Jak posiać i wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc

Do Świąt Wielkanocnych zostało już niedużo czasu. Trzeba pomyśleć o zielonej ozdobie świątecznego stołu i dodatku do wielu świątecznych dań czyli o rzeżusze. Jej małe nasionka można kupić w sklepach spożywczych, ogrodniczych, niektórych kwiaciarniach, kiermaszach świątecznych czy supermarketach a wyhodowanie jej w domu jest bardzo łatwe. Jeśli wysiejecie ją teraz będzie piękna akurat na Wielkanoc.

Co dobrego do jedzenia przygotować na wielkanocny stół? Zobacz moje propozycje do wielkanocnego menu.



Warto siać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc i zjadać ją bo jest bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin w tym dużo wit. C a także witaminy A, B, PP i K. Jest bogata w żelazo, magnez, chrom, wapń i łatwo przyswajalny jod. Obniża poziom cukru we krwi, reguluje pracę trzustki, Powinny ją jeść dzieci, kobiety ciężarne, rekonwalescenci, osoby chorujące na osteoporozę i z niedoczynnością tarczycy a także cukrzycy. Zaleca się jej spożywanie przy anemii, chorobach reumatycznych, chorobie wieńcowej i problemach z krążeniem.  Regularne jedzenie rzeżuchy zaleca się także palaczom.

Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo. Można dodawać ją do jajek, zimnych sosów, twarożku, jako zieleninę do kanapek, posypywać nią różne dania czy miksować razem z innymi składnikami na pyszne koktajle. Wypróbuj przepis na zieloną zupę z groszku i rzeżuchy
A, B, PP i K.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rosliny-lecznicze-rzezucha-cenne-zrodlo-witamin-i-mikroelementow_33669.html
A, B, PP i K.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rosliny-lecznicze-rzezucha-cenne-zrodlo-witamin-i-mikroelementow_33669.html
A, B, PP i K.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rosliny-lecznicze-rzezucha-cenne-zrodlo-witamin-i-mikroelementow_33669.html

Do wyhodowania rzeżuchy potrzebne będą:
  • 1 op. nasion rzeżuchy
  • wata bawełniana
  • 1-2 nieduże naczynia głębokości ok. 3 cm
  • albo 1-2 talerze i miseczki


Jak wysiać i wyhodować rzeżuchę?

Nasiona rzeżuchy wsypałam do miseczki i zalałam ok. 1/3 szkl. wody o temp. pokojowej. Odstawiłam na 1-2 godziny żeby napęczniały - powinien powstać taki jakby kisiel z zawieszonymi w nim nasionkami.

Płat waty  złożyłam 3-krotnie i wyłożyłam nim dno dwóch niedużych naczynek. Wlałam letnią wodę tak żeby go nasączyć dobrze i nadmiar wylałam. Na powierzchni rozprowadziłam równomiernie łyżeczką przygotowane wcześniej nasiona. Odstawiłam na parapet żeby miała dostęp do światła i codziennie podlewałam dość obficie. Już następnego dnia nasionka zaczną pękać, potem kiełkować a po ok. 7-10 dniach, zależnie od warunków panujących w pomieszczeniu, wyrośnie piękna, zielona rzeżucha i będzie można ją ścinać.

Rzeżuchę można też wysiać w nietypowych naczynkach - zobacz jakich!

Zamiast wykładać watą dno naczynia można obłożyć nią odwróconą do góry dnem miseczkę, tak samo zmoczyć watę i posmarować powierzchnię namoczonymi nasionami. Tak przygotowaną miseczkę stawia się na talerzu i codziennie spryskuje wodą a także dolewa ja na talerz żeby wata mogła ją "pić".

Kiełkujące nasiona muszą mieć zawsze mokre podłoże, ale nadmiar wody dobrze jest codziennie wylać i uzupełnić świeżą. Można też spryskiwać roślinki z wierzchu 2-3 razy dziennie, szczególnie kiedy wysiewa się je na wypukłym naczyniu, z którego woda spływa.


3 komentarze:

  1. Jutro będę sadziła, ten zwyczaj kojarzę jeszcze z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie namaczałam nasion rzeżuchy przed wysiewem, ale spróbuję i tego sposobu. (Jak skończymy konsumpcję tej, która już urosła.)

    Pozdrówka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. namoczone nasiona łatwiej równo wyłożyć na watę

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger