Delikatny pasztet drobiowy z zieleniną
Pasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami. Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby nudno. Tym razem postanowiłam przygotować pasztet z mięsa indyczego. Wiedziałam, że będzie delikatniejszy, chudszy, ale na pewno równie smaczny. I nie pomyliłam się. Dodałam do niego sporo siekanej zieleniny i chociaż po upieczeniu nie bardzo ją widać to zapewniam Was, że dzięki niej pasztet ma wyjątkowy smak.
Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty chrzan i ćwikła z chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta.
Pasztet z indyka z koperkiem i natką pietruszki
czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut gotowania + ok. 60 minut pieczenia
składniki:
Jak zrobić pyszny pasztet z indyka?
Warzywa czyli marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę oczyściłam i pokroiłam na nieduże kawałki. Udziec indyka pokroiłam w dużą kostkę. Mięso i jarzyny włożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu ok. godziny aż wszystko zmiękło. Usunęłam liście laurowe i ziele. Wywar zlałam do miski i włożyłam do niego połamane na kawałki bułeczki. Zostawiłam żeby nasiąkły. Na patelni rozpuściłam kaczy smalec i włożyłam kawałki wątróbki z indyka. Kiedy lekko zrumieniła się z jednej strony przewróciłam ją na drugą i na patelnię wlałam żubrówkę. Podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypali. Odstawiłam do przestudzenia.
Ugotowane mięso z warzywami, namoczone w wywarze bułki oraz usmażoną wątróbkę zmieliłam 2 razy w maszynce do mięsa na sitku nr 4. Do masy dodałam także resztę wywaru jaki pozostał z namaczania bułek oraz tłuszcz z patelni po smażeniu wątróbki. Wbiłam jajka, dosypałam posiekaną zieleninę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałam masę wyrabiając ją przez kilka minut.
Naszykowałam foremki, 2 małe keksówki. Wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam masę mięsną i wyrównałam wierzch łyżką zmoczoną zimną wodą. Pasztet piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w foremkach do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce.
Pasztet z indyka doskonale smakuje z domowym chrzanem.
Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty chrzan i ćwikła z chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta.
Pasztet z indyka z koperkiem i natką pietruszki
czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut gotowania + ok. 60 minut pieczenia
składniki:
- 1 kg mięsa z udźca indyka b/s, b/k
- 250 g wątróbki z indyka
- 3 łyżki smalcu kaczego albo masła klarowanego
- 400 ml wody albo wywaru jarzynowo mięsnego
- 2 suche, małe kajzerki
- 1 nieduża cebula
- 1 marchewka
- po kawałeczki korzenia selera i pietruszki, razem wielkości jajka
- 3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 50 ml wódki żubrówki
- 4 małe jajka kurze
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- do formy - 1 łyżka masła
- 3 łyżki bułki tartej
Jak zrobić pyszny pasztet z indyka?
Warzywa czyli marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę oczyściłam i pokroiłam na nieduże kawałki. Udziec indyka pokroiłam w dużą kostkę. Mięso i jarzyny włożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu ok. godziny aż wszystko zmiękło. Usunęłam liście laurowe i ziele. Wywar zlałam do miski i włożyłam do niego połamane na kawałki bułeczki. Zostawiłam żeby nasiąkły. Na patelni rozpuściłam kaczy smalec i włożyłam kawałki wątróbki z indyka. Kiedy lekko zrumieniła się z jednej strony przewróciłam ją na drugą i na patelnię wlałam żubrówkę. Podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypali. Odstawiłam do przestudzenia.
Ugotowane mięso z warzywami, namoczone w wywarze bułki oraz usmażoną wątróbkę zmieliłam 2 razy w maszynce do mięsa na sitku nr 4. Do masy dodałam także resztę wywaru jaki pozostał z namaczania bułek oraz tłuszcz z patelni po smażeniu wątróbki. Wbiłam jajka, dosypałam posiekaną zieleninę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałam masę wyrabiając ją przez kilka minut.
Naszykowałam foremki, 2 małe keksówki. Wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam masę mięsną i wyrównałam wierzch łyżką zmoczoną zimną wodą. Pasztet piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w foremkach do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce.
Pasztet z indyka doskonale smakuje z domowym chrzanem.
Koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńtakże muszę zrobić :) tylko jestem ciekawa jakie wymiary ma mała keksówka? tyle teraz niestandardowych form się pojawiło, że wolę się upewnić :)
OdpowiedzUsuńno właśnie - każda foremka inna i aż mi się nie chce iść mierzyć. Możesz upiec w jednej większej byleby masy nie nakładać wyżej niż do 4/5 wysokości formy
Usuńok, dziękuję za szybką odpowiedź :)
UsuńAle pyszne :DDD
OdpowiedzUsuńSitko nr4 to takie jak mielimy mięso na mielone? proszę o podpowiedź i z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńnie wiem na jakim sitku mielisz mięso na mielone, ja właśnie używam sitka nr 4
UsuńCzy wódka musi być Żubrówka? czy jakakolwiek?
OdpowiedzUsuńmoże być inny mocny alkohol - procenty i tak wyparują, chodzi o smak jaki pozostanie po flambirowaniu
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńbułka powinna być czerstwa czy świeża ?
Pozdrawiam Natka
bułki czerstwe, nawet wysuszone
Usuń