Uda kurczaka faszerowane białą kiełbasą z żurawinami
Na wielkanocny, rodzinny obiad w tym roku zaplanowałam pieczone uda kurczaka, faszerowane białą kiełbasą i żurawiną. To danie na pewno trafi w gust moich domowników bo lubią pieczonego kurczaka pod każdą postacią a ja przecież lubię przygotowywać to co im smakuje.
Obmyślam jeszcze inne pozycje świątecznego menu i doglądam rzeżuchy czy aby na pewno zdąży ładnie wyrosnąć.
Tegoroczne święta wielkanocne spędzimy w domu, w kameralnym gronie, ale jestem pewna, że to będzie jak zwykle wyjątkowe dni. Czas spokojny, wesoły, w serdecznej atmosferze. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi i pozwoli nam, oprócz biesiadowania przy stole, delektować się także piękną, wiosenną aurą. Już cieszę się na wspólny, rodzinny spacer wzdłuż Wisły albo po pobliskim parku. A po spacerze obiad przy odświętnie przybranym stole, na którym znajdzie się oprócz dobrego jedzenia także jakiś śmieszny zajączek i kolorowe pisanki. W wazonie już stoją bazie a dom wypełnia cudowny zapach wiosennych hiacyntów.
Przede mną jeszcze ostatnie zakupy bo już prawie wszystko mam a potem odpoczynek i świętowania. Warto zwolnić i zastanowić się jak cenny jest czas spędzany z najbliższymi. W dobie pośpiechu i pogoni za tym co często wcale nie jest nam bardzo potrzebne, warto łapać i przedłużać chwile, które możemy spędzić z rodziną i nacieszyć się nimi. W zwykłym, wypełnionym pracą tygodniu często nie mamy czasu nawet razem spokojnie usiąść przy stole, ale w święta nadróbmy to jedząc razem śniadanie, obiad a może nawet kolację.
Coca-Cola przypomina: #RazemSmakujeLepiej. Celebrując wspólne posiłki dajemy sobie coś więcej niż tylko czas - serwujemy najbliższym miłość i radość. Wówczas życie smakuje po stokroć lepiej!
Kurze udka pieczone z białą kiełbasą i żurawiną
czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut pieczenia
składniki:
Jak przyrządzić faszerowane uda kurczaka?
Uda kurczaka, górne części dolnych ćwiartek, umyłam i dokładnie osuszyłam. Przy pomocy ostrego noża usunęłam kości. Odcięłam wystające kawałki mięsa tak żeby płat był mniej więcej równy i niezbyt gruby. Odcięte części zmieliłam. Płaty pozbawione kości i nadmiaru mięsa oprószyłam z obu stron solą, papryką mieloną a od środka także niewielką ilością suszonego czosnku i tymianku. Z białej kiełbasy zdjęłam osłonki i środek dokładnie wymieszałam. Zmoczonymi zimną wodą rękami uformowałam kulki wielkości dużych orzechów włoskich.
Szalotkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam szalotkę i sparzoną, osączoną żurawinę. Smażyłam razem kilka chwil a następnie wlałam nalewkę i podpaliłam. Flambirowałam aż alkohol wyparował i płomień zgasł. Trzeba to robić bardzo ostrożnie żeby się nie poparzyć i nie zniszczyć wyposażenia kuchni. Kiedy zawartość patelni nieco przestygła dodałam ją do zmielonego mięsa kurczaka, wymieszałam. Doprawiłam odrobiną soli i białego, mielonego pieprzu.
Każdy płat wytrybowanego uda posmarowałam od środka porcją zmielonego mięsa z żurawinami. Na środku ułożyłam gałkę białej kiełbasy i całość delikatnie zwinęłam. Tak przygotowane uda ułożyłam na blasze skórą do góry a złączeniem brzegów do dołu. Pozostałe kulki z białej kiełbasy też wrzuciłam na blachę. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C co jakiś czas smarując wierzch wytopionym tłuszczem.
SOS ŻURAWINOWY - mrożoną żurawinę wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i nalewkę, dusiłam ok. 15 minut aż owoce zaczęły się rozpadać. Na koniec do żurawiny dolałam kilka łyżek sosu z pieczonych udek.
Pieczone udka podałam z sosem żurawinowym, pieczonymi ziemniakami oraz warzywami z wody.
Obmyślam jeszcze inne pozycje świątecznego menu i doglądam rzeżuchy czy aby na pewno zdąży ładnie wyrosnąć.
Tegoroczne święta wielkanocne spędzimy w domu, w kameralnym gronie, ale jestem pewna, że to będzie jak zwykle wyjątkowe dni. Czas spokojny, wesoły, w serdecznej atmosferze. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi i pozwoli nam, oprócz biesiadowania przy stole, delektować się także piękną, wiosenną aurą. Już cieszę się na wspólny, rodzinny spacer wzdłuż Wisły albo po pobliskim parku. A po spacerze obiad przy odświętnie przybranym stole, na którym znajdzie się oprócz dobrego jedzenia także jakiś śmieszny zajączek i kolorowe pisanki. W wazonie już stoją bazie a dom wypełnia cudowny zapach wiosennych hiacyntów.
Przede mną jeszcze ostatnie zakupy bo już prawie wszystko mam a potem odpoczynek i świętowania. Warto zwolnić i zastanowić się jak cenny jest czas spędzany z najbliższymi. W dobie pośpiechu i pogoni za tym co często wcale nie jest nam bardzo potrzebne, warto łapać i przedłużać chwile, które możemy spędzić z rodziną i nacieszyć się nimi. W zwykłym, wypełnionym pracą tygodniu często nie mamy czasu nawet razem spokojnie usiąść przy stole, ale w święta nadróbmy to jedząc razem śniadanie, obiad a może nawet kolację.
Coca-Cola przypomina: #RazemSmakujeLepiej. Celebrując wspólne posiłki dajemy sobie coś więcej niż tylko czas - serwujemy najbliższym miłość i radość. Wówczas życie smakuje po stokroć lepiej!
Kurze udka pieczone z białą kiełbasą i żurawiną
czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut pieczenia
składniki:
- 8 udek kurczaka zagrodowego
- 6 niedużych kawałków białej kiełbasy
- 1 szalotka
- 60 g żurawiny suszonej
- 50 g nalewki żurawinowej
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- do smaku - sól, tymianek suszony, czosnek suszony mielony, papryka mielona słodka, pieprz biały mielony
- SOS ŻURAWINOWY - 300 g żurawiny mrożonej albo świeżej
- 50 g nalewki żurawinowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego demerara
Jak przyrządzić faszerowane uda kurczaka?
Uda kurczaka, górne części dolnych ćwiartek, umyłam i dokładnie osuszyłam. Przy pomocy ostrego noża usunęłam kości. Odcięłam wystające kawałki mięsa tak żeby płat był mniej więcej równy i niezbyt gruby. Odcięte części zmieliłam. Płaty pozbawione kości i nadmiaru mięsa oprószyłam z obu stron solą, papryką mieloną a od środka także niewielką ilością suszonego czosnku i tymianku. Z białej kiełbasy zdjęłam osłonki i środek dokładnie wymieszałam. Zmoczonymi zimną wodą rękami uformowałam kulki wielkości dużych orzechów włoskich.
Szalotkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam szalotkę i sparzoną, osączoną żurawinę. Smażyłam razem kilka chwil a następnie wlałam nalewkę i podpaliłam. Flambirowałam aż alkohol wyparował i płomień zgasł. Trzeba to robić bardzo ostrożnie żeby się nie poparzyć i nie zniszczyć wyposażenia kuchni. Kiedy zawartość patelni nieco przestygła dodałam ją do zmielonego mięsa kurczaka, wymieszałam. Doprawiłam odrobiną soli i białego, mielonego pieprzu.
Każdy płat wytrybowanego uda posmarowałam od środka porcją zmielonego mięsa z żurawinami. Na środku ułożyłam gałkę białej kiełbasy i całość delikatnie zwinęłam. Tak przygotowane uda ułożyłam na blasze skórą do góry a złączeniem brzegów do dołu. Pozostałe kulki z białej kiełbasy też wrzuciłam na blachę. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C co jakiś czas smarując wierzch wytopionym tłuszczem.
SOS ŻURAWINOWY - mrożoną żurawinę wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i nalewkę, dusiłam ok. 15 minut aż owoce zaczęły się rozpadać. Na koniec do żurawiny dolałam kilka łyżek sosu z pieczonych udek.
Pieczone udka podałam z sosem żurawinowym, pieczonymi ziemniakami oraz warzywami z wody.
Udka faszerowane białą kiełbasą i jeszcze w środku żurawina .... to jak dla mnie po prostu coś pysznego !!!!
OdpowiedzUsuńto naprawdę bardzo udane połączenie :)
Usuńpomysł rewelacja! u mnie będzie kurczak faszerowany:)
OdpowiedzUsuńu nas więcej chętnych na udka i już kroić nie trzeba bo porcyjki gotowe więc tak mi wygodniej :)
UsuńMmmmm. Idealne na święta!
OdpowiedzUsuńsmaczne bardzo :) piecze się samo, odgrzać można bez problemu a i jeśli zostanie coś to pokroić na zimno jak wędlinę
UsuńChętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń