Jajka. Twaróg. Do chleba. Pasta jajeczna z białym serem i ziołami
Pasta do smarowania kanapek, grzanek albo krakersów. Robi się szybko a wykorzystać można na różne sposoby. Poza smarowaniem można nią napełnić ćwiartki papryki albo serwować z kawałkami surowych warzyw, którymi się ją nabiera i chrupie razem. Sposób podania zależy od Was, zawsze będzie pyszna. Ja do jajek i sera dodałam koperek, szczypior oraz natkę, ale możecie zamienić je na inne swoje ulubione zioła.
Zobacz przepis na Pastę jajeczną z kukurydzą i Pastę z makreli
Pasta z jajek i białego sera, z zieleniną
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo. Jak to najlepiej zrobić napisałam przy okazji przepisu na Pastę jajeczną z pomidorami. Ostudzone jajka obrałam ze skorupek i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. To mój ulubiony sposób rozdrabniania gotowanych jaj do past czy farszy bo starcie kilku trwa dosłownie chwilkę.
Do miski włożyłam twaróg i rozdrobniłam go dokładnie widelcem. Dodałam jogurt, majonez, jajka oraz dużo drobno posiekanej zieleniny. Wymieszałam żeby składniki się połączyły i doprawiłam do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu.
Zobacz przepis na Pastę jajeczną z kukurydzą i Pastę z makreli
Pasta z jajek i białego sera, z zieleniną
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
- 5 świeżych jajek kurzych
- 200 g twarogu - sera białego półtłustego
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego albo śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- do smaku - sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo. Jak to najlepiej zrobić napisałam przy okazji przepisu na Pastę jajeczną z pomidorami. Ostudzone jajka obrałam ze skorupek i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. To mój ulubiony sposób rozdrabniania gotowanych jaj do past czy farszy bo starcie kilku trwa dosłownie chwilkę.
Do miski włożyłam twaróg i rozdrobniłam go dokładnie widelcem. Dodałam jogurt, majonez, jajka oraz dużo drobno posiekanej zieleniny. Wymieszałam żeby składniki się połączyły i doprawiłam do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu.
podoba mi się taka pasta! świetna na niedzielne kanapki :)
OdpowiedzUsuńza takie pasty kocham te porę roku:D
OdpowiedzUsuńProste i smaczne. Tak powinna wyglądać kuchnia :).
OdpowiedzUsuńJajka plus twaróg wspaniałe polaczenie:-) pasta rewelacja serdecznie polecam:-) poezja smakow:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i sycąca :) od siebie dodałam jeszcze czosnku w zamian za szczypiorek :)
OdpowiedzUsuńPychotkaaaa wlasnie robimy z narzeczona :)
OdpowiedzUsuńGodz. 22:40
Dziś zrobię
OdpowiedzUsuń