wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 31 sierpnia 2016

Nalewka z żółtych mirabelek. Mirabelkówka

Mirabelki mają niepowtarzalny, specyficzny zapach. Kiedy dojrzewają to znak, że lato ma się ku końcowi. Drzewek mirabelkowych jest już coraz mniej więc jeśli macie do nich dostęp to warto zachować smak i aromat tych owoców na dłużej np. w takiej pysznej nalewce. 

Miałam nie robić tego wpisu w tym sezonie bo u mnie mirabelek już nie ma, ale doniesiono mi, że gdzieniegdzie jeszcze można je znaleźć więc może komuś się przyda receptura albo po prostu zapiszcie ją sobie i wykorzystacie w przyszłym roku. 

Mirabelki, małe, nagrzane słońcem śliweczki są doskonałym materiałem na konfiturę czy dżem. Ich kwaskowatość, zrównoważona cukrem, jest niezwykle interesująca i smakowita a zimą przetwory z nich będą przypominać nam słoneczne lato.

nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka


Nalewka mirabelkowa 

czas przygotowania: 30 minut + 3 tygodnie nastawu + czas leżakowania
składniki:
  • 2 kg żółtych mirabelek 
  • 750 g cukru
  • 500 ml wody 
  • 750 ml spirytusu 95%
  • 250 ml wódki czystej 40%
  • 3 łyżki spirytusu 4 korzeni

nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka
nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka
nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka
nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka
nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka


Jak zrobić nalewkę z żółtych mirabelek?

Dojrzałe mirabelki umyłam i osączyłam. Każdą śliweczkę nacięłam ostrym nożem dookoła co pomoże wydobyć smak z owoców, nie usuwałam pestek. Przełożyłam śliwki do dużego słoja.

Z wody i cukru przygotowałam syrop a kiedy ostygł dolałam do niego spirytus i wódkę. Mieszanką zalałam owoce w słoju. Zakręciłam naczynie i odstawiłam w słoneczne miejsce na 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni nastaw w słoju miał już piękny, słoneczny kolor a owoce widocznie opadały na dno naczynia. Zlałam cały płyn dobrze osączając owoce. Do płynu dodałam 3 łyżki spirytusu czterech korzeni, wymieszałam i rozlałam do butelek. Nalewkę odstawiłam w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące żeby dojrzała.

Owoce pozostałe z nastawu też można wykorzystać np. na marmoladę.

Niektóre przepisy nakazują wydrylowanie owoców przed zalaniem ich alkoholem bowiem w pestkach zawarte są nieznaczne ilości kwasu pruskiego. Jednak do nalewki przez 3-4 tygodnie dostanie się go tak niewiele, że na pewno nam nie zaszkodzi a za to dodatkowo wzbogaci smak nalewki. Zróbcie więc jak chcecie - wydrylujcie albo zostawcie śliwki z pestkami tak jak ja.

nalewka z żółtych mirabelek, mirabelkówka, nalewka śliwkowa, przetwory, spiżarnia, alkohol, wódka smakowa, śliwczanka

6 komentarzy:

  1. Przepis godny wypróbowania, a masz może jakiś sprawdzony przepis na nalewkę sliwkowa? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam przepis na nalewkę ze śliwek węgierek - http://smacznapyza.blogspot.com/2015/12/domowe-przetwory-nalewka-sliwkowa-wegierkowa-sliwkowka.html

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, będę musiał wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...