wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 11 lutego 2016

Biała polewka. Zupa ziemniaczana na maślance

Rozpoczął się czas Wielkiego Postu i chociaż nie jestem osobą religijną to tradycyjnie w niektóre dni staram obywać się bez mięsa i jeść bardziej postne, proste potrawy. Takie jak dzisiejsza biała polewka. Jest lekko kwaskowa, zawiesista i zaskakująco smakowita. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to mocno zachęcam.   

Postne danie kojarzy mi się najbardziej z marynowanym śledziem, podanym z ziemniakami i sosem jogurtowym albo śmietanowym. To właśnie jadało się najczęściej w piątki u mojej Babci.

zupa ziemniaczana , kartoflanka maslankowa , na maślance , z maślanką , biała polewka , obiad , post , środa popielcowa , wielki post , dania postne , potrawy postne , bez mięsa , ziemniaki , z ziemniakami , maślanka , kuchnia polska , najlepsze przepisy , obiad na piątek


Kartoflanka na maślance z kminkiem

czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2-3 porcje: 
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości 
  • 250 ml wody 
  • 250 ml kwaszonej maślanki 
  • kilka łyżeczek śmietany 12-18% 
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli

  • ew. do posypania - prażona cebulka
zupa ziemniaczana , kartoflanka maslankowa , na maślance , z maślanką , biała polewka , obiad , post , środa popielcowa , wielki post , dania postne , potrawy postne , bez mięsa , ziemniaki , z ziemniakami , maślanka , kuchnia polska , najlepsze przepisy , obiad na piątek
zupa ziemniaczana , kartoflanka maslankowa , na maślance , z maślanką , biała polewka , obiad , post , środa popielcowa , wielki post , dania postne , potrawy postne , bez mięsa , ziemniaki , z ziemniakami , maślanka , kuchnia polska , najlepsze przepisy , obiad na piątek

Jak zrobić białą polewkę na maślance?

Ziemniaki umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Mąkę najpierw rozmieszałam z kilkoma łyżeczkami maślanki a następnie połączyłam z resztą.

Garnek postawiłam na niedużym ogniu. Wsypałam na dno ziarenka kminku i prażyłam przez 3-4 minuty aż zaczęły ładnie pachnieć. Wtedy dorzuciłam ziemniaki i wlałam gorącą, osoloną wodę. Gotowałam pod przykryciem aż ziemniaki zmiękły.

Do miękkich ziemniaków dolałam maślankę i cały czas mieszając doprowadziłam zupę do wrzenia. Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałam do garnka. I gotowe bo to bardzo szybka do przygotowania zupa.

Białą polewkę podaję posypując prażoną cebulką, ale można np. posypać ją dowolną zieleniną.

Ja gotuje tę zupę razem z ziemniakami, ale można ziemniaki podać oddzielnie - ugotowane, upieczone albo usmażone. Wtedy maślankę miesza się z mąką i wodą, wlewa do podprażonego kminku i po zagotowaniu zaprawia nieco śmietaną.

zupa ziemniaczana , kartoflanka maslankowa , na maślance , z maślanką , biała polewka , obiad , post , środa popielcowa , wielki post , dania postne , potrawy postne , bez mięsa , ziemniaki , z ziemniakami , maślanka , kuchnia polska , najlepsze przepisy , obiad na piątek

6 komentarzy:

  1. Spróbuję ugotować tę polewkę, bo słyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam. A dawniej post był naprawdę ścisły! Bez jajek, mleka, słodyczy, czyli bez przyjemności. Tak pościła babcia i mama. A mój smak obiadowy to też śledź marynowany a do niego postne ziemniaki: obrać, pokroić na cząstki, dorzucić surową cebulkę - półkrążki, posypać solą i czarnym pieprzem, wymieszać, wlać na dno nieco wody i parować pod pokrywką do miękkości (woda nie może wyparować cała, a pod koniec gotowania ma jej prawie nie być, choć zdarzyło się i lekko "przypalić" ziemniaczki:). Podawać - smacznego. Ula G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Post o tej porze roku to też względy ekonomiczne - na przednówku było po prostu biednie

      Usuń
  2. Moja babcia z kolei w wodzie gotowała kilka krążków cebuli i na to wlewała maślanke z mąką. Podawała z ubitymi przesmazonymi ziemniakami z boczkiem i cebulką. Niezapomniany smak, którego nie mogę odtworzyć

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiej maści kartoflanki, bardzo chętnie wypróbuję wersję maślankową!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie rzeczy, zachęciłam się fotkami i opisem ,zgrabnie to wszystko wplecione -jutro biegne do sklepu po składniki i próbuję sama ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...