Najlepszy sernik krakowski
Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia.
Jak przy wszystkich sernikach ważne jest aby nie napowietrzyć serowej masy poprzez dodawanie ubitych składników. Nie ubijam całych jajek ani piany z białek, ani śmietanki i nie dodaję ich w takiej postaci do sera bo puszysta masa podczas pieczenia najpierw pięknie wyrośnie, ale później niestety sernik opadnie co nie wygląda dobrze. Zdecydowanie lepiej wszystkie składniki po prostu wymieszać ze sobą aż dobrze się połączą i to w zupełności wystarczy. Doszłam też do tego, że wcale nie muszę mielić twarogu przekręcając go przez maszynkę. Używam blendera tzw. żyrafy czyli ostrzy zamontowanych na długiej, pionowej rękojeści i to nim właśnie robię swój pyszny sernik.
Trochę podobny jest Sernik z zajączkami - zobacz jak świątecznie się prezentuje!
Prawdziwy sernik krakowski
czas przygotowania: ok. 30 minut+ 75 min. pieczenia + czas studzenia
składniki na formę 23x33 cm:
Jak zrobić najlepszy sernik krakowski?
CIASTO - mąkę wsypałam do miski, dosypałam sól i cukier puder. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko razem rękami aż składniki połączyły się w masę przypominającą mokry piasek, z niewidocznymi grudkami tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut żeby odpoczęło.
Schłodzone ciasto zagniotłam lekko ponownie. ok. 1/3 ciasta odcięłam i odłożyłam. Naszykowałam formę o wymiarach 23x33 cm i wyłożyłam ją papierem do pieczenia tak żeby papier wystawał ze wszystkich stron poza krawędź foremki. Większą część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim dno blachy. Nakłułam gęsto widelcem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra/dół.
MASA SEROWA - świeżutki twaróg przełożyłam do dużej miski. Dodałam masło, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, ekstrakt oraz wbiłam jajka. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem aż masa była zupełnie gładka. Można twaróg zmielić 2-3 razy w maszynce a potem zmiksować zwykłym mikserem z pozostałymi składnikami, ale przy użyciu blendera nie muszę brudzić maszynki a ser jest doskonale rozdrobniony.
Do gładkiej masy dodałam sparzone wcześniej i bardzo dokładnie osączone rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki. Wymieszałam i przełożyłam masę na podpieczony spód. Wyrównałam powierzchnią. Odłożoną wcześniej część ciasta rozwałkowałam niezbyt cienko. Radełkiem pocięłam na paski szer. ok. 1 cm i ułożyłam je na powierzchni sernika tworząc kratkę. Paski ciasta posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku uchylając drzwiczki. Kiedy sernik zupełnie wystygł wierzch posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
To przepyszny, tradycyjny sernik. Do tego przepisu według mnie konieczny jest prawdziwy, dobrej jakości tłusty twaróg a nie serek z wiaderka. To po prostu inna konsystencja. Kratka na wierzchu nieco "zginęła" pod lukrem, ale w niczym to nie przeszkadza. Stało się tak bo nieco na cienko rozwałkowałam ciasto, z którego wycinałam paski do ułożenia kratki.
Jak przy wszystkich sernikach ważne jest aby nie napowietrzyć serowej masy poprzez dodawanie ubitych składników. Nie ubijam całych jajek ani piany z białek, ani śmietanki i nie dodaję ich w takiej postaci do sera bo puszysta masa podczas pieczenia najpierw pięknie wyrośnie, ale później niestety sernik opadnie co nie wygląda dobrze. Zdecydowanie lepiej wszystkie składniki po prostu wymieszać ze sobą aż dobrze się połączą i to w zupełności wystarczy. Doszłam też do tego, że wcale nie muszę mielić twarogu przekręcając go przez maszynkę. Używam blendera tzw. żyrafy czyli ostrzy zamontowanych na długiej, pionowej rękojeści i to nim właśnie robię swój pyszny sernik.
Trochę podobny jest Sernik z zajączkami - zobacz jak świątecznie się prezentuje!
Prawdziwy sernik krakowski
czas przygotowania: ok. 30 minut+ 75 min. pieczenia + czas studzenia
składniki na formę 23x33 cm:
- CIASTO - 350 g mąki pszennej t.500
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1/5 łyżeczki soli
- 4 żółtka
- MASA SEROWA - 1 kg twarogu, sera białego tłustego
- 220 g cukru pudru
- 5 jajek
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g masła
- 120 g rodzynek + 1 łyżeczka mąki pszennej t.500
- dodatkowo - 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
- LUKIER - 6 czubatych łyżek cukru pudru
- sok z połowy niedużej cytryny
Jak zrobić najlepszy sernik krakowski?
CIASTO - mąkę wsypałam do miski, dosypałam sól i cukier puder. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko razem rękami aż składniki połączyły się w masę przypominającą mokry piasek, z niewidocznymi grudkami tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut żeby odpoczęło.
Schłodzone ciasto zagniotłam lekko ponownie. ok. 1/3 ciasta odcięłam i odłożyłam. Naszykowałam formę o wymiarach 23x33 cm i wyłożyłam ją papierem do pieczenia tak żeby papier wystawał ze wszystkich stron poza krawędź foremki. Większą część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim dno blachy. Nakłułam gęsto widelcem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra/dół.
MASA SEROWA - świeżutki twaróg przełożyłam do dużej miski. Dodałam masło, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, ekstrakt oraz wbiłam jajka. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem aż masa była zupełnie gładka. Można twaróg zmielić 2-3 razy w maszynce a potem zmiksować zwykłym mikserem z pozostałymi składnikami, ale przy użyciu blendera nie muszę brudzić maszynki a ser jest doskonale rozdrobniony.
Do gładkiej masy dodałam sparzone wcześniej i bardzo dokładnie osączone rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki. Wymieszałam i przełożyłam masę na podpieczony spód. Wyrównałam powierzchnią. Odłożoną wcześniej część ciasta rozwałkowałam niezbyt cienko. Radełkiem pocięłam na paski szer. ok. 1 cm i ułożyłam je na powierzchni sernika tworząc kratkę. Paski ciasta posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku uchylając drzwiczki. Kiedy sernik zupełnie wystygł wierzch posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
To przepyszny, tradycyjny sernik. Do tego przepisu według mnie konieczny jest prawdziwy, dobrej jakości tłusty twaróg a nie serek z wiaderka. To po prostu inna konsystencja. Kratka na wierzchu nieco "zginęła" pod lukrem, ale w niczym to nie przeszkadza. Stało się tak bo nieco na cienko rozwałkowałam ciasto, z którego wycinałam paski do ułożenia kratki.
Pani Izo, sernik na pewno pyszny, wyprobuje niebawem, bedzie na swieta. Zdjecia piekne, jak od dobrego fotografa! Gratuluje i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsernik jest wspaniały - słowo Pyzy! dzięki za miłe słowa :)
UsuńNareszcie się doczekałam przepisu :-) Jak upiekę to powiem czy się udał :-)
OdpowiedzUsuńjakie nareszcie?! sernik jeszcze nie zjedzony a przepis już jest :) po upieczeniu proszę koniecznie dać znać jak wyszedł i najlepiej zrobić mu pamiątkową fotkę!
UsuńMam chęć zrobić go na Święta :) marzy mi się taki tradycyjny :) ten wygląda idealnie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAle zdolna kobietka z Ciebie Pyzuniu jest.Fotki piekne,serniczek marzenie,a talerzyk to inna inszosc
OdpowiedzUsuńCudo pod kazdym .Pozdrawiam Ela
Elu, dziękuję za miłe słowa :) talerzyk marki Veroni - można takie kupić w internecie
UsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńNa końcu listy skład. do masy serowej podaje pani - dodatkowo 1 żółtko i 1 łyżeczkę mąki. Po co one? Agata.
OdpowiedzUsuńAgato, żółtko i mleko należy roztrzepać i posmarować taką mieszanką kratkę z ciasta ułożoną na wierzchu sernika
UsuńIza, dziękuję za podpowiedzi. Dzięki nim zaoszczędziłam sobie pracy i czasu. Ja również uważam, że najlepszy sernik jest na dobrym twarogu, a najlepiej domowym. Sernik wyszedł dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Jednym słowem - wyśmienity. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na "degustację". ;)
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/12/sernik-krakowski/#more-8447
Pozdrawiam. Danusia
Danusiu, bardzo się cieszę, że sernik się udał i smakował - wygląda bardzo smakowicie :) czy jedno zdjęcie mogę pokazać na FB w albumie "czytelnicy gotują"?
UsuńOczywiście Iza, będzie mi bardzo miło. :)
UsuńPozdrawiam. Danusia
Może być sernik Filadelfia?
OdpowiedzUsuńnie, do tego sernika powinien być prawdziwy, najlepiej tłusty, twaróg
UsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńJa dziś przymierzam się do zrobienia. Dodam trochę skórki pomarańczowej do sera bo lubię tan zapach w serniku!
Rewelacyjny serniczek!:) Na Święta upiekłam pierwszy raz z tego przepisu, a teraz robię powtórkę:) Bardzo dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki w każdej postaci, a ten wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńwreszcie znalazłam prawdziwy SERNIK KRAKOWSKI !!!!
OdpowiedzUsuńnikt już takich nie piecze. wszyscy robią wiedeński
z kratką i myślą ,że o to chodzi
pozdrawiam
Magda
Potwierdzam, sernik jest świetny.Mnie wychodzi taki sam na serze z wiaderka.Teraz robię na twarogu.Aby zobaczyć różnicę ??.
OdpowiedzUsuńserka wiaderkowego używam do innych serników, krakowski zdecydowanie lepszy jest według mnie ze zwykłego, dobrego twarogu. Jak upieczesz taki to daj znać jakie wrażenia i czy widzisz różnicę :)
UsuńPani, Izo.Sernik wyszedł mi taki sam, jak z wiaderka. Wszystko wg Pani przepisu.Z tym że, nie dodawałam śmietany.Wszystko zrobiłam moim mlenderem.A ser kupowałam raz w Carefoorze w wiaderku, taki naturalny specjalnie do sernika.A teraz kupiłam zwykły ser twarogowy w Biedrnce.Oba są świetne jak do tego przepisu. Ale przyznam się Pani że, jak piekłam inne serniki, to z "wiaderka" i nie zawsze smaczne wychodziły ! Tak czy tak, ten przepis uważam za bardzo dobry i juz tylko z tego przeisu będzie u mnie w domu SERNIK KRAKOWSKI ! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Usuńja będę dalej obstawać przy swoim zdaniu, że lepszy tutaj prawdziwy twaróg i że wiaderkowe serki zbyt luźne, ale i tak najważniejsze że sernik się udał i smakuje :)
Usuńja też jestem tego zdania,że najlepszy prawdziwy twaróg do sernika,wszystkie przepisy wspaniałe
OdpowiedzUsuńGenialny! Twoje przepisy sa swietne. Dokladnie czegos takiego szukalem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Dziś piekłem na próbę, z połowy składników i wyszedł taki jak powinien - tradycyjny polski sernik. Robiłem z twarogu sklepowego, mieliłem blenderem. Szybko i prosto.
OdpowiedzUsuńPani Izo, przymierzam sie do upieczenia tego sernika ale jestem pena obaw. Czy sernik mocno opada? czy moge go upiec w kapieli wodnej?
OdpowiedzUsuńTen sernik niewiele rośnie i w związku z tym niewiele opada a to dlatego, że nie ubijam jajek ani samych białek na pianę tylko miksuję wszystko razem tak żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Do tego sernika nie polecam pieczenia w kąpieli wodnej bo spód jest z surowego ciasta i lepiej żeby upiekł się dobrze a przy kąpieli wodnej może nie się nie przyrumienić
UsuńPani Izo,
OdpowiedzUsuńCzy mogę zrobić większą proporcję np.wszystkie składniki * 1,5 bo lubię jak sernik jest wyższy tylko nie wiem czy się uda i jeszcze na jaką foremkę jest przepis- chodzi mi o wymiary?
Pozdrawiam
Anita
Ach wymiary podane są na początku, nie zauważyłam
OdpowiedzUsuńAnita
Bardzo smaczny sernik! Dzięki za za przepis.
OdpowiedzUsuńSernik zrobiony ale boje sie o spód . mam kuchenke gazową . modle sie by nie był spalony bo jutro jedzie do luksemburga tam ocenią he. Wygląda super . spód piekłam 15 min pózniej godzinke ale sera miałam 1.40 dodałam o troszke więcej skladników do sera. Modle sie by ciasto nie było zbyt spieczone ale będe o tym wiedzieć dopiero jutro wieczorem
OdpowiedzUsuńMam w domu kilku smakoszy krakowskiego sernika. Piekłam już z różnych przepisów jednakże domownicy zawsze domagają się właśnie tego. Jest taki jak za dawnych lat po prostu pyszniutki.
OdpowiedzUsuńdokładnie tak - to taki prawdziwy, tradycyjny sernik
UsuńDroga Pani Izo, nie przepadam za sernikami, nie często korzystam z przepisów interentowych, jeszcze nigdy nie wpisywałam nikomu komentarza, bo nikt nie zasługiwał na poświęcenie mojego czasu tak, jak pani i Pani sernik. On jest po prostu GENIALNY! Ciasto przepyszne, maślane i kruche. Ser rozplywający się w ustach, słodki tyle, co trzeba. I ta kratka z lukrem!!! Coś kosmicznego. Musiałam zmienić sobie proporcje na swoją blaszkę i nie byłam pewna czy to nie zepsuje przepisu, ale na szczęście wyszło. Przepięknie dziękuję w imieniu swoim i mojej rodziny, a szczególnie mojego taty, bo jest zakochany do szaleństwa w tym serniku. Serdecznie pozdrawiam i choć już robię go od zeszłego roku, dopiero teraz znalazłam czas to napisać. Teraz zabieram się za czytanie innych Pani przepisów. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Beata
OdpowiedzUsuńBeato, cieszę się niezmiernie, że przepis się sprawdził. Ja piekłam ten sernik już wiele razy i zawsze wychodzi, i jest pyszny :) Pozdrowienia dla Ciebie i Taty!
UsuńSernik po prostu pyszny!!!!
OdpowiedzUsuńI wygląda obłędnie . Nic się nie kruszy , nie opadł. I jeszcze nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu. Dziękuje za przepis.
Bardzo proszę. Sernik nie opadnie jak się nie będzie nic ubijać i nie napowietrzy masy.
UsuńTo jest ten smak. Przepis rewelacja, i na ciasto, i na masę serową. Bardzo, ale to bardzo dziękuję Pani za jego zamieszczenie i podzielenie się magią, bo to magia jest, sernikowa magia, która przenosi do lat dziecinnych. Kłaniam się w pas (po kozacku) i serdecznie, najserdeczniej pozdrawiam. Magda
OdpowiedzUsuńBardzo dobry sernik,tylko temperaturę podwyzszylam do 180, bo długo bledziutki był, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń