Wątróbka gęsia smażona z warzywami i jabłkiem
Znowu wątróbka i proszę się nie krzywić. My bardzo ją lubimy więc pojawia się na naszym stole dość często. Gęsia jest wyjątkowo dobra chociaż niełatwo ją kupić w wielkim mieście. Jeżeli będziecie mieli problem z jej kupieniem to użyjcie do dania wątróbki indyczej a nawet, ostatecznie, kurzej.
Ostatnio robiłam wątróbkę gęsią z grzybami i dynią a dzisiaj będzie bardziej zwyczajnie bo z jabłkiem, cebulką i papryką. W takim daniu bardzo ważne jest to żeby nie smażyć zbyt długo wątróbki a dodatki udusić tak żeby było je czuć pod zębem czyli nie mogą być przegotowane i bardzo miękkie, rozmemłane. Dodatek ziołowych przypraw i wina dopełnia całość cudownym aromatem. Mogłabym taki obiad jeść chyba codziennie.
Lubisz gęsinę? Zobacz co pysznego jeszcze można przyrządzić z gęsi.
Wątróbka z gęsi smażona z cebulą, papryką i jabłkiem
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić wątróbkę gęsią z jabłkiem i warzywami?
Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Paprykę oczyściłam z nasion, pokroiłam w paski. Jabłko bez gniazda nasiennego, ale ze skórką pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki. Wątróbkę oczyściłam z żyłek i pokroiłam na kawałki wielkości kęsa. W misce wymieszałam mąkę z pieprzem ziołowym i majerankiem. W takiej mieszance obtoczyłam wątróbkę.
Na patelni rozgrzałam dość mocno połowę tłuszczu i obsmażyłam szybko kawałki wątróbki żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Przed kładzeniem jej na patelnię lekko otrzepywałam z nadmiaru mąki. Usmażone wątróbki przełożyłam na talerz. Patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym i rozpuściłam na niej resztę tłuszczu. Wrzuciłam cebulę a kiedy tylko się zeszkliła dodałam także paprykę i kawałki jabłka. Smażyłam kilka chwil aż wszystko odrobinę zmiękło. Dodałam z powrotem obsmażoną wątróbkę. Oprószyłam wszystko lekko solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Wlałam wino i dusiłam całość dosłownie 3 minuty.
Podałam na gorąco z dodatkiem ziemniaków z wody, posypując natką pietruszki.
Ostatnio robiłam wątróbkę gęsią z grzybami i dynią a dzisiaj będzie bardziej zwyczajnie bo z jabłkiem, cebulką i papryką. W takim daniu bardzo ważne jest to żeby nie smażyć zbyt długo wątróbki a dodatki udusić tak żeby było je czuć pod zębem czyli nie mogą być przegotowane i bardzo miękkie, rozmemłane. Dodatek ziołowych przypraw i wina dopełnia całość cudownym aromatem. Mogłabym taki obiad jeść chyba codziennie.
Lubisz gęsinę? Zobacz co pysznego jeszcze można przyrządzić z gęsi.
Wątróbka z gęsi smażona z cebulą, papryką i jabłkiem
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
- 250 g świeżej wątróbki drobiowej - u mnie gęsia
- 1/2 cebuli
- 1/2 jabłka, u mnie Champion
- po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki mąki
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- do smaku - sól, pieprz mielony, majeranek
Jak zrobić wątróbkę gęsią z jabłkiem i warzywami?
Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Paprykę oczyściłam z nasion, pokroiłam w paski. Jabłko bez gniazda nasiennego, ale ze skórką pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki. Wątróbkę oczyściłam z żyłek i pokroiłam na kawałki wielkości kęsa. W misce wymieszałam mąkę z pieprzem ziołowym i majerankiem. W takiej mieszance obtoczyłam wątróbkę.
Na patelni rozgrzałam dość mocno połowę tłuszczu i obsmażyłam szybko kawałki wątróbki żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Przed kładzeniem jej na patelnię lekko otrzepywałam z nadmiaru mąki. Usmażone wątróbki przełożyłam na talerz. Patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym i rozpuściłam na niej resztę tłuszczu. Wrzuciłam cebulę a kiedy tylko się zeszkliła dodałam także paprykę i kawałki jabłka. Smażyłam kilka chwil aż wszystko odrobinę zmiękło. Dodałam z powrotem obsmażoną wątróbkę. Oprószyłam wszystko lekko solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Wlałam wino i dusiłam całość dosłownie 3 minuty.
Podałam na gorąco z dodatkiem ziemniaków z wody, posypując natką pietruszki.
Gęsina to wspaniałe mięso! Niestety rzadko gości na naszych stołach ;(
OdpowiedzUsuń