rondlu na maśle, na ostrym ogniu, przez kilka chwil. Przełożyłam do kapusty. Wlałam także sok pomidorowy. Dodałam liście laurowe, kminek mielony, lubczyk i ziołowy pieprz. Dalej dusiłam na malutkim ogniu kilka minut.
Na patelni rozpuściłam smalec. Podsmażyłam pokrojony w kosteczkę boczek na rumiane skwarki. Wsypałam mąkę i przysmażyłam ją chwilę po czym całą tę zasmażkę dodałam do garnka z kapustą, wymieszałam i pozwoliłam całej potrawie jeszcze chwilę się powoli pogotować. Na koniec spróbowałam - na mój smak już nie trzeba było doprawiać.
Po ugotowaniu zostawiłam kapustę w spokoju, pod przykryciem, na pół godziny żeby wszystkie smaki się przegryzły i całość uspokoiła. Ja lubię kiedy kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana.
Kapusta duszona z pomidorami
czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki :
- 1 średnia główka kapusty białej, ok. 2 kg
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2,5 szkl. wrzącej wody
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 papryczka czereśniowa
- 1 szkl. soku pomidorowego
- 5 większych dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 1 łyżeczka masła
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, opłukałam i przekroiłam na ćwiartki a następnie poszatkowałam niezbyt cienko. W miarę krojenia przekładałam do dużego garnka. Kiedy cała kapusta, pokrojona, znalazła się już w garnku posoliłam ją i posypałam cukrem. Wlałam też gorącą wodę, garnek przykryłam i dusiłam kapustę ok. 10 minut aż nieco zmiękła, w międzyczasie kilka razy przemieszałam.
Marchewkę, cebulę i papryczkę oczyściłam. Marchew starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a papryczkę posiekałam. Rozdrobnione warzywa dodałam do lekko podduszonej kapusty i dusiłam razem 5 minut.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę. Smażyłam je w rondlu na maśle, na ostrym ogniu, przez kilka chwil. Przełożyłam do kapusty. Wlałam także sok pomidorowy. Dodałam liście laurowe, kminek mielony, lubczyk i ziołowy pieprz. Dalej dusiłam na malutkim ogniu kilka minut.
Na patelni rozpuściłam smalec. Podsmażyłam pokrojony w kosteczkę boczek na rumiane skwarki. Wsypałam mąkę i przysmażyłam ją chwilę po czym całą tę zasmażkę dodałam do garnka z kapustą, wymieszałam i pozwoliłam całej potrawie jeszcze chwilę się powoli pogotować. Na koniec spróbowałam - na mój smak już nie trzeba było doprawiać.
Po ugotowaniu zostawiłam kapustę w spokoju, pod przykryciem, na pół godziny żeby wszystkie smaki się przegryzły i całość uspokoiła. Ja lubię kiedy kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana.
mniam! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTo może być wyborne.
OdpowiedzUsuńto jest wyborne :)
Usuńdobre danie na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńno tak, niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu... Lato czy zima, rosół trzeba jeść...
UsuńProste ale pyszne :) takie dania lubię :)))
OdpowiedzUsuńMoje smaki - pieknie wyglada ☺
OdpowiedzUsuńSuper przepisik...😈😈😈 polecam kazdemu glodomorkowi😋😋😋
OdpowiedzUsuńSzukalam przepisu na kapuste z pomidorami i znalazlam... Ta kapusta smakuje niebiansko.Troche mocniej doprawilam sola/cukrem/pieprzem i pomidory niestety puszkowane ale smakuje nieziemsko, nawet moje wybredne dziecko zjadlo.
OdpowiedzUsuńnie rozumiem dlaczego 3 rodzaje
OdpowiedzUsuńtluszczu;smalec,boczek i maslo
Bo tak mi się zrobiło, użyj takiego jaki Ci odpowiada
Usuń