Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią

Na dzisiejszym talerzu nieco bałaganu - wątróbka smażona z warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało.

Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne grzyby to innym smak i aromat.

gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,


Wątróbka gęsia smażona z leśnymi grzybami i dynią 

czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje: 
  • 250 g wątróbki drobiowej - u mnie gęsia
  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu
  • kawałek pora, ok. 10 cm
  • 1 mała papryczka czereśniowa 
  • ok. 1,5 szkl. pokrojonych grzybów, najlepiej leśnych (u mnie czubajki i podgrzybki)
  • kawałek surowej dyni, u mnie zwyczajna 
  •  
  • do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona wędzona ostra, sos worcester
  •  
  • do wątróbki - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  •  
  • dodatkowo - natka pietruszki do posypania
  • 4 kromki razowego chleba na grzanki

gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,
gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,
gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,
gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,

Jak zrobić wątróbkę gęsią z grzybami i dynią? 

Grzyby oczyściłam dokładnie i pokroiłam w paski. Użyłam zebranych na spacerze 10-ciu niedużych czubajek gwiaździstych i jednego podgrzybka. Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę. Kawałek pora, jasnozielona część, pokroiłam w pół plasterki. Papryczkę oczyszczoną z nasion posiekałam drobno.

Wątróbkę z gęsi opłukałam i osuszyłam. Usunęłam żyłki i pokroiłam na kawałki wielkości niedużych kęsów. Mąkę wymieszałam z przyprawami i obtoczyłam w takiej mieszance wątróbkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę smalcu gęsiego. Wrzuciłam nieco otrzepane z mąki kawałki wątróbki i obsmażyłam je krótko ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.

Na tę samą patelnię dodałam resztę tłuszczu. Wsypałam posiekaną papryczkę i grzyby, smażyłam kilka chwil. Dodałam pora i dynię. Smażyłam a po chwili dusiłam dalej na niedużym ogniu przez kilka minut aż dynia zmiękła. Doprawiłam do smaku solą, papryką i niewielką ilością sosu worcester. Na koniec dodałam obsmażoną wątróbkę, wymieszałam i dusiłam razem tylko tyle żeby się zagrzała.

Danie podałam posypując natką pietruszki, z dodatkiem grzanek z razowego chleba.

gęsia wątróbka , szybkie danie , obiad , grzyby leśne , czubajki , dynia , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , smacznie i tanio ,

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger