wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 3 września 2015

Na zimę. Cudowny dżem z czerwonych mirabelek

Ten dżem z mirabelek jest cudowny! Słodki a jednocześnie kwaskowy, gładki i ma piękny kolor. Nieco jaśniejszy niż mirabelkowe powidła, które robiłam niedawno, ale tamte śliwki były jeszcze ciemniejsze. Miąższ mirabelek jest żółciutki, ale skórka nie zawsze i ten kolor przetwór zawdzięcza skórce bo mirabelki, z których go robiłam były z wierzchu właśnie czerwone. 

Z mirabelkami jest problem bo to przeważnie dziko rosnące drzewka i niestety, występują zwykle przy ruchliwych drogach a takich ołowianych zbierać nie będę. W tym roku jednak zostałam już po raz drugi obdarowana porcją tych smakowitych owoców zebranych z dala od miasta. Zimą będę się cieszyć m.in. kompotem z mirabelek i renklod, który po po prostu uwielbiam!

czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,

Tym razem zupełnie niespodziewanie bo widząc u koleżanki  Boli zdjęcie konfitury z małych śliweczek rzuciłam swobodnie, że też bym jeszcze coś z nich zrobiła, ale nie mam skąd je wziąć. Następnego dnia telefon i wiadomość - przyjeżdżaj, mam dla Ciebie 2 kg mirabelek! Z tych dwóch kilogramów w tajemniczy sposób zrobiło się 5, ale nie marudziłam przecież tylko cieszyłam się bardziej. I tak powstało kilka słoiczków dżemu, część przerobiłam na konfiturę, trochę śliwek dodałam do rumtopfu a z reszty zrobiłam kompot. To było mirabelkowe szaleństwo! Może dla niektórych te 5 kg owoców i określenie szaleństwo brzmią śmiesznie, ale ja tak to właśnie odbieram. Nie wiadomo czy w następnych latach trafią mi się znowu te wspaniałe a niedoceniane śliweczki. .

Dżem z czerwonych mirabelek

czas przygotowania: ok. 3 godzin
składniki: 
  • 2,2 kg mirabelek
  • 50 ml wody 
  • 700 g cukru

czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,
czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,
czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,
czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,

Jak zrobić dżem z mirabelek? 

Mirabelki opłukałam o przebrałam odrzucając ew. nadpsute sztuki. Do przetworów trzeba użyć tylko zdrowych owoców. Śliweczki wrzuciłam do garnka bo tym razem wcale nie trzeba ich drylować. Wlałam odrobinę wody - jest potrzebna żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Gotowałam je ok. 15 minut pod przykryciem aż zmiękły i popękały. Taki gęsty kompot przekładałam porcjami na sito i przecierałam przy pomocy drewnianej pałki. To wcale nie jest trudne zajęcie i idzie dość szybko.

Kiedy oddzieliłam miąższ od pestek i skórek powstały mus zaczęłam podgrzewać w szerokim garnku i gotowałam go na małym ogniu, tak żeby lekko pyrkotał, ok. 2-2,5 godzin aż odparowała przynajmniej  1/3 objętości i całość zgęstniała. Dopiero wtedy dosypałam cukier i gotowałam jeszcze 10 minut żeby dobrze się rozpuścił.

Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem. Ponieważ w trakcie napełniania dżem był wrzący więc już nie musiałam słoików pasteryzować.

Tak samo oczywiście można przygotować dżem z żółtych, bardziej pospolitych mirabelek a także innych śliwek. Słodsze nie będą wymagały takiego dodatku cukru - mirabelki jednak, nawet dojrzałe, są dość kwaśne.

czerwone mirabelki , śliwki , dżem , domowe przetwory , moja spiżarnia , ze śliwek , extra gładki , bez skórek , bez pestek ,

3 komentarze:

  1. O ludzie!! Przecież to jakaś wspaniałość! Zdrowie i smak;) Może naleweczka z mirabelek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem z mirabelek jest pyszny, a Twój wygląda wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko wygląda pięknie i apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...