Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami
Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.
Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.
Zobacz także przepis na Zielonego łososia
Filety z pstrąga łososiowego zapiekane z czerwonym ryżem i pieczarkami
czas przygotowania : ok. 45 minut
składniki na 3-4 porcje :
sposób przygotowania : rybę oczyściłam - wypatroszono mi ją w sklepie więc tylko oskrobałam łuseczki. Umyłam dokładnie usuwając jeszcze oczy i skrzela. Przy pomocy ostrego cienkiego noża wycięłam 2 duże filety. Najpierw nacięłam skórę wzdłuż grzbietu ryby a potem delikatnie oddzielałam mięso zsuwając nóż po szkielecie. Z filetów odcięłam też płetwy i szczypcami usunęłam ości znajdujące się w mięsie wzdłuż środkowej linii fileta. Z głowy, szkieletu i tych wszystkich odciętych dla wyrównania kawałeczków radzę ugotować wywar na zupę.
Ryż przepłukałam, zalałam ok. 3/4 szkl. wody i gotowałam kilka minut aż zmiękł. Odcedziłam. Pieczarki i pora dokładnie oczyściłam. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki a grzyby w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzałam masło. Wrzuciłam pieczarki i chwilę smażyłam aż nieco odparowały. Dodałam pora i smażyłam jeszcze chwilę. Przestudziłam. Zawartość patelni połączyłam z ugotowanym ryżem, żółtkiem i sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam go lekko olejem. Filety z pstrąga oprószyłam solą i białym pieprzem. Na desce ułożyłam jeden filet, skórą do dołu. Na rybę nałożyłam grubą warstwę farszu i przykryłam drugim płatem ryby tak żeby skóra była na wierzchu. Delikatnie związałam całość sznureczkiem kuchennym w kilku miejscach. Tak przygotowany pakunek przełożyłam na naszykowaną blaszkę. Skórę ryby w wierzchu też posmarowałam olejem.
Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 20 minut, ale na kilka minut przed końcem włączyłam termoobieg.
Upieczoną rybę przełożyłam na półmisek i dopiero na nim pokroiłam poprzecznie na porcje. Podałam z surówką.
Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.
Zobacz także przepis na Zielonego łososia
Filety z pstrąga łososiowego zapiekane z czerwonym ryżem i pieczarkami
czas przygotowania : ok. 45 minut
składniki na 3-4 porcje :
- 1 pstrąg łososiowy o wadze ok. 1 kg
- 80 g czerwonego ryżu
- 3-4 większe pieczarki
- kawałek niezbyt grubego pora, dł. ok. 8-10 cm
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 żółtko jajka kurzego
- 2 łyżki migdałów obranych i posiekanych grubo
- do smaku - sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania : rybę oczyściłam - wypatroszono mi ją w sklepie więc tylko oskrobałam łuseczki. Umyłam dokładnie usuwając jeszcze oczy i skrzela. Przy pomocy ostrego cienkiego noża wycięłam 2 duże filety. Najpierw nacięłam skórę wzdłuż grzbietu ryby a potem delikatnie oddzielałam mięso zsuwając nóż po szkielecie. Z filetów odcięłam też płetwy i szczypcami usunęłam ości znajdujące się w mięsie wzdłuż środkowej linii fileta. Z głowy, szkieletu i tych wszystkich odciętych dla wyrównania kawałeczków radzę ugotować wywar na zupę.
Ryż przepłukałam, zalałam ok. 3/4 szkl. wody i gotowałam kilka minut aż zmiękł. Odcedziłam. Pieczarki i pora dokładnie oczyściłam. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki a grzyby w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzałam masło. Wrzuciłam pieczarki i chwilę smażyłam aż nieco odparowały. Dodałam pora i smażyłam jeszcze chwilę. Przestudziłam. Zawartość patelni połączyłam z ugotowanym ryżem, żółtkiem i sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam go lekko olejem. Filety z pstrąga oprószyłam solą i białym pieprzem. Na desce ułożyłam jeden filet, skórą do dołu. Na rybę nałożyłam grubą warstwę farszu i przykryłam drugim płatem ryby tak żeby skóra była na wierzchu. Delikatnie związałam całość sznureczkiem kuchennym w kilku miejscach. Tak przygotowany pakunek przełożyłam na naszykowaną blaszkę. Skórę ryby w wierzchu też posmarowałam olejem.
Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 20 minut, ale na kilka minut przed końcem włączyłam termoobieg.
Upieczoną rybę przełożyłam na półmisek i dopiero na nim pokroiłam poprzecznie na porcje. Podałam z surówką.
Piękna pieczeń z pstronga !!! Wygląda wprost przepysznie a smakuje pewnie wyśmienicie, brawo;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Do tego profesjonalnie i estetyczne! Przepis super.
OdpowiedzUsuńMusze przyznac, ze masz niesamowity talent do gotowania oraz ciety jezyk, ktory wzbogaca przepisy spora dawka humoru :) moj piec juz czeka na takiego pysznego pstraga!
OdpowiedzUsuńczy to danie można podawać na zimno?
OdpowiedzUsuńwłaściwie to tak, można
Usuń