Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią
Na dzisiejszym talerzu nieco bałaganu - wątróbka smażona z warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało.
Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne grzyby to innym smak i aromat.
Wątróbka gęsia smażona z leśnymi grzybami i dynią
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić wątróbkę gęsią z grzybami i dynią?
Grzyby oczyściłam dokładnie i pokroiłam w paski. Użyłam zebranych na spacerze 10-ciu niedużych czubajek gwiaździstych i jednego podgrzybka. Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę. Kawałek pora, jasnozielona część, pokroiłam w pół plasterki. Papryczkę oczyszczoną z nasion posiekałam drobno.
Wątróbkę z gęsi opłukałam i osuszyłam. Usunęłam żyłki i pokroiłam na kawałki wielkości niedużych kęsów. Mąkę wymieszałam z przyprawami i obtoczyłam w takiej mieszance wątróbkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę smalcu gęsiego. Wrzuciłam nieco otrzepane z mąki kawałki wątróbki i obsmażyłam je krótko ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.
Na tę samą patelnię dodałam resztę tłuszczu. Wsypałam posiekaną papryczkę i grzyby, smażyłam kilka chwil. Dodałam pora i dynię. Smażyłam a po chwili dusiłam dalej na niedużym ogniu przez kilka minut aż dynia zmiękła. Doprawiłam do smaku solą, papryką i niewielką ilością sosu worcester. Na koniec dodałam obsmażoną wątróbkę, wymieszałam i dusiłam razem tylko tyle żeby się zagrzała.
Danie podałam posypując natką pietruszki, z dodatkiem grzanek z razowego chleba.
Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne grzyby to innym smak i aromat.
Wątróbka gęsia smażona z leśnymi grzybami i dynią
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
- 250 g wątróbki drobiowej - u mnie gęsia
- 2-3 łyżki gęsiego smalcu
- kawałek pora, ok. 10 cm
- 1 mała papryczka czereśniowa
- ok. 1,5 szkl. pokrojonych grzybów, najlepiej leśnych (u mnie czubajki i podgrzybki)
- kawałek surowej dyni, u mnie zwyczajna
- do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona wędzona ostra, sos worcester
- do wątróbki - 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo - natka pietruszki do posypania
- 4 kromki razowego chleba na grzanki
Jak zrobić wątróbkę gęsią z grzybami i dynią?
Grzyby oczyściłam dokładnie i pokroiłam w paski. Użyłam zebranych na spacerze 10-ciu niedużych czubajek gwiaździstych i jednego podgrzybka. Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę. Kawałek pora, jasnozielona część, pokroiłam w pół plasterki. Papryczkę oczyszczoną z nasion posiekałam drobno.
Wątróbkę z gęsi opłukałam i osuszyłam. Usunęłam żyłki i pokroiłam na kawałki wielkości niedużych kęsów. Mąkę wymieszałam z przyprawami i obtoczyłam w takiej mieszance wątróbkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę smalcu gęsiego. Wrzuciłam nieco otrzepane z mąki kawałki wątróbki i obsmażyłam je krótko ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.
Na tę samą patelnię dodałam resztę tłuszczu. Wsypałam posiekaną papryczkę i grzyby, smażyłam kilka chwil. Dodałam pora i dynię. Smażyłam a po chwili dusiłam dalej na niedużym ogniu przez kilka minut aż dynia zmiękła. Doprawiłam do smaku solą, papryką i niewielką ilością sosu worcester. Na koniec dodałam obsmażoną wątróbkę, wymieszałam i dusiłam razem tylko tyle żeby się zagrzała.
Danie podałam posypując natką pietruszki, z dodatkiem grzanek z razowego chleba.
pyszności !
OdpowiedzUsuńWątróbki nie lubię, ale tak ładnie to wygląda... :)
OdpowiedzUsuńO ja bym zjadła, wpraszam się na ten śliczny obiadek! ;)
OdpowiedzUsuń