wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 16 grudnia 2014

Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.

Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony karp, ale myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.

Zobacz  także przepis na Zielonego łososia



Filety z pstrąga łososiowego zapiekane z czerwonym ryżem i pieczarkami


czas przygotowania : ok. 45 minut
składniki na 3-4 porcje :
  • 1 pstrąg łososiowy o wadze ok. 1 kg
  • 80 g czerwonego ryżu
  • 3-4 większe pieczarki
  • kawałek niezbyt grubego pora, dł. ok. 8-10 cm
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • 2 łyżki migdałów obranych i posiekanych grubo
  • do smaku - sól, pieprz biały mielony


sposób przygotowania : rybę oczyściłam - wypatroszono mi ją w sklepie więc tylko oskrobałam łuseczki. Umyłam dokładnie usuwając jeszcze oczy i skrzela. Przy pomocy ostrego cienkiego noża wycięłam 2 duże filety. Najpierw nacięłam skórę wzdłuż grzbietu ryby a potem delikatnie oddzielałam mięso zsuwając nóż po szkielecie. Z filetów odcięłam też płetwy i szczypcami usunęłam ości znajdujące się w mięsie wzdłuż środkowej linii fileta. Z głowy, szkieletu i tych wszystkich odciętych dla wyrównania kawałeczków radzę ugotować wywar na zupę.

Ryż przepłukałam, zalałam ok. 3/4 szkl. wody i gotowałam kilka minut aż zmiękł. Odcedziłam. Pieczarki i pora dokładnie oczyściłam. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki a grzyby w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzałam masło. Wrzuciłam pieczarki i chwilę smażyłam aż nieco odparowały. Dodałam pora i smażyłam jeszcze chwilę. Przestudziłam. Zawartość patelni połączyłam z ugotowanym ryżem, żółtkiem i sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszałam.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam go lekko olejem. Filety z pstrąga oprószyłam solą i białym pieprzem. Na desce ułożyłam jeden filet, skórą do dołu. Na rybę nałożyłam grubą warstwę farszu i przykryłam drugim płatem ryby tak żeby skóra była na wierzchu. Delikatnie związałam całość sznureczkiem kuchennym w kilku miejscach. Tak przygotowany pakunek przełożyłam na naszykowaną blaszkę. Skórę ryby w wierzchu też posmarowałam olejem.

Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 20 minut, ale na kilka minut przed końcem włączyłam termoobieg.

Upieczoną rybę przełożyłam na półmisek i dopiero na nim pokroiłam poprzecznie na porcje. Podałam z surówką.


3 komentarze:

  1. Piękna pieczeń z pstronga !!! Wygląda wprost przepysznie a smakuje pewnie wyśmienicie, brawo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Do tego profesjonalnie i estetyczne! Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze przyznac, ze masz niesamowity talent do gotowania oraz ciety jezyk, ktory wzbogaca przepisy spora dawka humoru :) moj piec juz czeka na takiego pysznego pstraga!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...