Gęś na moim stole. Co można przygotować z gęsiny ?
Nieczęsto przygotowuję gęsinę, ale czasami gości na naszym stole. Listopad to czas to mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam przyjemność popełnić. Kiedyś podawano ją podczas rodzinnych, świątecznych obiadów - dzisiaj jest trochę zapomniana a szkoda ...
Warto chociaż od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec tuszkę ptaka w całości, ale to danie dla przynajmniej kilku osób więc ja wolę podzielić ją na elementy i wykorzystać oddzielnie. Bardzo smaczne są też podroby z gęsi. Dobrze wiedzieć, że gęsina nie lubi być odgrzewana - mięso robi się niestety łykowate.
A co konkretnie można przygotować z gęsiny ? Zobaczcie sami
Gęś pieczona z jabłkami
Pasztet z gęsi, z żurawiną
Sałatka z pieczoną gęsią, malinami, ogórkiem i sosem miętowym
Gęsie pipki - szyjki faszerowane mięsem i pęczakiem
Gęsia pierś na makaronie, z pomidorami i czosnaczkiem
Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem
Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą kiszoną i smardzami
Czulent na gęsinie
Czernina na gęsinie
Rosół na gęsinie, z korzenną nutą i pierożkami
Pierożki z gęsiną
Gęsia wątróbka z leśnymi grzybami i dynią
Wątróbka gęsia smażona z jabłkiem, papryką i cebulą
Gęsia wątróbka z owocami na sałacie
Gęsi smalec, dobrze doprawiony
Fałszywe gęsie pipki
nie jest tego dużo, ale mam nadzieję, że ciąg dalszy nastąpi
Warto chociaż od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec tuszkę ptaka w całości, ale to danie dla przynajmniej kilku osób więc ja wolę podzielić ją na elementy i wykorzystać oddzielnie. Bardzo smaczne są też podroby z gęsi. Dobrze wiedzieć, że gęsina nie lubi być odgrzewana - mięso robi się niestety łykowate.
A co konkretnie można przygotować z gęsiny ? Zobaczcie sami
Gęś pieczona z jabłkami
Pasztet z gęsi, z żurawiną
Sałatka z pieczoną gęsią, malinami, ogórkiem i sosem miętowym
Gęsie pipki - szyjki faszerowane mięsem i pęczakiem
Gęsia pierś na makaronie, z pomidorami i czosnaczkiem
Gęsie uda pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem
Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą kiszoną i smardzami
Czulent na gęsinie
Czernina na gęsinie
Rosół na gęsinie, z korzenną nutą i pierożkami
Pierożki z gęsiną
Gęsia wątróbka z leśnymi grzybami i dynią
Wątróbka gęsia smażona z jabłkiem, papryką i cebulą
Gęsia wątróbka z owocami na sałacie
Gęsi smalec, dobrze doprawiony
Fałszywe gęsie pipki
nie jest tego dużo, ale mam nadzieję, że ciąg dalszy nastąpi
Zgadzam się z Tobą że gęsina jest u nas teraz mało popularna, ale jest na pewno znacznie lepsza i zdrowsza od faszerowanych chemią i panujących wszędzie kurczaków !!!!
OdpowiedzUsuńgęś jest takim ptakiem, który musi być wypasany na trawie, nie daje się zamknąć w klatkach a do tego nie wszystko zje tak jak kurczak
UsuńPani Izo, jest Pani boska! wspaniałe polskie przepisy na gęś.
OdpowiedzUsuńnic nadzwyczajnego, ale wszystko naprawdę smakowało wyśmienicie i będziemy do gęsi wracać :)
Usuń