Delikatny pasztet drobiowy z zieleniną

Pasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami. Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby nudno. Tym razem postanowiłam przygotować pasztet z mięsa indyczego. Wiedziałam, że będzie delikatniejszy, chudszy, ale na pewno równie smaczny. I nie pomyliłam się. Dodałam do niego sporo siekanej zieleniny i chociaż po upieczeniu nie bardzo ją widać to zapewniam Was, że dzięki niej pasztet ma wyjątkowy smak.

Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty chrzan i ćwikła z chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta.



Pasztet z indyka z koperkiem i natką pietruszki

czas przygotowania:  ok. 30 minut + ok. 60 minut gotowania + ok. 60 minut pieczenia
składniki:
  • 1 kg mięsa z udźca indyka b/s, b/k
  • 250 g wątróbki z indyka
  • 3 łyżki smalcu kaczego albo masła klarowanego
  • 400 ml wody albo wywaru jarzynowo mięsnego
  • 2 suche, małe kajzerki
  • 1 nieduża cebula 
  • 1 marchewka
  • po kawałeczki korzenia selera i pietruszki, razem wielkości jajka
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • 50 ml wódki żubrówki
  • 4 małe jajka kurze
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli

  • do formy - 1 łyżka masła 
  • 3 łyżki bułki tartej


Jak zrobić pyszny pasztet z indyka?

Warzywa czyli marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę oczyściłam i pokroiłam na nieduże kawałki. Udziec indyka pokroiłam w dużą kostkę. Mięso i jarzyny włożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu ok. godziny aż wszystko zmiękło. Usunęłam liście laurowe i ziele. Wywar zlałam do miski i włożyłam do niego połamane na kawałki bułeczki. Zostawiłam żeby nasiąkły. Na patelni rozpuściłam kaczy smalec i włożyłam kawałki wątróbki z indyka. Kiedy lekko zrumieniła się z jednej strony przewróciłam ją na drugą i na patelnię wlałam żubrówkę. Podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypali. Odstawiłam do przestudzenia.

Ugotowane mięso z warzywami, namoczone w wywarze bułki oraz usmażoną wątróbkę zmieliłam 2 razy w maszynce do mięsa na sitku nr 4. Do masy dodałam także resztę wywaru jaki pozostał z namaczania bułek oraz tłuszcz z patelni po smażeniu wątróbki. Wbiłam jajka, dosypałam posiekaną zieleninę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałam masę wyrabiając ją przez kilka minut.

Naszykowałam foremki, 2 małe keksówki. Wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam masę mięsną i wyrównałam wierzch łyżką zmoczoną zimną wodą. Pasztet piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w foremkach do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce.

Pasztet z indyka doskonale smakuje z domowym chrzanem


11 komentarzy:

  1. także muszę zrobić :) tylko jestem ciekawa jakie wymiary ma mała keksówka? tyle teraz niestandardowych form się pojawiło, że wolę się upewnić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie - każda foremka inna i aż mi się nie chce iść mierzyć. Możesz upiec w jednej większej byleby masy nie nakładać wyżej niż do 4/5 wysokości formy

      Usuń
    2. ok, dziękuję za szybką odpowiedź :)

      Usuń
  2. Sitko nr4 to takie jak mielimy mięso na mielone? proszę o podpowiedź i z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem na jakim sitku mielisz mięso na mielone, ja właśnie używam sitka nr 4

      Usuń
  3. Czy wódka musi być Żubrówka? czy jakakolwiek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być inny mocny alkohol - procenty i tak wyparują, chodzi o smak jaki pozostanie po flambirowaniu

      Usuń
  4. Witam,
    bułka powinna być czerstwa czy świeża ?
    Pozdrawiam Natka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger