Pasta jajeczna bursztynowa
Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami.
Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie!
Pasta z jajek i sera Bursztyn
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
Jak zrobić pastę z jajek i sera żółtego?
Jajka umyłam. Ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie a następnie obrałam ze skorupek. Starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach na małe wiórki. Tak samo starłam ser Bursztyn.
Do startych składników dodałam majonez, jogurt i ketchup, wymieszałam dokładnie. Pastę doprawiłam solą, papryką oraz ostrym sosem tabasco. Podałam z żytnim chlebem.
Sami widzicie jak to szybko i łatwo się robi i jakie teraz mam pyszne śniadanie!
Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie!
Pasta z jajek i sera Bursztyn
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
- 4 jajka kurze
- 100 g sera żółtego Bursztyn, 3-miesięcznego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka dobrego ketchupu pomidorowego
- do smaku - sól, papryka mielona słodka, sos tabasco original
Jak zrobić pastę z jajek i sera żółtego?
Jajka umyłam. Ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie a następnie obrałam ze skorupek. Starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach na małe wiórki. Tak samo starłam ser Bursztyn.
Do startych składników dodałam majonez, jogurt i ketchup, wymieszałam dokładnie. Pastę doprawiłam solą, papryką oraz ostrym sosem tabasco. Podałam z żytnim chlebem.
Sami widzicie jak to szybko i łatwo się robi i jakie teraz mam pyszne śniadanie!
Do kanapek - jak najbardziej! tak rzadko ostatnio robię domowe pasty do chleba..
OdpowiedzUsuńUwielbiam Bursztyn, pasta musi smakować rewelacyjnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń