Ciasteczka chałwowe. Ciastka maślane z pastą tahini
Jeśli lubicie chałwę i sezamki to te ciasteczka będą Wam bardzo smakować. To właśnie z myślą o nich kilka dni temu zrobiłam domową pastę tahini.
Lubię mieć w domu zachomikowane jakieś ciasteczka bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś znajomy wpadnie na kawę i pogaduchy. A dobrym pogaduchom, oprócz kawy, przydaje się coś słodkiego. Przechowuję je w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko znikają.
Przepis ciasteczka chałwowe pochodzi z książki "Jerozolima", której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi
Ciasteczka sezamowe
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 40 sztuk ciastek śr.5 cm:
Jak zrobić ciasteczka chałwowe?
Do miski włożyłam miękkie masło. Ucierałam je drewnianą pałką, razem z cukrem, aż masa nieco zbielała i nabrała puszystości. Dodałam pastę sezamową, pastę waniliową i śmietankę. Dalej ucierając dosypywałam stopniowo mąkę przesianą z cynamonem i solą. Następnie zagniotłam dość miękkie i plastyczne ciasto.
Urywałam nieduże kawałki ciasta i robiłam z nich w dłoniach kulki wielkości małych orzechów włoskich. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm od siebie. Każdą kulkę spłaszczyłam przyciskając ząbkami widelca.
Ciasteczka piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż były ładnie rumiane. Po upieczeniu ciastka są delikatne i miękkie więc gdy wyjęłam je z piekarnika pozwoliłam im ostygnąć na blasze i dopiero kiedy stężały przełożyłam na talerz.
Lubię mieć w domu zachomikowane jakieś ciasteczka bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś znajomy wpadnie na kawę i pogaduchy. A dobrym pogaduchom, oprócz kawy, przydaje się coś słodkiego. Przechowuję je w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko znikają.
Przepis ciasteczka chałwowe pochodzi z książki "Jerozolima", której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi
Ciasteczka sezamowe
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 40 sztuk ciastek śr.5 cm:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru - zwykłego albo trzcinowego
- 110 g pasty sezamowej - tahini
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowe albo ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 25 g śmietanki kremówki 30%
- 270 g mąki pszennej tortowej
Jak zrobić ciasteczka chałwowe?
Do miski włożyłam miękkie masło. Ucierałam je drewnianą pałką, razem z cukrem, aż masa nieco zbielała i nabrała puszystości. Dodałam pastę sezamową, pastę waniliową i śmietankę. Dalej ucierając dosypywałam stopniowo mąkę przesianą z cynamonem i solą. Następnie zagniotłam dość miękkie i plastyczne ciasto.
Urywałam nieduże kawałki ciasta i robiłam z nich w dłoniach kulki wielkości małych orzechów włoskich. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm od siebie. Każdą kulkę spłaszczyłam przyciskając ząbkami widelca.
Ciasteczka piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż były ładnie rumiane. Po upieczeniu ciastka są delikatne i miękkie więc gdy wyjęłam je z piekarnika pozwoliłam im ostygnąć na blasze i dopiero kiedy stężały przełożyłam na talerz.
Muszą cudownie smakować:). Uwielbiam sezam:. Do twarzy im w tych paseczkach:)
OdpowiedzUsuńI wapnia ile mają, że ho ho! Świetne!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda! szczególnie podobają mi się ciasteczka sezamowe, uwielbiam sezam, chętnie je przygotuję dla siebie i męża. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcudne! <3
OdpowiedzUsuń