wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 16 marca 2015

Najlepszy sernik krakowski

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia.



Jak przy wszystkich sernikach ważne jest aby nie napowietrzyć serowej masy poprzez dodawanie ubitych składników. Nie ubijam całych jajek ani piany z białek, ani śmietanki i nie dodaję ich w takiej postaci do sera bo puszysta masa podczas pieczenia najpierw pięknie wyrośnie, ale później niestety sernik opadnie co nie wygląda dobrze. Zdecydowanie lepiej wszystkie składniki po prostu wymieszać ze sobą aż dobrze się połączą i to w zupełności wystarczy. Doszłam też do tego, że wcale nie muszę mielić twarogu przekręcając go przez maszynkę. Używam blendera tzw. żyrafy czyli ostrzy zamontowanych na długiej, pionowej rękojeści i to nim właśnie robię swój pyszny sernik.

Trochę podobny jest Sernik z zajączkami - zobacz jak świątecznie się prezentuje! 



Prawdziwy sernik krakowski

czas przygotowania: ok. 30 minut+ 75 min. pieczenia + czas studzenia
składniki na formę 23x33 cm:
  • CIASTO - 350 g mąki pszennej t.500 
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • MASA SEROWA -  1 kg twarogu, sera białego tłustego 
  • 220 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 60 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła 
  • 120 g rodzynek + 1 łyżeczka mąki pszennej t.500
  •  
  • dodatkowo - 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka mleka

  • LUKIER - 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • sok z połowy niedużej cytryny


Jak zrobić najlepszy sernik krakowski?

CIASTO - mąkę wsypałam do miski, dosypałam sól i cukier puder.  Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko razem rękami aż składniki połączyły się w masę przypominającą mokry piasek, z niewidocznymi grudkami tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut żeby odpoczęło.

Schłodzone ciasto zagniotłam lekko ponownie. ok. 1/3 ciasta odcięłam i odłożyłam. Naszykowałam formę o wymiarach 23x33 cm i wyłożyłam ją papierem do pieczenia tak żeby papier wystawał ze wszystkich stron poza krawędź foremki. Większą część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim dno blachy. Nakłułam gęsto widelcem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra/dół.

MASA SEROWA - świeżutki twaróg przełożyłam do dużej miski. Dodałam masło, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, ekstrakt oraz wbiłam jajka. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem aż masa była zupełnie gładka. Można twaróg zmielić 2-3 razy w maszynce a potem zmiksować zwykłym mikserem z pozostałymi składnikami, ale przy użyciu blendera nie muszę brudzić maszynki a ser jest doskonale rozdrobniony.

Do gładkiej masy dodałam sparzone wcześniej i bardzo dokładnie osączone rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki. Wymieszałam i przełożyłam masę na podpieczony spód. Wyrównałam powierzchnią. Odłożoną wcześniej część ciasta rozwałkowałam niezbyt cienko. Radełkiem pocięłam na paski szer. ok. 1 cm i ułożyłam je na powierzchni sernika tworząc kratkę. Paski ciasta posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku uchylając drzwiczki. Kiedy sernik zupełnie wystygł wierzch posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

To przepyszny, tradycyjny sernik. Do tego przepisu według mnie konieczny jest prawdziwy, dobrej jakości tłusty twaróg a nie serek z wiaderka. To po prostu inna konsystencja. Kratka na wierzchu nieco "zginęła" pod lukrem, ale w niczym to nie przeszkadza. Stało się tak bo nieco na cienko rozwałkowałam ciasto, z którego wycinałam paski do ułożenia kratki.



29 komentarzy:

  1. Pani Izo, sernik na pewno pyszny, wyprobuje niebawem, bedzie na swieta. Zdjecia piekne, jak od dobrego fotografa! Gratuluje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik jest wspaniały - słowo Pyzy! dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
  2. Nareszcie się doczekałam przepisu :-) Jak upiekę to powiem czy się udał :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakie nareszcie?! sernik jeszcze nie zjedzony a przepis już jest :) po upieczeniu proszę koniecznie dać znać jak wyszedł i najlepiej zrobić mu pamiątkową fotkę!

      Usuń
  3. Mam chęć zrobić go na Święta :) marzy mi się taki tradycyjny :) ten wygląda idealnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zdolna kobietka z Ciebie Pyzuniu jest.Fotki piekne,serniczek marzenie,a talerzyk to inna inszosc
    Cudo pod kazdym .Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, dziękuję za miłe słowa :) talerzyk marki Veroni - można takie kupić w internecie

      Usuń
  5. Na końcu listy skład. do masy serowej podaje pani - dodatkowo 1 żółtko i 1 łyżeczkę mąki. Po co one? Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, żółtko i mleko należy roztrzepać i posmarować taką mieszanką kratkę z ciasta ułożoną na wierzchu sernika

      Usuń
  6. Iza, dziękuję za podpowiedzi. Dzięki nim zaoszczędziłam sobie pracy i czasu. Ja również uważam, że najlepszy sernik jest na dobrym twarogu, a najlepiej domowym. Sernik wyszedł dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Jednym słowem - wyśmienity. :)
    Zapraszam do mnie na "degustację". ;)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/12/sernik-krakowski/#more-8447
    Pozdrawiam. Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, bardzo się cieszę, że sernik się udał i smakował - wygląda bardzo smakowicie :) czy jedno zdjęcie mogę pokazać na FB w albumie "czytelnicy gotują"?

      Usuń
    2. Oczywiście Iza, będzie mi bardzo miło. :)
      Pozdrawiam. Danusia

      Usuń
  7. Może być sernik Filadelfia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, do tego sernika powinien być prawdziwy, najlepiej tłusty, twaróg

      Usuń
  8. Wygląda smakowicie!
    Ja dziś przymierzam się do zrobienia. Dodam trochę skórki pomarańczowej do sera bo lubię tan zapach w serniku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny serniczek!:) Na Święta upiekłam pierwszy raz z tego przepisu, a teraz robię powtórkę:) Bardzo dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki w każdej postaci, a ten wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wreszcie znalazłam prawdziwy SERNIK KRAKOWSKI !!!!
    nikt już takich nie piecze. wszyscy robią wiedeński
    z kratką i myślą ,że o to chodzi
    pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  12. Potwierdzam, sernik jest świetny.Mnie wychodzi taki sam na serze z wiaderka.Teraz robię na twarogu.Aby zobaczyć różnicę ??.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serka wiaderkowego używam do innych serników, krakowski zdecydowanie lepszy jest według mnie ze zwykłego, dobrego twarogu. Jak upieczesz taki to daj znać jakie wrażenia i czy widzisz różnicę :)

      Usuń
    2. Pani, Izo.Sernik wyszedł mi taki sam, jak z wiaderka. Wszystko wg Pani przepisu.Z tym że, nie dodawałam śmietany.Wszystko zrobiłam moim mlenderem.A ser kupowałam raz w Carefoorze w wiaderku, taki naturalny specjalnie do sernika.A teraz kupiłam zwykły ser twarogowy w Biedrnce.Oba są świetne jak do tego przepisu. Ale przyznam się Pani że, jak piekłam inne serniki, to z "wiaderka" i nie zawsze smaczne wychodziły ! Tak czy tak, ten przepis uważam za bardzo dobry i juz tylko z tego przeisu będzie u mnie w domu SERNIK KRAKOWSKI ! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. ja będę dalej obstawać przy swoim zdaniu, że lepszy tutaj prawdziwy twaróg i że wiaderkowe serki zbyt luźne, ale i tak najważniejsze że sernik się udał i smakuje :)

      Usuń
  13. ja też jestem tego zdania,że najlepszy prawdziwy twaróg do sernika,wszystkie przepisy wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny! Twoje przepisy sa swietne. Dokladnie czegos takiego szukalem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobry przepis! Dziś piekłem na próbę, z połowy składników i wyszedł taki jak powinien - tradycyjny polski sernik. Robiłem z twarogu sklepowego, mieliłem blenderem. Szybko i prosto.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Izo, przymierzam sie do upieczenia tego sernika ale jestem pena obaw. Czy sernik mocno opada? czy moge go upiec w kapieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik niewiele rośnie i w związku z tym niewiele opada a to dlatego, że nie ubijam jajek ani samych białek na pianę tylko miksuję wszystko razem tak żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Do tego sernika nie polecam pieczenia w kąpieli wodnej bo spód jest z surowego ciasta i lepiej żeby upiekł się dobrze a przy kąpieli wodnej może nie się nie przyrumienić

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...