wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 26 kwietnia 2016

Zupa koperkowa z zielonymi kluseczkami i pulpetami






Zupa koperkowa cudownie pachnie moim ukochanym zielskiem. Koperek po prostu kocham i mogłabym dosypywać do wszystkiego. Czy jest bardziej wiosenna potrawa niż młoda kapusta duszona z dużą ilością koperku? W zupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i koperkowego posmaku. Wyszło pysznie!

Ja to jednak straszna zupiara jestem. Dobrą zupę mogę jeść przez kilka dni, na okrągło, i wcale mi się nie nudzi. Moim comfort food w kategorii zupy jest dobry krupnik z grzybkami albo zupa jarzynowa z soczewicą, ale koperkową kocham też miłością wielką.

Wiecie, że pachnący koperek wzbogaci nawet smak domowego chleba? Spróbujcie sami!

zupa z koperkiem , kluseczki naleśnikowe , pulpety z gotowanego indyka , obiad , zupa z wkładką , na rosole , pulpeciki , kluski , kuchnia polska


Zupa koperkowa z kluseczkami naleśnikowymi i mięsnymi pulpecikami

czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania bulionu
składniki:

  • ZUPA - ok. 1,5-2 l wywaru z indyka i warzyw + łodyżki z 1 pęczka koperku
  • 2 pęczki koperku - same listki 
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • do smaku - sól, pieprz
  •  
  • KLUSKI NALEŚNIKOWE - 2 nieduże jajka
  • 1 pęczek koperku - same łodyżki 
  • 1 łyżeczka listków koperku
  • 50 ml mleka 
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju 
  • szczypta soli
  • kilka łyżek mąki pszennej 
  •  
  • PULPETY Z INDYKA  - 300 g gotowanego mięsa z indyka, bez skóry i kości
  • 2 nieduże jajka 
  • 4 łyżki kaszy manny
  • do smaku - sól, pieprz mielony


zupa z koperkiem , kluseczki naleśnikowe , pulpety z gotowanego indyka , obiad , zupa z wkładką , na rosole , pulpeciki , kluski , kuchnia polska

Jak zrobić zupę koperkową z kluseczkami i pulpetami?

Do zupy koperkowej potrzebna jest baza w postaci bulionu ugotowanego na indyku i warzywach. Skrzydło  i kawałek szyjki z indyka zalałam 2 litrami zimnej wody. Dorzuciłam 2 marchewki, po kawałki korzenia selera oraz pietruszki, 1 małą opaloną cebulę, 2 małe listki laurowe i 2 ziela angielskie. Dodałam także związane łodyżki z 1 pęczka koperku. Całość gotowałam na małym ogniu ok. 2 godzin. Przecedziłam. Warzywa można zużyć do sałatki a mięso obrałam dokładnie od kości i przyda się na pulpety.

PULPETY Z INDYKA - mięso z wywaru zmieliłam przez maszynkę. Dodałam jajka i kaszę mannę, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Z masy mięsnej uformowałam ok. 30stu niedużych pulpecików wielkości małych orzechów włoskich. W dwóch partiach gotowałam je przez 7 minut  w bulionie na zupę. Po ugotowaniu wyłowiłam i odłożyłam.

zupa z koperkiem , kluseczki naleśnikowe , pulpety z gotowanego indyka , obiad , zupa z wkładką , na rosole , pulpeciki , kluski , kuchnia polska

KLUSKI NALEŚNIKOWE - łodyżki z jednego pęczka koperku pokroiłam na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wlałam wodę, mleko, olej i wbiłam jajka. Dosypałam łodyżki koperku i 1 łyżeczkę listków. Zblendowałam na gładką zawiesinę. Dodałam sól i mąkę, tyle żeby całość miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Ciasto odstawiłam na 15 minut a następnie usmażyłam z niego naleśniki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Kiedy przestygły pokroiłam je najpierw wzdłuż w szerokie pasy a następnie w poprzek na paseczki.

zupa z koperkiem , kluseczki naleśnikowe , pulpety z gotowanego indyka , obiad , zupa z wkładką , na rosole , pulpeciki , kluski , kuchnia polska

ZUPA KOPERKOWA - koperek dokładnie opłukałam i osączyłam. Oderwałam same listki i drobno posiekałam. Łodyżki z 1 pęczka i 1 łyżeczkę listków zostawcie do klusek. Na patelni rozpuściłam masło i przesmażyłam na nim posiekany koperek. Po 2-3 minutach dosypałam mąkę i smażyłam mieszając jeszcze kilka chwil. Wlałam ok. 0,5 szkl. bulionu i zagotowałam cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zawartość patelni przelałam do reszty bulionu, doprowadziłam do wrzenia. Śmietanę roztrzepałam z 2ma szczyptami soli, zahartowałam kilkoma łyżka gorącej zupy i wlałam do garnka. Już nie gotowałam, ale dołożyłam z powrotem pulpety żeby się zagrzały.

Na talerze nakładałam po garstce klusek naleśnikowych i zalewałam je zupą z pulpetami.

Jak widzicie zupa koperkowa w tej odsłonie jest bardzo pachnącym i pożywnym daniem.

zupa z koperkiem , kluseczki naleśnikowe , pulpety z gotowanego indyka , obiad , zupa z wkładką , na rosole , pulpeciki , kluski , kuchnia polska

2 komentarze:

  1. Istne arcydzieło, chylę czoła i pozdrawiam,Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ugotowałam dzisiaj :) Wyszła wspaniała!!! Dziękuje za inną odsłonę tak banalnej zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...