Kolorowa babka "kwitnący tulipan"
Kolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego.
Polecam też pyszną babkę majonezową, która pięknie, cytrynowo pachnie.
Kwitnąca babka tulipan
czas przygotowania: ok. 20 minut + 60 minut pieczenia
składniki:
Zobacz jakie dania i desery proponuję na wielkanocny stół
Jak zrobić babkę tulipan?
Mąkę przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlałam białka i zaczęłam je ubijać. Kiedy powstała już ładna piana nie przerywając miksowania partiami dosypywałam cukier i ubijałam dalej aż piana była sztywna. Dolałam wodę, po łyżce, i ubijałam chwilę. Zmniejszyłam obroty miksera i dalej mieszając dosypałam mąkę, też partiami, oraz wlałam olej. Powstałą masę podzieliłam na 4 mniej więcej równe części. Do pierwszej dosypałam kisiel wiśniowy, do drugiej kisiel cytrynowy, do trzeciej mak a do czwartej kakao. Wszystkie porcje wymieszałam, oddzielnie oczywiście.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlałam najpierw masę różową, następnie na środek pierwszej, wzdłuż, masę żółtą. Później tak samo wzdłuż środka masę z makiem i na koniec masę z kakao.
Foremkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam babkę ok. 60 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem żeby upewnić się czy jest dobrze upieczone. Po ostudzeniu wierzch babki posypałam cukrem pudrem.
Do pieczenia wykorzystałam szeroką keksówkę o wymiarach 11x22 cm. Można użyć nieco węższej foremki żeby ciasto wyszło wyższe.
Polecam też pyszną babkę majonezową, która pięknie, cytrynowo pachnie.
Kwitnąca babka tulipan
czas przygotowania: ok. 20 minut + 60 minut pieczenia
składniki:
- 250 ml białek z jajek kurzych
- 180 g cukru zwykłego
- 5 łyżek lodowatej wody
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki soli
- 180 ml oleju roślinnego
- 1 op. kisielu cytrynowego, bez cukru
- 1 op. kisielu wiśniowego albo innego z czerwonych owoców, bez cukru
- 4 łyżki suchego maku niebieskiego
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
Zobacz jakie dania i desery proponuję na wielkanocny stół
Jak zrobić babkę tulipan?
Mąkę przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlałam białka i zaczęłam je ubijać. Kiedy powstała już ładna piana nie przerywając miksowania partiami dosypywałam cukier i ubijałam dalej aż piana była sztywna. Dolałam wodę, po łyżce, i ubijałam chwilę. Zmniejszyłam obroty miksera i dalej mieszając dosypałam mąkę, też partiami, oraz wlałam olej. Powstałą masę podzieliłam na 4 mniej więcej równe części. Do pierwszej dosypałam kisiel wiśniowy, do drugiej kisiel cytrynowy, do trzeciej mak a do czwartej kakao. Wszystkie porcje wymieszałam, oddzielnie oczywiście.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlałam najpierw masę różową, następnie na środek pierwszej, wzdłuż, masę żółtą. Później tak samo wzdłuż środka masę z makiem i na koniec masę z kakao.
Foremkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam babkę ok. 60 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem żeby upewnić się czy jest dobrze upieczone. Po ostudzeniu wierzch babki posypałam cukrem pudrem.
Do pieczenia wykorzystałam szeroką keksówkę o wymiarach 11x22 cm. Można użyć nieco węższej foremki żeby ciasto wyszło wyższe.
Wygląda naprawdę znakomicie. Pierwszy raz czytam o dodaniu zwykłego kiślu. Naprawdę ciekawa koncepcja. Wypróbuje to napewno. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis. Z chęcia wykorzystam przy swoich wypiekach! :)
OdpowiedzUsuńistne cudo:)
OdpowiedzUsuńpiękna babka bardzo efektowna:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCudowne:)
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem tylko, jak dokładnie rozłożyć te kolorowe warstwy żeby wyszło tak ślicznie jak u Ciebie?
Pozdrawiam, Beata
warstwy wykładamy kolejno, jedna na drugą. Każda następna na środek poprzedniej, wzdłuż środka formy
UsuńCzyli każda następna ma być węższa, a wyższa?
UsuńBeata
one się same pod ciężarem następnych rozlewają i następna warstwa zatapia się w poprzedniej
UsuńNaprawdę ślicznie wyszła :)
OdpowiedzUsuńile to 250 ml białek
OdpowiedzUsuńtrudno dokładnie odpowiedzieć bo jajka są różnej wielkości i ich białka mają różną objętość
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze przecinałam przez środek i przekładałam bitą śmietaną z galaretką agrestową i ten zielony kolor daje naprawdę piękny efekt
OdpowiedzUsuńto ciasto jest bez żółtek?
OdpowiedzUsuńTak, do tego ciasta wykorzystuje się same białka jajek. Do ciasta kruchego dodaje się same żółtka i kiedy zostają mi białka to mrożę je w woreczkach a co jakiś czas piekę z nich np. taką babkę
UsuńDoskonały blog to jest kwestia wielu ważnych czynników. A tutaj widzę profesjonalne podejście do spraw.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńA jakie proporcje byś użyła dla blachy o wymiarach 390x110x75 będę wdzięczna za odpowiedź :)
użyłabym półtorej albo podwójnej porcji składników
Usuń