Jajka. Twaróg. Do chleba. Pasta jajeczna z białym serem i ziołami

Pasta do smarowania kanapek, grzanek albo krakersów. Robi się szybko a wykorzystać można na różne sposoby. Poza smarowaniem można nią napełnić ćwiartki papryki albo serwować z kawałkami surowych warzyw, którymi się ją nabiera i chrupie razem. Sposób podania zależy od Was, zawsze będzie pyszna. Ja do jajek i sera dodałam koperek, szczypior oraz natkę, ale możecie zamienić je na inne swoje ulubione zioła.

Zobacz przepis na Pastę jajeczną z kukurydzą i Pastę z makreli




Pasta z jajek i białego sera, z zieleniną


czas przygotowania : 20 minut
składniki :
  • 5 świeżych jajek kurzych
  • 200 g twarogu - sera białego półtłustego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego albo śmietany 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • do smaku - sól, świeżo mielony pieprz kolorowy 

sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo. Jak to najlepiej zrobić napisałam przy okazji przepisu na Pastę jajeczną z pomidorami. Ostudzone jajka obrałam ze skorupek i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. To mój ulubiony sposób rozdrabniania gotowanych jaj do past czy farszy bo starcie kilku trwa dosłownie chwilkę.

Do miski włożyłam twaróg i rozdrobniłam go dokładnie widelcem. Dodałam jogurt, majonez, jajka oraz dużo drobno posiekanej zieleniny. Wymieszałam żeby składniki się połączyły i doprawiłam do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu.


7 komentarzy:

  1. podoba mi się taka pasta! świetna na niedzielne kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. za takie pasty kocham te porę roku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smaczne. Tak powinna wyglądać kuchnia :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajka plus twaróg wspaniałe polaczenie:-) pasta rewelacja serdecznie polecam:-) poezja smakow:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna i sycąca :) od siebie dodałam jeszcze czosnku w zamian za szczypiorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotkaaaa wlasnie robimy z narzeczona :)
    Godz. 22:40

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger