Ciasteczka chałwowe. Ciastka maślane z pastą tahini

Jeśli lubicie chałwę i sezamki to te ciasteczka będą Wam bardzo smakować. To właśnie z myślą o nich kilka dni temu zrobiłam domową pastę tahini.

Lubię mieć w domu zachomikowane jakieś ciasteczka bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś znajomy wpadnie na kawę i pogaduchy. A dobrym pogaduchom, oprócz kawy, przydaje się coś słodkiego. Przechowuję je w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko znikają.

Przepis ciasteczka chałwowe pochodzi z książki "Jerozolima", której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi

bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser


Ciasteczka sezamowe  

czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 40 sztuk ciastek śr.5 cm:
  • 150 g miękkiego masła 
  • 150 g drobnego cukru - zwykłego albo trzcinowego
  • 110 g pasty sezamowej - tahini 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowe albo ziarenka z połowy laski wanilii 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 25 g śmietanki kremówki 30%
  • 270 g mąki pszennej tortowej

bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser
bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser
bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser
bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser
bardzo kruche ciasteczka sezamowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciasteczka chałwowe , ciastka , sezam , z sezamem , z tahini , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser

Jak zrobić ciasteczka chałwowe?

Do miski włożyłam miękkie masło. Ucierałam je drewnianą pałką, razem z cukrem, aż masa nieco zbielała i nabrała puszystości. Dodałam pastę sezamową, pastę waniliową i śmietankę. Dalej ucierając dosypywałam stopniowo mąkę przesianą z cynamonem i solą. Następnie zagniotłam dość miękkie i plastyczne ciasto.

Urywałam nieduże kawałki ciasta i robiłam z nich w dłoniach kulki wielkości małych orzechów włoskich. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm od siebie. Każdą kulkę spłaszczyłam przyciskając ząbkami widelca.

Ciasteczka piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż były ładnie rumiane. Po upieczeniu ciastka są delikatne i miękkie więc gdy wyjęłam je z piekarnika pozwoliłam im ostygnąć na blasze i dopiero kiedy stężały przełożyłam na talerz. 

ciasteczka chałwowe , ciasteczka maślane z pastą tahini , ciastka , sezam , z sezamem , z tahiną , moje wypieki , cukierenka , najlepsze przepisy , deser



4 komentarze:

  1. Muszą cudownie smakować:). Uwielbiam sezam:. Do twarzy im w tych paseczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I wapnia ile mają, że ho ho! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda! szczególnie podobają mi się ciasteczka sezamowe, uwielbiam sezam, chętnie je przygotuję dla siebie i męża. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger