Policzki wieprzowe duszone w sosie piwno selerowym

Policzki wieprzowe to pyszne, delikatne mięso. Jest poprzerastane kolagenowymi włóknami więc po uduszeniu jest mięciutkie i kleiste. Niestety, nie jest łatwo je dostać nad czym ubolewam. Zdecydowanie częściej trafiam na policzki wołowe, które równie dobre jeśli nie lepsze. Dobre mięso uduszone w pysznym sosie podane z kluseczkami to doskonałe danie na jesienny obiad.

Kupując policzki, zarówno wołowe jak i wieprzowe, kupujecie dobrej jakości czyste mięso bez kości, nadające się doskonale do duszenia, gotowania czy pieczenia. Rozejrzyjcie się za nim bo jest warte zainteresowania.

poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe


Policzki wieprzowe duszone z piwem i selerem

czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki: 
  • 10-12 policzków wieprzowych, ok. 1 kg 
  • 200 g selera korzeniowego 
  • 150 g cebuli 
  • 150 g jabłka 
  • 4 łyżeczki smalcu wieprzowego - można zastąpić olejem albo masłem klarowanym
  • 200 ml piwa - użyłam czerwonego lagera 
  • 150-200 ml bulionu warzywnego albo mięsno warzywnego 
  • 3 ziela angielskie 
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek kory cynamonu, ok. 5 cm
  •  
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

  • ew. 1 łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu

poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe
policzki wieprzowe oczyściłam z błon, lekko posoliłam i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem
poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe
obsmażyłam mięso na gorącym tłuszczu
poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe
smażone mięso przełożyłam na talerz a w tym samym rondlu podsmażyłam rozdrobnione warzywa
poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe
do warzyw włożyłam z powrotem mięso, dodałam przyprawy a całość podlałam piwem i bulionem
poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe
mięso dusiło się ok. 1,5 godziny aż było miękkie - podałam je z dyniowymi kopytkami


Jak zrobić policzki wieprzowe w sosie piwno selerowym? 

Mięso oczyściłam z błon. Oprószyłam lekko solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce.

Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Selera oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Tak samo starłam obrane ze skórki słodko winne jabłko.

W rondlu rozgrzałam połowę tłuszczu i obsmażyłam policzki. Powinny być lekko zrumienione. Przełożyłam na talerz. W tym samym rondlu rozpuściłam resztę tłuszczu i wsypałam rozdrobnione warzywa z jabłkiem. Smażyłam mieszając przez kilka minut aż zaczęły się lekko rumienić.

Do podsmażonych warzyw włożyłam z powrotem mięso. Dodałam ziele angielskie, anyż i cynamon. Wlałam piwo i bulion. Dusiłam całość ok. 1,5 godziny aż mięso było miękkie. Gdyby sos po tym czasie był zbyt rzadki można go zagęścić mąką kukurydzianą. Rozmieszałam ją w odrobinie zimnej wody, wlałam do sosu i dusiłam jeszcze kilka minut.

Na koniec doprawiłam sos jeszcze odrobiną soli i pieprzu.

Policzki wieprzowe duszone w aromatycznym sosie piwno selerowym podałam z dyniowymi kopytkami i surówką.

poliki wieprzowe w sosie, sos selerowo piwny, wieprzowina duszona w piwie, piwo do sosu, mięso wieprzowe




6 komentarzy:

  1. Kolejne wyśmienite danie... aż u mnie nim pachnie! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. NIe przepadam za policzkami, ale ten sos mnie przekonał :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo i seler świetnie, według mnie, pasują do wieprzowiny

      Usuń
    2. Piwo i seler świetnie, według mnie, pasują do wieprzowiny

      Usuń
  3. Poliki to moje ulubione danie!! Ostatni raz jadłem je w Warszawie w restauracji Akademia. Te akurat były z sosem grzybowym i ze świetnym kaszotto :) Polecam też takie połączenie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger