Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.
Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw.
Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami
Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem
czas przygotowania : 20 minut + 24 godz. marynowania mięsa + 4 godz. pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : uda gęsie umyłam, osuszyłam i oczyściłam z resztek pierza.Skórę z wierzchu nacięłam bardzo ostrym nożem w kilku miejscach, ale ostrożnie - tak, żeby nie przeciąć mięsa. Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam dodając łyżeczkę grubej soli. Siekałam aż zrobiła się pasta czosnkowa, którą natarłam udka. Oprószyłam je także świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z dłoniach majerankiem. Tak doprawione odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na 24 godziny.
Następnego dnia przygotowałam warzywa. Marchew i cebule obrałam, pokroiłam na grube kawałki, rozsypałam na dnie naczynia żaroodpornego. Jabłka ze skórką pokroiłam na ósemki i usunęłam tylko gniazda nasienne, dodałam do warzyw.
Zamarynowane uda położyłam na suchej patelni, skórą do dołu, i smażyłam kilka minut aż lekko się zrumieniły i wytopiło nieco tłuszczu. Obsmażyłam także z drugiej strony, ale już krócej. Udka przełożyłam na warzywa, polałam wszystko tłuszczem z patelni i cydrem. Przykryłam naczynie dość szczelnie przylegającą pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam ok. 4 godzin aż były dobrze rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Pieczone uda gęsie podałam z kaszą gryczaną, pieczonymi razem warzywami i sałatką z czerwonej kapusty.
Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw.
Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami
Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem
czas przygotowania : 20 minut + 24 godz. marynowania mięsa + 4 godz. pieczenia
składniki :
- 2 uda z gęsi
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebula
- 2 kwaśne jabłka
- ok. 100 ml wytrawnego cydru
- 1 czubata łyżeczka grubej soli
- 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego czarnego
- 1-2 łyżki majeranku suszonego
sposób przygotowania : uda gęsie umyłam, osuszyłam i oczyściłam z resztek pierza.Skórę z wierzchu nacięłam bardzo ostrym nożem w kilku miejscach, ale ostrożnie - tak, żeby nie przeciąć mięsa. Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam dodając łyżeczkę grubej soli. Siekałam aż zrobiła się pasta czosnkowa, którą natarłam udka. Oprószyłam je także świeżo zmielonym pieprzem i roztartym z dłoniach majerankiem. Tak doprawione odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na 24 godziny.
Następnego dnia przygotowałam warzywa. Marchew i cebule obrałam, pokroiłam na grube kawałki, rozsypałam na dnie naczynia żaroodpornego. Jabłka ze skórką pokroiłam na ósemki i usunęłam tylko gniazda nasienne, dodałam do warzyw.
Zamarynowane uda położyłam na suchej patelni, skórą do dołu, i smażyłam kilka minut aż lekko się zrumieniły i wytopiło nieco tłuszczu. Obsmażyłam także z drugiej strony, ale już krócej. Udka przełożyłam na warzywa, polałam wszystko tłuszczem z patelni i cydrem. Przykryłam naczynie dość szczelnie przylegającą pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam ok. 4 godzin aż były dobrze rumiane z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Pieczone uda gęsie podałam z kaszą gryczaną, pieczonymi razem warzywami i sałatką z czerwonej kapusty.
Mmmmmmmmmmmmmmm taki przepis z rana! Zrobiłem się już głodny :) Udka wyglądają pięknie, z chęcią bym schrupał :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje, dzięki za pomysł, w weekend zabieram się za przyrządzenie, 3maj kciuki bo z moimi zdolnościami kulinarnymi to bywa przeróżnie ;)
OdpowiedzUsuńwyśmienite danie, królewsko podane:)
OdpowiedzUsuńKuszące zdjęcia, a mówi to zatwardziała wegetarianka :)
OdpowiedzUsuńChciałabym cię nominować do http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344806264,title,Liebster-Blog-Award,index.html
Czy w ten sposób można przygotować pierś z gęsi? Czy czas lub temperatura ulegnie zmianie? ania
OdpowiedzUsuńnie wiem czy pierś nie wyszłaby za sucha - to trochę inna struktura mięsa. Nie piekła jej w ten lub podobny sposób, ale można spróbować. Temperatury raczej bym nie zmieniała, ale czas pewnie można skrócić bo pierś jest bez kości i delikatniejsza
UsuńCzy piekąc z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę?
OdpowiedzUsuńponieważ te udka pieką się pod przykryciem więc nie ma potrzeby używania termoobiegu, ale jeśli włącza się automatycznie to temperaturę obniża się o 10-20 st. C
Usuń