Domowe lody ananasowo-kokosowe z rumem. Lody piña colada

Były lody ananasowe z bazylią a dzisiaj lody ananasowe z mlekiem kokosowym i tylko dla dorosłych bo z odrobiną alkoholu. Smakują jak drink piña colada, który zawsze bardzo lubiłam więc i te lody bardzo przypadły mi do gustu. Jeżeli chcecie poczuć odrobinę egzotyki i orzeźwienia to koniecznie zróbcie sobie takie!

Lody to świetny deser i to nie tylko na lato. W gorące dni jemy je chętniej, ale trzeba uważać bo zbyt gwałtowne schłodzenie gardła może powodować jego podrażnienie. Zdecydowanie zdrowiej jeść lody zimą, ale powiedzcie to komuś kto tak jak ja bardzo je lubi.

Czy zima czy lato ja na lody mam zawsze ochotę a od kiedy jestem posiadaczką maszynki do ich kręcenia mogę je robić kiedy tylko mam ochotę i przygotowywać smaki jakie ciężko kupić w sklepach.

lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia , desery mrożone , ice cream

Lody ananasowo-kokosowe z rumem

czas przygotowania: ok. 45 minut + czas chłodzenia i mrożenia
składniki:
  • 400 g dojrzałego ananasa 
  • 120 g cukru - zwykły albo brązowy jasny
  • 60 ml wody 
  • sok z 1 dużej limonki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml jasnego rumu  

lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia
lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia
lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia , desery mrożone , ice cream
lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia , desery mrożone , ice cream

Jak zrobić lody o smaku drinka piña colada?

Ananasa umyłam dokładnie. Obrałam, usunęłam twardy środek a miąższ pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do rondelka. Dodałam cukier i 60 ml wody. Dusiłam aż kawałki owocu zrobiły się szkliste. Ostudziłam a następnie zblendowałam dolewając mleko kokosowe i sok z limonki. Schłodziłam mocno wstawiając do lodówki na kilka godzin.

Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Delikatnie połączyłam ją z masą ananasowo-kokosową, dolałam także rum. Całość wlewałam powoli do włączonej maszynki do lodów. Misa maszynki mroziła się wcześniej 24 godziny.

Lody ukręcały się 30 minut. Po tym czasie przełożyłam je do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Jeśli zrobicie je wcześniej i stwardnieją Wam mocno w zamrażarce to zanim je podacie wyjmijcie pojemnik i zostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut żeby nieco odtajały.

Jeżeli lody będą jadły dzieci to nie dodawajcie rumu. Albo pomińcie go po prostu albo zastąpcie sokiem ananasowym.

lody pina colada , ananas , mleczko kokosowe , domowa lodziarnia , desery mrożone , ice cream

5 komentarzy:

  1. nie ma nic lepszego w upalne dni, niż domowe lody!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają . Czy mogła by Pani zdradzić jakiej maszynki Pani używa ? noszę się z zamiarem zakupu ale zupełnie nie wiem jaką wybrać i na czym kierować się przy zakupie .
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam maszynkę delimano, przy kupowaniu sugerowałam się ceną bo akurat była przyjazna

      Usuń
  3. Widzę,że jesteś specjalistką od przyrządzania lodów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez przesady - do bycia specjalistką to jeszcze mi bardzo dużo brakuje

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger