Nalewka ananasowa z wanilią i cynamonem
Kolejna nalewka w moim repertuarze to landrynkowa ananasówka. Przepyszny, złocisty trunek pachnący tropikalnym owocem z subtelną nutą przypraw. Już sam zapach obiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję, że warto taką nalewkę zrobić jeśli lubicie bardzo deserowe trunki.
Ananas do nalewki powinien być mocno dojrzały, o ciemnożółtym miąższu. Do zjedzenia np. w sałatce też taki dojrzały ananas też jest dużo lepszy. W polskich sklepach zazwyczaj można kupić ananasy do prawda ładnie wyglądające, ale jeszcze niedojrzałe. Niestety, nie mamy wyboru bo przecież to owoc z dalekich krajów więc zbiera się go zanim w pełni dojrzeje. Ja po prostu zostawiam ananasa w spokoju na kilka dni. Niech leży i robi się coraz słodszy. Kiedy liście obeschną a skórka zacznie zmieniać kolor z zielonego na brązowawy owoc zaczyna intensywnie pachnieć. To znaczy, że dojrzał i można go przerobić.
Najlepiej od razu kupcie 2 ananasy. Z jednego zróbcie nalewkę a z drugiego domowe lody pina colada. Będzie pysznie! Jeśli zostanie kawałek to możecie go zmiksować razem z ziołami na pyszny i bardzo orzeźwiający smoothie. U nas ananas nigdy się nie zmarnuje.
Nalewka ananasowa z cynamonem i wanilią
czas przygotowania: 60 minut + 3 miesiące
składniki:
Jak zrobić nalewkę z ananasa?
Dojrzałego ananasa dokładnie umyłam i osuszyłam. Obrałam ze skórki i wycięłam twardy rdzeń a soczysty, słodki miąższ pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyłam do dużego słoja. Dodałam posiekaną laskę wanilii i zalałam alkoholem, spirytusem i wódką. Słój zakręciłam i odstawiłam na 2 tygodnie. Stał sobie po prostu w kącie kuchni.
Dwa tygodnie później zlałam cały płyn, odcisnęłam mocno owoce i wyrzuciłam je. Przygotowałam syrop. Do wody wrzuciłam pokruszoną na małe kawałki korę cynamonu i gotowałam 15 minut. Dosypałam cukier i gotowałam razem następne 10 minut. Syrop przecedziłam i ostudziłam, dolałam do zlanej nalewki razem z sokiem wyciśniętym z limonek i odstawiłam na kolejne 2 tygodnie do kąta.
Po następnych dwóch tygodniach przelałam nalewkę do butelek filtrując przez lejek z wacikiem. Nalewka powinna stać i dojrzewać w ciemnym miejscu jakieś 2 miesiące. Tylko pytanie czy tyle wytrzymacie bo ja już wiem, że jest przepyszna.
Ananas do nalewki powinien być mocno dojrzały, o ciemnożółtym miąższu. Do zjedzenia np. w sałatce też taki dojrzały ananas też jest dużo lepszy. W polskich sklepach zazwyczaj można kupić ananasy do prawda ładnie wyglądające, ale jeszcze niedojrzałe. Niestety, nie mamy wyboru bo przecież to owoc z dalekich krajów więc zbiera się go zanim w pełni dojrzeje. Ja po prostu zostawiam ananasa w spokoju na kilka dni. Niech leży i robi się coraz słodszy. Kiedy liście obeschną a skórka zacznie zmieniać kolor z zielonego na brązowawy owoc zaczyna intensywnie pachnieć. To znaczy, że dojrzał i można go przerobić.
Najlepiej od razu kupcie 2 ananasy. Z jednego zróbcie nalewkę a z drugiego domowe lody pina colada. Będzie pysznie! Jeśli zostanie kawałek to możecie go zmiksować razem z ziołami na pyszny i bardzo orzeźwiający smoothie. U nas ananas nigdy się nie zmarnuje.
Nalewka ananasowa z cynamonem i wanilią
czas przygotowania: 60 minut + 3 miesiące
składniki:
- 600 g ananasa - waga po obraniu
- 1 laska wanilii
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml czystej wódki 40%
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- kawałek kory cynamonu, ok. 8 cm
- 3-5 limonek
Jak zrobić nalewkę z ananasa?
Dojrzałego ananasa dokładnie umyłam i osuszyłam. Obrałam ze skórki i wycięłam twardy rdzeń a soczysty, słodki miąższ pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Przełożyłam do dużego słoja. Dodałam posiekaną laskę wanilii i zalałam alkoholem, spirytusem i wódką. Słój zakręciłam i odstawiłam na 2 tygodnie. Stał sobie po prostu w kącie kuchni.
Dwa tygodnie później zlałam cały płyn, odcisnęłam mocno owoce i wyrzuciłam je. Przygotowałam syrop. Do wody wrzuciłam pokruszoną na małe kawałki korę cynamonu i gotowałam 15 minut. Dosypałam cukier i gotowałam razem następne 10 minut. Syrop przecedziłam i ostudziłam, dolałam do zlanej nalewki razem z sokiem wyciśniętym z limonek i odstawiłam na kolejne 2 tygodnie do kąta.
Po następnych dwóch tygodniach przelałam nalewkę do butelek filtrując przez lejek z wacikiem. Nalewka powinna stać i dojrzewać w ciemnym miejscu jakieś 2 miesiące. Tylko pytanie czy tyle wytrzymacie bo ja już wiem, że jest przepyszna.
Nastawiłam nalewkę dwa tygodnie temu, dziś wymieszałam z syropem i parę kropelek spróbowałam ;) ..... już wiem że będzie problem z dwumiesięcznym czekaniem aż dojrzeje!! JEST PRZEPYSZNA!!!
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie. Otórz Pani naleweczka jest piękna przezroczysta mi zaś wyszła lekko zamglona i nie chodzi tu o brak filtracji bo przelałem przez filtr do kawy, stoi tez juz dwa miesiące więc ustała by się. Czy problemem moze być cukier wsypany normalnie a nie rozpuszczany ?
OdpowiedzUsuńTo możliwe, czasami też nalewka słabo się klaruje jeśli owoce są rozgniecione
UsuńZrobiłam podobną naleweczkę z odpadowych resztek ananasa, bo ładne poszły do suszenia-też są suuuper ( to znaczy przez jakiś czas dodawałam resztki do słoja i podstawowo suszyłam ). Stała schowana... nie chwaliłam się, że jest... no i co... jak tylko dałam do powąchania to poszła na raz i nawet głowy nas nie bolały :) Wczoraj mąż kupił ananasa :) nie będę suszyła ;)
OdpowiedzUsuńteż ją lubię bardzo :) wszystko ananasowe lubię!
UsuńNalewka przepyszna. Dziękuję za przepis. Wszystkim bardzo smakuje 😊
OdpowiedzUsuńcieszę się
UsuńMam pytanie, moja nalewka wyszła zdecydowanie za mocna. Czy dodanie świeżego soku z sokowirówki to dobry pomysł, czy lepiej to zagotowac z małą iloscią cukru ?
OdpowiedzUsuńmożna dodać surowy, można zagotowany, jak Ci wygodniej
UsuńZrobiłam tę nalewkę dokładnie jak w pani przepisie.Palce lizać nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńSą gusta o guściki, dla nas dobra, dla kogoś może być za słodka. Co kto lubi 😊
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy mogę od razu połączyć wszystkie składniki (alkohol,woda,cukier) czy muszę to rozłożyć w czasie ?
Czy można dodacniejsza ilość cukru ?
OdpowiedzUsuń