Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi
Na imprezowym stole nie może zabraknąć różnych przekąsek, przegryzek i oczywiście sałatek. Ilość i różnorodność zależy od naszych możliwości i ilości gości. Ale przynajmniej jedna micha pysznej sałatki na pewno na takim stole się zawsze znajdzie.
Sałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką. Wyszło bardzo smacznie.
Zobacz przepisy na inne dania, które sprawdzą się na karnawałowych imprezach !
Sałatka z brązowego ryżu z kiełbaskami piwnymi
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas ostudzenia ryżu
składniki :
Jak zrobić sałatkę ryżową ?
Ryż przepłukałam na sicie i wsypałam do garnka. Zalałam wodą tak żeby sięgała na na 2 cm nad jego powierzchnię i gotowałam na małym ogniu aż zmiękł i wchłonął płyn. Przestudziłam.
Kiełbaski pokroiłam w plasterki. Użyłam miękkich kiełbasek piwnych wyglądających jak jeszcze nie ususzone kabanosy. Możecie użyć jakichś innych podobnych. Do miski wsypałam ryż poruszony widelcem żeby był sypki. Dodałam kiełbaski, osączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, natkę i pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulę.
Majonez wymieszałam z musztardą i jogurtem, dodałam do sałatki i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku i ponownie wymieszałam. Odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce żeby smaki się przeniknęły.
Sałatki wychodzi niezbyt duża miska, ale jeśli chcecie więcej to zawsze można zwiększyć ilość poszczególnych składników
Sałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką. Wyszło bardzo smacznie.
Zobacz przepisy na inne dania, które sprawdzą się na karnawałowych imprezach !
Sałatka z brązowego ryżu z kiełbaskami piwnymi
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas ostudzenia ryżu
składniki :
- 150 g ryżu brązowego
- 5 kiełbasek piwnych albo frankfurterek
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula czerwona
- 1 czubata łyżka musztardy grillowej
- 1 łyżka majonezu domowego
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona
Jak zrobić sałatkę ryżową ?
Ryż przepłukałam na sicie i wsypałam do garnka. Zalałam wodą tak żeby sięgała na na 2 cm nad jego powierzchnię i gotowałam na małym ogniu aż zmiękł i wchłonął płyn. Przestudziłam.
Kiełbaski pokroiłam w plasterki. Użyłam miękkich kiełbasek piwnych wyglądających jak jeszcze nie ususzone kabanosy. Możecie użyć jakichś innych podobnych. Do miski wsypałam ryż poruszony widelcem żeby był sypki. Dodałam kiełbaski, osączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, natkę i pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulę.
Majonez wymieszałam z musztardą i jogurtem, dodałam do sałatki i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku i ponownie wymieszałam. Odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce żeby smaki się przeniknęły.
Sałatki wychodzi niezbyt duża miska, ale jeśli chcecie więcej to zawsze można zwiększyć ilość poszczególnych składników
Genialne przepisy fajnie że tutaj trafiłem.
OdpowiedzUsuńintrygujący przepis :) zauważyła kilka naprawdę ciekawych przepisów, sama wymyślasz takie fajne potrawy ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzeważnie, ale czasami coś lub ktoś mnie zainspiruje. Jeśli korzystam z cudzych przepisów to piszę o tym podając źródło
Usuń