wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 4 stycznia 2015

Piernik staropolski długo dojrzewający

Ciasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam.

W sumie niedużo przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę go przygotowywać już na każde Boże Narodzenie.

Jak przygotować ciasto na piernik staropolski ?




Piernik staropolski długo dojrzewający, przełożony powidłami i oblany czekoladą

składniki na 4 pierniki przekładane o wymiarach ok. 21x11x4,5 cm :

sposób przygotowania : na 6 dni przed świętami dojrzałe ciasto wstawiłam do domu i zostawiłam w temperaturze pokojowej na noc żeby się ogrzało. Podzieliłam na je 4 części i każdą rozwałkowałam na arkuszu papieru do pieczenia na równy płat grubości ok. 3 mm. Docięłam boki pomagając sobie przyłożoną dnem prostokątną formą tak żeby były jednakowej wielkości czyli 21x32 cm. Okrawki zagniotłam, rozwałkowałam i wykroiłam z nich małe pierniczki. 4 piernikowe blaty przeniosłam razem z papierem na duże blachy i upiekłam wstawiając do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut, grzanie góra/dół z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ostudziłam.

3 ostudzone blaty przełożyłam smarując porządnie podgrzanymi powidłami. Czwarty najpierw pokroiłam w poprzek na mniej więcej równe części i je też przełożyłam powidłami. Jeśli ktoś woli może ułożyć wszystkie blaty jeden na drugim a otrzyma później wyższe pierniki. Owinęłam przełożone ciasta papierem i folią spożywczą a na wierzchu położyłam dużą deskę obciążając ją dodatkowo książkami. Tak zabezpieczone pierniki zostawiłam na 3 dni żeby nasiąkły wilgocią z powideł.

Na dzień przed świętami odpakowałam je i ten złożony z trzech dużych blatów pokroiłam w poprzek na 3 części. Bardzo ostrym nożem odkroiłam cienkie paski po brzegach żeby wyrównać całość. Tak przygotowane ciasta posmarowałam dość grubą warstwą polewy czekoladowej i posypałam kruszonym orzechami oraz posypkami cukrowymi. Możecie przybrać je także ozdobami z marcepanu albo skórką pomarańczową czy zrobić wzorki z czekolady.

POLEWA - śmietankę podgrzałam mocno z masłem aż to się zupełnie rozpuściło. Do gorącej mieszanki wrzuciłam połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszałam aż czekolada się rozpuściła a masa była gładka i jednolita. Kiedy nieco przestygła i zaczęła gęstnieć przy pomocy pędzla i szerokiego noża posmarowałam nią dwukrotnie boki oraz wierzch pierników. 


Przepis pochodzi z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorstwa Tadeusza Żakieja (książka zastała wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 r

4 komentarze:

  1. Poczęstowałabym się z chęcią. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak - pierwszy raz w życiu w te święta miałam okazje takiego własnie spróbować - JEST CUDNY !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, przepis wcale nie jest trudny a wyszło mi z niego aż 4 pierniki przekładane i 2 blaszki małych pierniczków więc warto zrobić :)

      Usuń
  3. Witam, ja przed upieczeniem wtykam w każdy placek połówki lub ćwiartki orzechów włoskich, dodaję też laskowych. Placki przed przełożeniem nasączam kawą, a na każdy placek oprócz powideł rozsmarowuję masę kakaową. Zawijam w folię i czeka na święta. Barbara Jenczyk

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...